Félelmek és félretájékoztatás

2011-11-02

Ahogy egyre nagyobb ismeretségre tesz szert a Bitcoin, úgy ad hírt róla egyre gyakrabban a specializált blogok és fórumok mellett a tömegmédia is. A tényszerű, semleges cikkek mellett azonban egyre hevesebb viták is dúlnak a Bitcoin hívei és ellenzői között – szintén a nyilvánosság előtt. A hívek szerint a bitcoinnal meggazdagodhat az ember és/vagy a világgazdaságot is megmentheti egyben. Az ellenzők azonban nem csak hogy óvatosságra intenek, de azzal is riogatnak, hogy a Bitcoin szétzilálná a társadalmat, mivel nagyban megkönnyítené az adócsalók, a pénzmosók és más illegalitásban tevékenykedő egyének és szervezetek dolgát. De mennyi is a valóságalapja ezeknek az aggályoknak?

Először is azt kell észrevennünk, hogy ezek a hangok a tények helyett sokkal inkább az állami intézmények félelmét fejezik ki, amelyek rettegnek attól, hogy esetleg elveszíthetik az irányítást a pénzgazdaság felett. A valóság ugyanis az, hogy a pénzmosás sokkal egyszerűbb készpénzzel, mint bitcoinnal, de mégsem szorgalmazza senki a készpénz betiltását. Adócsalni lényegesen egyszerűbb valutával, mivel a bitcoin pénzvolumene túl alacsony. Valójában még a bitcoint egy időre valóban rossz hírbe hozó drogkereskedő oldal is független a bitcointól; ha azt betiltanák, úgy ők is egyszerűen átállnának más fizetőeszközökre, ahogyan tenné azt minden más illegalitásban tevékenykedő is, aki jelenleg esetleg szintén bitcoint használ ilyen vagy olyan okok miatt.

A bitcoin nem egy fantazma vagy játékpénz, ahogyan azt egyesek állítják, hanem egy valódi digitális fizetőeszköz valódi vásárlóértékkel. Ennek a védelme érdekében pedig minden Bitcoin-felhasználónak oda kell figyelnie a Bitcoin-kliense biztonságára. Az óvintézkedések részét képezi a jó tűzfal, a vírusirtó és más szoftverek folyamatos frissítése, valamint a bitcoin-tárcák erős jelszóval – vagy jelmondattal – való levédése. Nem szabad félvállról venni a bányásztató, tárcalopó és jelszógépelés-figyelő trójaiakkal kapcsolatos figyelmeztetéseket.

Összefoglalva tehát, a Bitcoinnal kapcsolatos híresztelésekben bőséggel találhatunk pletykákat és féligazságokat is, ezért érdemes minden hírt és beszámolót kritikusan fogadni, és minden részletnek alaposan utánajárni.

Forrás: BitcoinsOnline.de

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.