Hivatalos: bitcoint is elfogadhatnak az izraeli ügyvédek

2013-08-01

Szerző: Ido Kenan

Bár a független virtuális pénz körül még mindig igen sok a kérdőjel szabályozási szempontból, az Izraeli Ügyvédi Kamara regionális etikai bizottságának legfrissebb határozata értelmében azonban legalábbis az izraeli ügyvédek ettől függetlenül, minden további nélkül elfogadhatnak bitcoinos fizetést is.

Rejtett, potenciális névtelenséget, de legalábbis álnevességet biztosító jellegének köszönhetően a bitcoinnal továbbra sem igen tudnak mit kezdeni a gazdasági, adóügyi és jogi hatóságok – viszont a más, hagyományos pénzekhez viszonyított árfolyama ettől függetlenül, dinamikusan alakul a bitcoinban kereskedő piacok fejleményeinek megfelelően. Az egyetlen olyan pont, ahol a hatóságok már meg tudják figyelni az embert, a hagyományos pénz ellenében történő bitcoin-vásárlás pillanata, amennyiben a fizetést is valamilyen hagyományos médiumon keresztül intézik.

Az európai közösség eleddig, összességében véve meglehetősen bitcoin-barátnak mondható, az eddigi intézkedések alapvetően a kriptopénz elfogadása felé mutatnak, de Thaiföld jegybankja például épp nemrég nyilvánította nemkívánatossá azt.

Ami Izraelt illeti, a bankrendszer életbe léptetett ugyan bizonyos korlátozásokat a kereskedelmi célú bitcoin-tranzakciókra vonatkozóan, de maga az Izraeli Jegybank még nem hozott konkrét döntést afelől, hogy engedélyeztetné vagy épp betilttatná az ilyen tranzakciókat az ország bankjaival.

Az Izraeli Ügyvédi Kamara etikai bizottsága Matan Shok ügyvéd ezirányú megkeresése nyomán foglalt állást a kérdésben. Shokot ugyanis – aki maga is rendelkezik bitcionnal – arra kérte a Bitcoin közössége, hogy weblapján is tegye közzé a tényt, hogy bitcoinos fizetség fejében is hajlandó jogi szolgáltatásokat nyújtani.

A testület szabályai kimondják, hogy “az ügyvédek szakmai szolgáltatásaiért pénzzel kell fizetni”. Shok két héttel az eredeti megkeresését követően kapta meg Tel-Aviv központi körzeti etikai bizottságának precedensértékű határozatát a kérdésben. Michal Kasotsky-Yehezkel, az etikai bizottság koordinátorának indoklása szerint “egyetlen olyan tényező sem áll fenn, ami miatt ne fogadhatnának el bitcoinos fizetést az ügyvédek jogi szolgáltatásaik ellentételezéseként.”

A bizottság e felhatalmazása az első lépés abban a kétlépcsős folyamatban, amely – sikere esetén – hivatalosan is megnyithatja Shok számára a bitcoin-elfogadás kapuit. A második lépés a bitcoinos tranzakciókra vonatkozó, megfelelő adózási procedúrák kérvényezése lesz. Mivel azonban bitcoinra nem lehet ÁFÁs számlát kiállítani, és mivel hivatalos árfolyama sincs a kriptopénznek, ezért az még kérdéses, hogy vajon milyen bitcoin-sékel váltási arányt is állapítanak majd meg a hatóságok ÁFÁs számlák kiállításához.

Shok elmondása szerint jogilag is igen bonyolult a bitcoin-kérdés. Komoly gondokat okozhat például az a tény, hogy nehéz azonosítani a bitcoinban fizetőket – különös tekintettel a szerencsejátékokra és más kétes vagy egyenesen illegális ügyletekre. Ugyanez a helyzet azonban a készpénzzel is – amelynek szintén nem lehet lenyomozni az eredetét -, viszont készpénzes fizetést mégis minden további nélkül elfogadhat bármely ügyvéd. Személyes véleménye szerint az etikai bizottságnak csak akkor kell állást foglalnia ilyen erkölcsi kérdésekben, ha legitim pénznek tekinti a bitcoint. Márpedig a határozatuk alapján úgy tűnik, valóban annak tekintik.

Még áprilisban számolt be a Katonai Rádió (Army Radio) arról, hogy az izraeli bankok szándékosan megnehezítik az ügyfeleik számára a bitcoin-vásárlást. Egy hónappal később Assaf Bahat, az Izraeli Első Nemzetközi Bank egyik ügyfele is arra panaszkodott, hogy a bank megtiltotta neki a kereskedelmi célú bitcoin-tranzakciók lebonyolítását.

A bank tájékoztatása szerint ugyanis a virtuális pénzek névtelen és nyomon követhetetlen jellege miatt a velük lebonyolított tranzakciók nem szabályozhatóak és ebből kifolyólag komoly kockázatot jelentenek a bank számára. A webes kiskapukkal kapcsolatban pedig még azt is hozzátették, hogy pénzmosás és terrorizmus szempontjából is komoly kockázatokat hordoznak az ilyen fizetőeszközök.

Forrás: Haaretz

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.