Luke Dashjr és a SolidCoin

2012-01-13

Szerző: Amir Taaki (genjix)

A Bitcoin nem tökéletes. Számos apró tökéletlenség bújik meg a rendszer szövedékében. A hivatalos fejlesztők mellett mások is próbálkoznak saját megoldásokkal, új, alternatív kriptopénz-láncokat indítva, módosítva ezt-azt a Bitcoin alap-forráskódján, de változatlanul megőrizve annak az alapelvét, vagyis a munkabizonyítékkal védett blokkláncot.

A Freecoin a Bitcoin Consultancy egy korai projektje volt a hivatalos kliens megannyi tökéletlenségének elsimítására és kicsiszolására. Volt is sok érdekessége, így például Python/PHP/Java/Ruby API, névkeresés, módosított RPC-interfész és kódrendezés, valamint sacarlson jóvoltából még konfigurálható blokkláncok is.

Sacarlson patchjének köszönhetően már bárki könnyen létrehozhatott új kriptopénzeket vagy csatlakozhatott már meglévőkhöz pusztán néhány konfigurációs fájl megfelelő átszerkesztésével. A közzétett Bitcoin-forráskód felhasználásával két váltót is létrehozott két általa indított alternatív lánchoz, a weed-ekhez (= fű) és a beertoken-ekhez (= sörzseton).

Az alternatív láncok még hónapokon át nem vitték többre ennél az egyszeri kísérletnél, amíg fel nem bukkant a színen az IxCoin, Thomas Nasakioto (a Satoshi Nakamoto anagrammája) alkotása. Egy barátom, Jason Khanlar (mizerydearia) több ezret fektetett az IxCoinba, ahogyan tették azt sokan mások is abban a reményben, hogy még ők is beállhatnak az elsők sorába. Jasonnal akkoriban Lengyelországban dolgoztunk, jómagam pedig meglehetősen szkeptikus voltam a Bitcoin kihívóit illetően azon egyszerű ok miatt, hogy a Bitcoin már túl sok lendületet és befektetést gyűjtött maga köré ahhoz, hogy bármilyen új változata valós veszélyt jelenthessen rá.

Miután nem tudtam rábeszélni, hogy szabaduljon meg a borítékolhatóan veszteséges IxCoin-befektetésétől, tüzetesen átvizsgáltam az IxCoin forráskódját, és hamar egyértelművé vált számomra, hogy az egész rendszer fenntarthatatlan, nem több egy gyors meggazdagodást szolgáló átverésnél. Legkésőbb hat éven belül az egész rendszer instabillá válna és egyetlen nap leforgása alatt összeomlana technikai okok miatt. Ráadásul az alkotója még spammelt is engem és más fejlesztőket, “IxCoin-bónuszt” kínálva nekünk. Ismét próbáltam rábeszélni Jasont az IxCoinjaitól való megszabadulásra, de ismét hiába. Azonban így sem tarthattam meg magamnak, amit megtudtam. Írtam tehát egy fórumposztot Az IxCoin ÁTVERÉS címmel – és az IxCoin értéke rövidesen nullára is zuhant (bár abban nem lehetek biztos, hogy ezt közvetlenül ez a beírásom váltotta-e ki vagy valami más (is)).

Azt azonban mindenképp megmutatta az IxCoin, hogy van igény alternatív blokkláncokra – főleg azok részéről, akik lekésték a Bitcoin legkorábbi szakaszát (és akiknek az már nem jut eszükbe, hogy még most is bőven időben vannak ahhoz, hogy olcsón vegyenek sok bitcoint). Így aztán nem is csoda, hogy ezután az alternatív láncok valóságos robbanása következett. Még az IxCoinnak is lett egy alternatívája, név szerint az I0Coin, amely azzal reklámozta magát, hogy ott már jól csinálják azt, ami az IxCoinban rossz volt.

Most talán kissé szigorúnak tűnök az alternatív láncokat illetően, pedig valójában nem vagyok rossz véleménnyel mindegyikről. A Litecoin például egy valóban jó alternatíva, amely egy, a Bitcoinétól eltérő munkabizonyíték-rendszerrel (az úgynevezett scrypttel) és módosított hálózati szabályokkal kísérletezik. Ez egy fontos projekt, annál is inkább, hogy így egyben a Bitcoin működésének a hibáit is feltárja, és hozzájárul annak a fejlesztéséhez is.

A SolidCoin már ellentmondásosabb. Deklarált célja, hogy “ő” legyen az ezüst a Bitcoin, mint arany mellett. A fejlesztő meglátása szerint a Bitcoin jelenlegi rendszerében túl sok a hiba ahhoz, hogy azokat mind ki lehessen küszöbölni az alaprendszer folyamatos, ráérős fejlesztésével, ezért indított egy teljesen új rendszert – és ezzel együtt értelemszerűen az ahhoz tartozó új láncot -, amelyben állítása szerint már eleve kiküszöbölte ezeket a hibákat.

A SolidCoin javára írhatjuk, hogy befoltozott egy biztonsági rést a hivatalos szoftverben – viszont egyben magára is haragította annak a fejlesztőit azzal, hogy nem osztotta meg velük a patchet annak a közreadása előtt.

