Melyek a legjobb befektetői lehetőségek a bitcoin piacán?

2014-06-10

bitcoin

Kezd újra magához térni a bitcoin! Az elmúlt héten 12 %-os, míg két héttel ezelőtt 30% emelkedést mértek az árfolyamban. Ismeretes, hogy a tavalyi évben több mint 6000 százalékkal emelkedett az árfolyam, jóllehet a befektetőknek csekély választási lehetőségük volt, ha a bitcoinba szerettek volna invesztálni. Számos vállalat dolgozik azon, hogy az érdeklődő közönségnek minél több befektetési eszközt kínáljon, a bitcoin piacára azonban továbbra is csak három módon lehet belépni. Ezek a következőek: vehet, illetve birtokolhat kriptopénzt egyénileg, ebben az esetben a vételt egy tőzsde vagy egy közvetítő segítségével intézheti. Befektethet egy alapba, vagy beruházhat egyéni vállalatokba. Jelenleg még nem léteznek nyilvános bitcoin társaságok, így az egyéni vállalatokba történő befektetés lehetősége pillanatnyilag még csak a nagytőkés befektetők számára elérhető. A nagyközönség számára tehát viszonylag kevés befektetési lehetőség van. Hogy alaposabban megértsem a különféle befektetési lehetőségeket, három szakembert kérdeztem a témával kapcsolatban. Beszélgettem Daniel Masters-el a Global Advisors Bitcoin Investment Fund Limited-től, Brett Stapper-el a Falcon Global Capital-tól, és Barry Silbert-el a Bitcoin Investment Trust-tól.

Szóval amennyiben ön nem akkreditált befektető, úgy tulajdonképpen csak egyféle módon vehet, illetve birtokolhat bitcoint. A bitcoin vásárlásának egyéni módja pedig nem csekély kockázattal és megkötéssel jár. A különböző megkötések amolyan biztonsági előírások, hogy az eljárás valóban átlátható és tiszta legyen. A japán bitcoin tőzsdének, az Mt.Gox-nak az összeomlása a legjobb példa arra, miért is van szükség ezekre az elővigyázatosságokra. Jóllehet, az Mt.Gox volt a legnagyobb kereskedést bonyolító tőzsde, mégis voltak biztonsági hiányosságok a rendszerében. A befektetőknek tehát mindenképp tisztában kell lenniük az egyéni tőzsdék kockázataival, mielőtt megtakarításaikat valóban rájuk bíznák. Továbbá likviditási csatornákkal is rendelkezniük kell, hogy bitcoint vásárolhassanak. Ez azt jelenti, hogy a vásárlás történhet közvetlenül bányászással, de egy tőzsde, vagy egyéb közvetítők közbenjárásával is, vagy akár egyéni értékesítés mentén. Miután megvettük a kívánt mennyiségű bitcoint, annak tárolásáról is gondoskodnunk kell. Tehát muszáj tisztában lennünk a kriptopénz tárolásának biztonsági kockázataival is.

Az imént ismertetett eljárás nem mondható se tökéletesnek, se egyszerűnek az intézményi befektetők szempontjából. Ezért hozta létre Daniel Masters a Global Advisors Bitcoin Investment Fund Limited nevű alapot, amely 2014 júliusában kezdte meg működését, és ami csak az intézményi befektetők számára elérhető. Daniel Masters a kereskedői piacok szakembere, immáron 30 éve. Bitcoin stratégiája azon az analógián alapszik, amelyet az 1999-es évek olajipara, és a bitcoin aktuális állapota között vél felfedezni.

Kína az 1999-es években az ipari forradalom küszöbén állt, és Masters jól látta, amikor azt jósolta, hogy az ország olajszükséglete jelentősen növekedni fog a rákövetkező évtizedben. A gond abból adódott, hogy az ország olajkitermelésének kapacitása messze nem közelítette meg a megnövekedett igény mennyiségét. A feltárás, a kitermelés, a szállítás, a finomítás, az elosztás, szóval összességében az egész olajipar, nagyjából tíz éves lemaradásban volt. Masters előrelátta, hogy az ország olajipara nincs kellőképpen felkészülve a megnövekedett igényre illetve, hogy az árak valószínűleg emelkedni fognak.

