Lényegében rögzítették a bitcoin árfolyamát

2013-06-25

Szerző: Max Keiser

Kaptam bőséggel hideget-meleget a Bitcoin közösségétől, miután tettem egy olyan javaslatot, miszerint rögzíteni kellene a bitcoin árfolyamát az arra való minél szélesebb körű – lehetőleg univerzális – átállás minél jobbani megkönnyítése érdekében.

A jelenlegi, 100$ körüli árfolyam utáni, következő mérföldkő a 1.000$-os szint lesz, ahol a Bitcoin piaci tőkésítettsége már hozzávetőlegesen 15 milliárd dollár körül lesz majd; ekkor már arra is alkalmas lesz a rendszer, hogy a jelenleginél sokkal kifinomultabb, intézményesített termékeket is alapozhassanak rá. Ehhez azonban szükség lesz egy, a Bitcoin protokollján kívül eső árazási vezérfonalra is.

A bitcoinosok leginkább azt rótták fel nekem, hogy a bitcoin árfolyamának bármiféle rögzítése épp a Bitcoin lényegét törné darabokra. Ez azonban, bár persze szép, hangzatos érv, egész egyszerűen nem igaz. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a fiatal facsemetéket is átmenetileg karókhoz kötözzük, hogy egyenesek maradhassanak és zavartalanul nőhessenek, fejlődése jelen szakaszában a bitcoinnak is szüksége van egy ilyesféle támasztékra. Mert bármilyen zseniális is a Bitcoin protokollja, az elsősorban akkor is egy bányász-, nem pedig egy árazó-protokoll. Erre a tényezőre nem gondoltak a protokoll összeállításakor, így a közösségnek kell valamiféle megoldást találnia a kialakult helyzetre.

A Bitcoin közösségének egyik legrobosztusabb oszlopa, a BitPay (nyilatkozat: jómagam is e vállalat befektetője vagyok) épp a napokban váltott át az összes bitcoin-kereskedelem mintegy 75%-át lebonyolító, legnagyobb bitcoin-váltó, az MtGox árfolyamáról egy új, összetett, index-szerű ár használatára a kereskedői tranzakciók lebonyolításához.

Ahogy azt már a korábbiakban is említettem, a Bitcoin ökoszisztémájának leggyengébb láncszeme maga az árfolyam. Főleg, hogy ez még mindig egyet jelent konkrétan az MtGox árfolyamával – amely monopolhelyzet pedig eleve ellehetetleníti egy valóban a piacon, rendes piaci verseny által meghatározott, egészséges és megbízható árfolyam kialakulását.

Amint arra szintén utaltam már korábban is, az (vagy legalábbis valamiféle) árfolyam-rögzítés mindenképpen csak egy ideiglenes szükséglet, áthidaló megoldás az ‘MtGox-problémára’. Ahogyan maga a Bitcoin, úgy természetesen egy ilyen árfolyam-rögzítés konkrét megvalósítási módjára is lehet olyan ötletes és eredeti megoldásokat kitalálni, amilyen csak tetszik – lényeg, hogy az általa elért hatás viszont éppen olyan megbízható legyen, mint egy hagyományos árfolyam-rögzítésé.

Más szóval, amikor először felvetettem ezt az elképzelést, a Bitcoin Foundation-t jelöltem meg egy olyan szervezetként, amely adott esetben rögzíthetné és kezelhetné az árfolyamot. Felügyelhetik, ellenőrizhetik és szervezhetik, őrködve a “hivatalos” BTC-árfolyam felett. A lényege ennek is csak annyi lenne, mint a BitPay jelenlegi eljárásának: egy iránymutató ár-index létrehozása a tranzakciók lebonyolításához, erősítve így a rendszer iránti bizalmat, fokozva a likviditást és a piaci tőkésítettséget, előkészítve így a terepet az árfolyam egészségesebb, piaci és versenybarát alakításához.

Az árfolyam-szabályozásra való törekvés tehát egy jó lépés a helyes irányba a Bitcoin esetében; ennek a szükségszerűségét már korábban is előre jeleztem – elvégre, amint utaltam rá itt is, a Bitcoin protokollja nem az árazásról, hanem a bányászatról szól.

Ahogy a Bitcoin piaci tőkésítettsége egyre jobban megközelíti előbb a tíz-, majd a százmilliárd dolláros értéket, úgy vonzza majd be magához az egyre nagyobb, intézményi játékosokat (mi több, tekintve, hogy a globális bankrendszer a jelek szerint egyre közelebb jár egy újabb komoly állami mentőöv-dobási és nyakló nélküli pénznyomtatási körhöz, ez már egyenesen elkerülhetetlennek is tűnik), és úgy lesz egyre nagyobb szüksége valamiféle árfolyam-stabilizálásra vagy -rögzítésre. Bár ennek a konkrét mikéntje nagy valószínűséggel eléggé elüt majd a hagyományos megoldásoktól, azok azért még így is hasznos útmutatókként szolgálhatnak.

A Bitcoin a mi gyermekünk – a központosított, monopolizáló politika és gazdaság ellen küzdő hacktivisták közösségéé. Mi hoztuk létre afeletti teljes és totális elégedetlenségünkben (és elszörnyedésünkben), amivé a globális bankrendszer (bűnszervezet) vált: a környezetet és a civil társadalmat megnyomorító, az alapvető áruk és szolgáltatások árát a gátlástalan pénznyomtatással az egekbe infláló, háborúkat és egyéb öncélú projekteket pénzelő, egymással a legmélyebb szinteken összefonódott kleptokraták embertelen rendszerévé.

Előbb-utóbb persze mindenképpen elérjük a célunkat: egy súrlódásmentes, matematika-alapú, a pénz általunk ismert fogalmát teljes egészében újradefiniáló kriptopénz elterjedését és széleskörű használatát. Csak türelmesnek kell lennünk, és elősegítenünk az árfolyam egészséges, piaci alakítását.

Max Keiser – a ‘Keiser Report’ házigazdája – ex-részvénybróker, a virtuális specialista-technológia feltalálója, a virtuális pénzek és az előrejelzési piacok szakértője.

A jelen cikkben kifejtett nézetek, meglátások és kijelentések kizárólag a szerző sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az RT.COM álláspontját.

Forrás: RT.COM

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.