Rendbetenné a Bitcoin a gazdaságot vagy tönkre?

2012-02-03

Szerző: Louis Bedigian a Benzinga csapatából

Valóban jót tenne a gazdaságunknak egy szabályozatlan pénz? Köszönhetően részben a CBS jogi drámasorozata, a The Good Wife egyik újabb epizódjának is, a Bitcoint újabban egyre szélesebb körű érdeklődés övezi a mainstream felől is. A “Bitcoin for Dummies” c. epizódban a szerzők egy meglehetősen szövevényes, de szórakoztató mese keretében tettek kísérletet a Bitcoin történetének felvázolására, nem hagyva ki természetesen a digitális pénz rejtélyes alkotóját sem.

És bár érintőlegesen kitértek ugyan az epizódban ennek a digitális pénznek az érvényességére és gyakorlati felhasználhatóságára is, egy bizonyos témát mégis elég látványosan, mondhatni forró kásaként kerültek, jelesül annak a kérdését, hogy vajon rendbetehetné-e a gazdaságunkat egy ilyen szabályozatlan pénz?

Erre a kérdésre a kézenfekvő válasz természetesen a “nem” – egy szabályozatlan pénz csak még rosszabb helyzetet teremtene. Ha bárki és mindenki kivehetné a részét a rendszer üzemeltetéséből és a bitcoin-kibocsátásból, úgy a profi manipulátorok sem haboznának csatlakozni és a saját képükre formálni a rendszert. Vagy legalábbis ilyesmiket állítanak a kritikusok, és látszólag valamennyire még logikusak is a kijelentéseik – elvégre nem nehéz szkeptikusnak lenni egy olyan pénzrendszerrel szemben, amelynek semmiféle központi felügyeleti szerve, számonkérhető felelőse nincs. Tényleg eléggé úgy hangzik ez az egész, mint egy modern Pandora szelencéje, ami csak arra vár, hogy ráeresszék a tartalmát a világra.

Másfelől azonban az amerikai dollár nagyon is szabályozott pénz, és láthatjuk, hogy azzal mi történt. Ugyanez a helyzet a totális káoszba fulladt tőzsdével is. Aki kapzsi, az mindig megtalálja a módját a rendszer manipulálásának és a saját hasznára való kijátszásának, teljesen függetlenül attól, hogy a szóban forgó rendszer szabályozott-e vagy sem.

A kérdés azonban még így is válaszra vár: valóban lehetséges lenne-e, hogy a jelenlegi, államilag szabályozott pénzeink korlátain túlmutató potenciális gazdasági gyarapodáshoz vezethessen egy szabályozatlan rendszer? Lehetséges lenne-e, hogy a nyíltan, a net nyilvánossága előtt működő Bitcoin idővel a jelenlegi pénzeinknél is stabilabbá válhat?

Vagy talán nem is a “jobb” és a “rosszabb” fogalmai mentén kellene közelíteni ehhez a kérdéshez. Jómagam igazából csak egy dolog miatt aggódom: ha a bitcoin valaha is valóban elterjed és megerősödik (bárhol, bármely országban), úgy valóban szeretnénk-e, ha az egész világ tudhatná, hogy pontosan hány bitcoinunk van vagy mennyit is használunk bármely adott pillanatban? Sokakat raboltak ki már annak nyomán, hogy a Facebookon eldicsekedtek a vagyonukkal és hozzá még azzal is, hogy mikor és mennyi időre mennek nyaralni – vagyis hogy meddig áll majd üresen a házuk. Mi a biztosíték arra, hogy a Bitcoin nem rejt magában hasonló lehetőségeket? Mert bár a rendszer valóban ad ugyan lehetőséget a névtelenségre, de garantálni nem tudja azt.

@LouisBedigian

Forrás: Benzinga

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.