Jersey-szigete jóváhagyta első, szabályozott bitcoin befektetési alapját

2014-07-11

jersey

A Global Advisors Bitcoin Investment Fund (GABI) megkapta a Jersey Financial Services Commission (Jersey Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága, JFSC) jóváhagyását, így augusztus 1-től megkezdheti működését.

Daniel Masters (az alap létrehozója) elmondása szerint, a Csatorna-szigetek rendelkezéseinek értelmében, illetve a JFSC mostani akkreditációjával végre megnyílik az út az intézményi befektetők előtt, hogy a bitcoinba invesztálhassanak. A befektetői alap tehát csak az intézményi befektetők (például biztosító társaságok, nyugdíjcélú megtakarítások) számára lesz elérhető, azaz a nagyközönség számára nem.

Ismerős lehet Daniel Masters neve, hiszen több mint 30 éves múlttal rendelkezik a nyersanyag piacok (főleg olaj) kereskedelmében. Korábban már mi is írtunk róla, illetve arról is, hogy miért éppen Jersey-szigetét választotta befektetői platformja székhelyéül. A válasz egyszerű: azért, mert ott vélte megtalálni a kellően biztos gazdasági alapot és barátságos pénzügyi környezetet.

Masters ugyanakkor hangsúlyozza, a kedvező gazdasági környezet ellenére, a befektetőknek ugyanazokon a biztonsági ellenőrzéseken kell átesniük, mint amelyeket a vezető pénzügyi intézetek is megkövetelnek. Tehát minden a platformba befolyó, illetve onnét kiáramló érmének át kell esnie az AML (pénzmosás ellenes) és KYC (ismerd- meg-ügyfeled) ellenőrzésein.

A tájékoztatás szerint a befektetési alap számos vezető bitcoin szolgáltatóval, jogtanácsossal és eszközkezelővel áll kapcsolatban, így például az Elliptic Vault fogja biztosítani a platform érméinek biztonságos tárolását.

Jersey-szigetének vezetői üdvözlik a JFSC akkreditációját, illetve a GABI működésének szabályozói jóváhagyását, mondván örömmel kövezik ki a szabályozott bitcoin befektetések útját, és a GABI a sziget az első ilyen típusú szabályozott befektetői alapja.

Ismeretes, hogy Jersey-szigete a Csatorna-szigetek legnagyobb tagja, brit koronafüggőség, de nem tagja az Európai Uniónak. Jersey tehát az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozik, de nem része annak, ekképp önálló parlamenttel rendelkezik, amely irányítja a sziget pénzügyi, közigazgatási és igazságügyi rendszerét. A sziget álláspontja, hogy üdvözlettel fogad, minden olyan innovatív kezdeményezést, amely megfelel a szükséges elvárásoknak, egyben növeli a sziget jó hírnevét és gazdasági megítélését. Véleményük szerint a bitcoin, illetve a pénzügyi szektor feltörekvő digitális technológiája jelentős lehetőségeket rejt Jersey-szigetének.

Az Amerikai Egyesült Államokban hasonló befektetői alapnak minősül a Brett Stapper nevével fémjelzett Falcon Global Capital, illetve a Barry Silbert alapította Bitcoin Investment Trust.