Felróhatjuk neki azonban, hogy igen sikeres támadást tudott végrehajtani ellene ArtForz bányászfarmja, miután a fejlesztő nem volt hajlandó foglalkozni a hálózata ama hiányosságával, amely engedélyezte a nagyméretű tranzakcióknak a méretüknek megfelelő értékű tranzakciós díj nélkül való hálózatba küldését – és így sikerült is teljesen bedugítani a hálózatot.

Luke Dashjr a SolidCoin talán leghangosabb kritikusa, aki nyíltan és egyenesen átverésnek minősíti azt. Jómagam, Pieter Wullie (sipa) és mások ezzel szemben hasznos kísérletnek tekintjük az alternatív láncokat (elvégre még úgy is alakulhatnak a dolgok, hogy végül maga a Bitcoin is csak egy későbbi, újabb és jobb rendszert megelőző kísérletnek bizonyul majd). Luke azonban minden alternatív láncot átverésnak tart, amelyek a Bitcoin hírnevét veszélyeztetik.

A Litecoin Bitcoin wiki-oldalát már egyenesen védelem alá kellett helyezni, miután valóságos szerkesztési háború robbant ki rajta Luke részvételével, aki az oldal egy korábbi változatába mindössze annyit írt, hogy “A Litecoin egy átverés”.

Luke még egy DMCA-követelést is benyújtott a SolidCoin ellen, arra hivatkozva, hogy az jogsértő módon használja fel a Bitcoin forráskódját.

*** PANASZ ***

A SolidCoin ( solidcoin.info – 72.14.191.185 ) jogsértő módon használja fel az eredetileg a Bitcoinhoz ( http://bitcoin.org ) az MIT licensz alatt írott kódomat. A konkrét kódrészlet, melynek a jogtulajdonosa vagyok, legalább a Bitcoin és a SolidCoin wallet.cpp-jében található meg, a CWallet::SelectCoinsMnConf metódusban. Ezt a kódot MIT licensz alatt adtam közre, de a SolidCoin ezt megsértette azzal, hogy eltávolította belőle a szerzői jogomra és a felhasználási feltételeimre vonatkozó adatokat.

A jogsértő kód legalább a következő URI-kről érhető el:
– http://solidcoin.inf…-201-source.zip
– http://solidcoin.inf…lidcoin-202.exe
– http://solidcoin.inf…linux64.tar.bz2
– http://solidcoin.inf…linux32.tar.bz2

Jóhiszeműen hiszem, hogy a fent körvonalazott jogvédett anyagoknak a jogsértő weboldalakon való használatát a jogtulajdonos vagy annak az ügynöke vagy a törvény nem engedélyezte. Eskü alatt vallom, hogy a jelen követelésben foglaltak a valóságnak megfelelnek és hogy én vagyok jogtulajdonos vagy hogy fel vagyok hatalmazva a jogtulajdonos nevében való eljárásra egy állítólagosan megsértett kizárólagos jog ügyében.

Luke Dashjr
luke+github@dashjr.org
+1-206-203-5256

A hivatalos Bitcoin-kliens az MIT licenszet használja, amely engedélyezi a forráskód megváltoztatását a változtatások közlése nélkül (zárt forráskódként való fejlesztés). A licensz-fejléceket azonban így is érintetlenül kell hagyni, hogy látsszon a fejlesztés menete és eredete.

A hivatalos kliens szerzői joga jelenleg egyszerre illeti meg Satoshi Nakamotót és “a Bitcoin fejlesztőit”, amely utóbbi kifejezés azonban jogilag meghatározhatatlan, ezért bármely ilyen esetben az abban éppen eljáró bíró előjoga eldönteni, hogy kik tartoznak ebbe a körbe és kik nem. Nincs olyan vállalati entitás, hogy “a Bitcoin fejlesztői”, sem pedig ilyen nevű ember. Az angolszász bírói gyakorlatban a bírók nagy valószínűséggel az e leírásnak megfelelő, a fejlesztéshez gyakran és rendszeresen hozzájáruló személyek javára döntenének, mivel ez felelne meg a leginkább a törvény szellemének.

Luke Dashjr pedig gyakran és rendszeresen is járult hozzá a hivatalos kliens fejlesztéséhez, tehát tökéletesen meg is felel ennek a definíciónak, technikailag valóban magáénak mondhatja a szerzői jog egy részét, és így ennek birtokában teljesen megalapozottan is élhet a jogával az azt semmibe vevő felek ellen. Ő pedig pontosan ezt is teszi egy általa átverésnek tartott másik projekttel szemben. A SolidCoin fejlesztőjének így most négy lehetősége van:

* Eltávolíthatja a Luke által kifogásolt kódrészletet, és újraírhatja azt saját kútfőjéből. Ezzel azonban további támadási felületet hagyna magán a Bitcoin más fejlesztőinek.
* Pótolhatja a licensz fejléceit és korrigálhatja a helytelen adatokat.
* Kukázhatja az egész szoftvert.
* Bíróságon szállhat szembe Luke Dashjrrel; érvelhetne “a Bitcoin fejlesztői”-meghatározás homályos és kézzelfoghatatlan jellegével, mondván, hogy az pontatlan és nem foglalja magában Luke-ot.

A SolidCoin állítása szerint pusztán tévedésből keverték el a licenszfájlokat, mások szerint azonban saját alkotásukként próbálják prezentálni a hivatalos klienst.

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.