3. helyezett lett a Bitcoin a fizetőeljárások versenyében

2011-12-14

Egyre kevesebben vannak azok, akik még el tudnák képzelni az életüket Web 2.0 és közösségi média nélkül is – de pontosan melyik projekteket és szolgáltatásokat kedvelik a leginkább a felhasználók? Erre a kérdésre keresett választ a magát e területen útmutatóként jellemző német t3n Magazin a most először kiosztott webes díjaival. A magazin nyomtatott és online változatának olvasói összesen 21 kategóriában szavazhattak egyebek mellett a legjobb blogokról, Facebook-oldalakról és alkalmazásokról – és a legjobb fizetőeljárásokról is. Mivel az elmúlt hónapok során a Bitcoin igen gyakran talált utat magának a széles nyilvánossághoz, ezért eléggé magától értetődő volt, hogy jelölték a legjobb fizetőeljárás helyezésére esélyesek közé. És bár a Bitcoin még mindig egy viszonylag fiatal technológia, még így is egy igen tiszteletreméltó harmadik helyezést tudott kivívni magának a t3n díjkiosztóján.

A díjak kiosztásáról több szakaszra osztott, több hónapon át tartó eljárással döntöttek. A jelölési fázis idén augusztus 22-étől szeptember 12-éig tartott; ez idő alatt a t3n Magazin olvasói eldönthették, hogy mely projekteket vegyék fel a következő fázisban már ténylegesen választható-szavazható jelöltek közé. Összesen mintegy 20.000 jelölés érkezett. Ezt követte aztán a tényleges szavazás négyhetes fázisa, mely idő alatt az olvasók kiválaszthatták a kedvenceiket a 21 kategóriába sorolt, különböző projektek közül. A győzteseket a már bejáratott hannoveri ConventionCamp netes konferencia keretében nevezték meg. Az a tény, hogy a Bitcoin ki tudta harcolni magának a harmadik helyet a legjobb fizetőeljárások között, a felhasználói szempontjából gyakorlatilag kisebbfajta szenzációként értékelhető, tekintve, hogy a rendszer csak 2009-ben indult, a felhasználóinak tábora pedig csak 2010 vége felé kezdett egyre gyorsuló ütemben gyarapodni.

De mi is teszi a bitcoint ilyen különlegessé? Például az, hogy teljesen független mindenféle banktól és külső fizetéskezelőtől – és hogy ennek köszönhetően a díjait is alacsonyan tudja tartani. Az elmúlt hónapok során felbukkanó, a Bitcoinnal kapcsolatos félrevezető és azt lejárató híreknek természetesen nagyon örültek mindazok, akik veszélyeztetve érzik általa a saját üzletmodelljüket, azonban a t3n díjkiosztóján most frissen elért harmadik helyezés ragyogóen bizonyítja, hogy az emberek bizony nagyon is rokonszenveznek a Bitcoin szabad fizetőrendszerével, amelyben senki nem zárhat ki senkit a pénz áramlásából.

Központi eleme továbbá ennek az új fizetőeszköznek a hamisíthatatlansága és a pénzkészlete korlátozottságának köszönhető inflálhatatlansága és hosszútávú értékállósága. A felhasználók nagyfokú névtelenítése emellett igen komoly adatvédelmet is biztosít – ami már csak azért is örvendetes, mert ezt a területet egyre több Web 2.0-ás projekt és szolgáltatás hanyagolja el egyre komolyabban nem csak Németországban, de az EU-ban is. E téren még egyes fizetéskezelők is igen gyengén teljesítenek. A Bitcoin tartós sikerét tekintve már most okkal izgulhatunk azon, hogy vajon a jövő évi t3n Webes díjkiosztón hogyan teljesít majd ez a még mindig viszonylag fiatal fizetőeljárás.

Forrás: Bitcoin.de

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.