Tehát előrelátóan gondolkodva, megbízásokat kötött. 1998 és 2007 között 1000 százalékkal emelkedett az olaj hordónkénti ára, a közel 10 dolláros hordónkénti árról egészen a 100 dolláros hordónkénti árra. A másik lehetőség, amit Masters időben észrevett, hogy az intézményes befektetők csak nagyon nehezen tudtak befektetni az olajiparba. Erre reagálva hozta létre a Global Advisors Commodity Investment Fund nevű alapot. A platform segítségével az intézményes befektetők könnyedén invesztálhattak az olajba úgy, hogy a Masters csapata által irányított befektetési alapból vásároltak részesedést. A Global Advisors befektetési alap, köszönhetően az intézményes befektetők beruházásainak, hihetetlen gyorsasággal növekedett, közel 350 millió dollár tőkeinvesztációt könyvelhetett el, és 91,4 %-os hasznot hozott öt év alatt. A nagybefektetők nem léptek be közvetlenül az olajipar piacába, mivel egy más által bevezetett és menedzselt (ebben az esetben a Masters féle Investment Fund and the Goldman Sachs Commodities Index) befektetési eszköz megtette mindezt helyettük.

Az (olaj) iparmágnás Masters jelenleg a bitcoin igézetében él. Befektetői stratégiájának alapja az a feltételezés, hogy öt éven belül 3000 százalékkal fog növekedni a bitcoin iránti igény. Masters úgy gondolja, hogy nagyjából másfél milliárdra (gyakorlatilag az összes Facebook felhasználóra) tehető azon bitcoin felhasználók száma, akik a jövőben átlagosan 100 dollár értékben akarnak majd kriptopénzt birtokolni.
De hogyan lehetséges másfél milliárd ember számára 100 dollár értékben bitcoint biztosítani? Az olajipar 1999-es évekbeli állapotához hasonlóan, a bitcoinnál is rengeteg munkára van ahhoz szükség, hogy a kriptopénz valójában eljuthasson a végfelhasználókhoz. Ahogy egyre több ember igényli majd a bitcoint, úgy fog az ára is egyre inkább emelkedni. A megnövekedett igény pedig nemcsak az árak emelkedését fogja előidézni, hanem „összességében a digitális fizetőeszköz iparához köthető minden fejlesztés előmozdítását és támogatását is,” mondja Masters. Az általa előirányzott megnövekedett igény tehát a bitcoin árának az emelkedését is jelenti, számszerűsítve 15 000 dollárra becsüli a kriptopénz érménkénti árát öt éven belül. Mivel Masters platformjának székhelye Jersey, (a Csatorna-szigetek legnagyobb tagja) így az amerikai ügyfeleknek sajnálatosan nem fog szolgáltatást biztosítani.

Amennyiben nem ismerné Jersey-t: a Csatorna-szigetek legnagyobb tagja, brit koronafüggőség, de nem tagja az Európai Uniónak. Földrajzi szempontból a La Manche-csatornában fekszik, nem messze a normandiai partvidéktől. Jersey az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozik, de nem része annak, ekképp önálló parlamenttel rendelkezik, amely irányítja a sziget pénzügyi, közigazgatási és igazságügyi rendszerét. Masters választása azért esett Jersey-re, mert itt vélte megtalálni a kellően biztos gazdasági alapot és barátságos pénzügyi környezetet. Platformjának működését a Jersey Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága (JFSC) szabályozza.

Persze létezik néhány más befektetési lehetőség is az amerikai akkreditált befektetők számára. Interjút készítettem a Falcon Global Capital vezérigazgatójával, illetve a Bitcoin Investment Trust vezetőjével is, és mindkét vállalat az USA tőzsdefelügyeleti bizottságának (SEC) adózási szabályozása szerint működik.

A Falcon azon befektetők számára elérhető, akik a 100 000 dollártól a 10 millió dolláros bitcoin befektetésekig érdekeltek. A Falcon 2%-os regisztrációs díjjal, és 3%-os adminisztrációs költséggel jár. Cserébe a vállalat bajlódik a tőzsdei megbízásokkal és a tárolással, amelyek költségeit szintén magukba foglalják a járulékos költségek. A vállalat igazgatója, Brett Stapper, ekképp magyarázza a dolgot:

„Ha összeszámolja, hogy az egyéni befektetése mennyi költséggel jár, akkor nagyjából ugyanazt az összeget kapja, amelyet mi is felszámolunk.”

