Mt.Gox, a végtelen történet

2015-01-03
Mt.Gox

Mt.Gox

Japán egyik vezető hírújságának, a Yomiuri Shimbun-nak az értesülése szerint az Mt.Gox által anno elveszettnek, vagy ellopottnak minősített 650 000 bitcoinból valójában csak 7000 érmének (azaz, a teljes mennyiség mindössze csak 1 %-ának) az eltűnése magyarázható cyberlopással.

Mindez tehát azt feltételezi, hogy az eltűnt érmék túlnyomó részéért valójában a platform belső, csalárd módon történő üzemeltetése a felelős.

Ez a feltevés gyakorlatilag már a tőzsde összeomlásának a pillanatában (2014. február) napvilágot látott, jóllehet a jelenleg is tartó nyomozás még mindig ismeretlen tettes ellen folyik.

Mint ismeretes tavaly február 7-én jelentette be a japán bitcoin tőzsde, az Mt.Gox, hogy befagyasztja a kifizetéseket, mivel problémák merültek fel a platform működésében.

A felmerült problémákat a Bitcoin protokoll belső hibájával magyarázta a tőzsde, pontosabban a „transaction malleability”-val.

A végeredmény az lett, hogy a tőzsde csődöt jelentett, és a fent említett technikai hibákat okolva 850 000 bitcoin ellopását jelentette be. Nagyjából egy hónappal a csőd bejelentése után arról adott hírt a platform, hogy egy időközben felfedezett bitcoin pénztárcáján közel 200 000 BTC-t talált, így az ellopott érmék mennyiségét 650 000 BTC-re korrigálta. (Ez az akkori árfolyamon közel 370 millió dollárnak felelt meg.)

Az Mt.Gox által említett technikai hibával kapcsolatban több fejlesztő, illetve független kutató (például a Zürichi Egyetemről Christian Decker és Roger Wattenhofer) is bebizonyította, hogy nem jelenthet magyarázatot az érmék eltűnésére.

A japán napilap értesülése szerint a gyanúsított személy ismerte a platform belső működését, és szándékosan, jogellenesen élt vissza a platform ügyfeleinek az érméivel.