Felháborodott közösség, az Mt. Gox story újabb fejezete

2014-02-13

Az Mt. Gox japán Bitcoin tőzsde február 7-i váratlan bejelentése, mely szerint ideiglenesen befagyasztják a Bitcoinban tárolt összegek kiutalását, számos megfigyelőt és kommentátort, beleértve a CoinDesk-et is, arra késztetett, hogy megszólaljon az egykori legnagyobb, egyben első Bitcoin váltó bejelentésével kapcsolatban.

Az olyan meghatározó szerzők, mint például Andreas Antonopoulos kritikái és a kérdőíves felmérésünk eredménye ellenére, voltak olyan hozzászólások is, amelyek kiálltak a vállalat jó hírneve mellett, illetve a bírálók túl kori állásfoglalását hirdették.

Bárhogy is legyen, az Mt. Gox jövője még bizonytalanabbá vált a hétfői ellentmondásos bejelentések után, amelyek akár további károkat is okozhatnak a vállalat hírnevének és üzleti megítélésének.

A kommentek, amelyek a kiutalások felfüggesztését a Bitcoin protokoll belső hibájával magyarázták, igazi düh-lavinát indítottak el az üzenő falakon. Mark Karpeles, az Mt. Gox vezérigazgatója azonban sokkal visszafogottabb volt a reakcióit illetően.

A Karpeles-t érintő kritikák arról szóltak, hogy a vezérigazgató nem vállalta a felelősséget váltójának technikai problémáiért és a működési korlátozásokért.

Többen úgy vélik, hogy az Mt. Gox szándékosan megtévesztő volt, mivel már korábban megismert tényeket tartott vissza.

Egyes reddit-es hozzászólások odáig is elmentek, hogy Karpeles rezignált hozzáállását a Bitcoin Alapítványon is számon kérték, amelynek ő is a tagja. Az alapítvány mostanáig nem nyilatkozott Karpeles-nek az alapítványon belüli pozíciójával kapcsolatban.

Mindezeket félretéve, néhány piaci megfigyelő úgy véli, hogy a bejelentések valódi oka nem is számít.

A bostoni egyetem professzora, Mark T. Williams, úgy véli, hogy lesz majd egy kisebb Mt. Gox, ami szembe tud nézni a veszteségekkel. A virtuális fizetőeszközökkel operáló vállalatok jelenleg is fejlődő piacáról általánosságban azt gondolja, hogy

„Valójában csak annyira erősek, vagy gyengék, amennyire a hírnevük az. Ha valamelyik hírnevén egyszer csorba esik, akkor azt majdnem lehetetlen helyrehozni.”

A Bitcoin közösség reakciója

A közleményt követően a Bitcoin Alapítvány cáfolta az Mt. Gox és Karpeles bejelentését, mindazonáltal elismerték, hogy az utalásokkal kapcsolatban felmerült probléma még korrekciót igényel.

Az alapítvány ezzel kapcsolatban a következő sajtóközleményt adta közre:

„Az Mt. Gox-nál felmerült problémák egy szerencsétlen kölcsönhatásból adódnak. Nevezetesen a vállat sajátfejlesztésű pénztárca programjából, a felhasználói műveleteket támogató eljárásokból, illetve a vállalat felkészületlenségéből a ”transaction malleability”-re. Mindez egy technikai részlet, amely lehetővé teszi a tranzakciók azonosításának módosíthatóságát”

 

Még a Bitcoin közösség olyan kritizált tagjai is, mint például a BitInstant hajdani vezérigazgatója, Charlie Shrem is arra szólította fel Karpeles-t, hogy lépjen ki az alapítványból.

„ Elszánt vagyok az ügyben. Nem akarom, hogy a saját ügyem kolonc legyen az alapítvány működésében. Abban az alapítványéban, amelyet én alapítottam. Jelenleg nincs semmilyen érdekeltségem a Bitcoin Alapítványban.”

Néhányan a felhasználók közül úgy gondolják, hogy a kommentek inkább az Mt. Gox szolgáltatásainak a megbízhatóságáról szóltak, mintsem egy közösségen belüli esetleges feszültségről, de vannak olyanok is, akik azt feltételezik, hogy a váltó szándékosan verte le az árakat, hogy aztán ebből majd egy későbbi újrainduláskor profitálhasson.