Amiben a Falcon egyedülálló, hogy a bitcoin megtakarításait offline módon tárolja, így azok abszolút védve vannak az esetleges hecker támadásokkal szemben. Arra a kérdésemre, hogy milyen árfolyammal számol a jövőben, a Falcon igazgatója kevésbé precíz választ adott Masters-hoz képest. Stapper szerint a nagytőkés befektetők aktuális beruházásai alapján nagyjából 2000 dolláros érménkénti árral kalkulálhatunk az idei év végéig. Amikor az elkövetkező öt év árfolyam tendenciájáról kérdeztem, akkor úgy válaszolt, hogy „rendkívül nehéz pontosan meghatározni, de úgy vélem, folytatódni fog az emelkedő tendencia.” Tehát míg tartózkodott a pontos számok meghatározásától, arról azért beszámolt, hogy véleménye szerint a jövőbeni igényeket a fejlődő országok fogják meghatározni, azaz Masters-el ellentétben, ő úgy gondolja, hogy a kriptopénz technológiájának az adoptációjában a fejlődő országok lesznek a meghatározóak.

A SecondMarket-es Bitcoin Investment Trust egy másik befektetési forma az amerikai akkreditált befektetők számára. A 2013 szeptembere óta működő magánvállalati részvénykereskedelmi platform az SPDR Gold Shares-hez (GLD) hasonlóan strukturált. A BIT létrehozza saját bitcoin piacát a platformon belüli vétellel és tárolással. A vezérigazgató, Barry Silbert, a következőket mondta az interjú során:

„Kereskedői piacunk bír a legnagyobb aktivitással pillanatnyilag, és több mint 200 szerződött féllel rendelkezünk.”

Vásárlásaiknak csupán 20%-a származik tőzsdei ügyletekből, a fennmaradó részt bányászatból, kereskedőktől, kereskedői ügyletek feldolgozásából és egyéni értékesítőktől szerzik be. Mindenkinek, aki a Silbert féle platformnak értékesít bitcoint, át kell mennie egy követelményi rendszeren. A minimális BIT-es befektetői összeg 25 000 dollár. A platform 0,5%-os végfelhasználói díjjal jár, illetve éves szinten még további 2%-os költséggel kell számolni, mint belépési és tárolási díj. Silbert elmondása szerint tervezik, hogy még ebben az évben bevezetnek egy ETF befektetési alapot az OTC piacán, amely a nagyközönség számára is nyitott lesz. A bitcoin árának jövőbeni alakulásával kapcsolatban ő is tartózkodó volt, azaz ódzkodott egy pontos szám meghatározásától, de annyit azért elárult, hogy véleménye szerint az „elkövetkező öt év kimenetele bináris: vagy nagyon magas, vagy zéró.”

Szóval a befektetőknek van néhány lehetőségük belépni a piacra, anélkül, hogy túlságosan belebonyolódnának a bitcoin ökoszisztémájába. Az egyéni vásárlásra, illetve birtoklásra gyakorlatilag bárkinek van lehetősége, de ilyenkor számolni kell a szükségszerű tanulási folyamattal, illetve kockázatokkal. Ha valaki az alapos megértésre és ismeretekre törekszik, illetve a valójában biztonságos befektetésre, akkor a bitcoin akár teljes munkaidős elfoglaltságot is jelenthet. Daniel Masters úgy véli a bitcoin-zsilip akkor fog igazán kinyílni, amikor az iparág tényleg könnyű kezelésű befektetői eszközöket tud majd kínálni. Jelenleg csak néhány befektetési eszköz elérhető az Egyesült Államokban az akkreditált befektetők számára. Különféle alapok, amelyek bizonyos kezelési költségért cserébe vállalják a befektető befektetéseinek a menedzselését. A nem akkreditált befektetők számára egyelőre még nincs ilyen eszköz, és amire lesz, addigra valószínűleg a befektetések hozama már csak alacsonyabb lehet.

Forrás: Forbes