A Bitcoin fejlesztők megnyugtatják az érintett felhasználókat

A fejlesztők is elhatárolódtak az Mt. Gox közleményétől, megkérdőjelezvén a váltó állításainak komolyságát. A bitcoinos fejlesztő Greg Maxwell arra utalt, hogy az Mt. Gox megpróbált hasznot húzni a hírekből, de nyilvánvaló, hogy a vállalatnál felmerült problémák valódiak és a fejlesztőknek sok idejébe fog kerülni, hogy megoldják őket.

„Ezek a jellemzők ugyan bosszantóak, de nem bénítják meg az alapvető működést. Dolgoznak a megoldáson, de a teljes korrekció akár évekig is eltarthat, mivel az összes pénztárca programot ki kell cserélni hozzá.”  

Andreas Antonopoulos, a blokklánc biztonságáért felelős vezető, csillapítja a felhasználókat, mondván, hogy a felmerült probléma „egy olyan kivitelezési kérdés”, amely nem érinti a felhasználók személyes pénztárcáit.

 

A bitcoin váltók mérlegelik a helyzetet 

A többi fő váltó vezetőit gyorsan elhalmozták azon kérések, hogy reagáljanak a történésekre és minden ez ügyben felmerülő kérdésre. Leon Li, a kínai székhelyű Huobi váltó alapítója és vezérigazgatója osztozik Forex Magnates azon véleményével, hogy az Mt. Gox eltúlozta a probléma valódi jelentőségét.

„A pénztárcákkal kapcsolatban néha felmerülnek technikai kérdések, de ezek mind megoldhatóak, és nem okoznak széles körű utalási problémákat,”- mondta.

Jesse Heaslip, a Bex.io vezérigazgatója, és a white-label Bitcoin váltó softwarenek a megalkotója, úgy nyilatkozott a CoinDesk-nek, hogy az Mt. Gox problémáinak oka technikai korlátozottságuk:

„A valódi probléma az, hogy a softwarejük egy játék kártyák kereskedésével foglalkozó oldal, amely Bitcoin kereskedő oldallá lett átalakítva. A választott programozási nyelv kezdetben még rendben volt, amikor létrehozták (A Facebook is nagyrészt PHP-n volt 2009-ig), de azóta nem fejlesztették tovább, mindeközben a Facebook gyakorlatilag teljesen újraírta a platform jelentős részét sokkal skálázhatóbb programozási nyelveken.”

Jaron Lukasiewicz, a New York-i székhelyű nemzetközi devizapiaci platform, a Coinsetter, technológiai fejlesztő vezetője egyetért a Bitcoin Alapítvány hivatalos álláspontjával:

„A Bitcoin maga, teljesen rendben van. Abszolút egyetértek Gavin és csapatának a válaszával.”

A főbb Bitcoin mutatók leveszik az Mt. Gox-ot

A legnagyobb károkat azonban talán mégis a fő Bitcoin mutatók okozzák az Mt. Gox-nak, mivel a CoinDesk Bitcoin Price Index-hez hasonlóan gyorsan levették oldalukról a valaha uralkodó szerepű japán váltót.

A Cryptocoin charts nem csak szimplán eltávolította az Mt. Gox-ot diagramjai és kereskedési adatai közül, de még megrovásban is részesítette:

„A mai napon az Mt. Gox Bitcoin váltó kiadott egy sajtóközleményt, amellyel kárt okozott az egész Bitcoin közösségnek, és mindenkinek, aki ezzel foglalkozik. Az árak jelentősen leestek az Mt. Gox által keltett bizonytalanság, félelem és kétségek miatt.”

 

A BitcoinAverage a GitHub-on és a Twitteren jelentette be, hogy szolgáltatásai közül visszavonja a japán tőzsde ajánlatait.

 BitcoinAverage 

                  @BitcoinAverage

Kalkulációink közül kivettük az mtgox adatait, amíg a tőzsde BTC kiutalási problémai nem rendeződnek.

A felfordulás története

Míg a japán Mt. Gox jövője továbbra is bizonytalan, addig az világosan látszik, hogy a valaha a kereskedések 80%-át uraló platform történetének egy újabb bukásárfól van szó.

Szerző: Pete Rizzo

Forrás: CoinDesk