FreeSpeechMe: Az új, Namecoin alapú, cenzúramentes és biztonságos domain név plug-in

2014-02-19

A Namecoin egy olyan Bitcoin származék, amely lehetővé teszi, hogy neveket vagy adatokat rögzítsünk nyilvános blokkláncokba. Kikerüli az olyan központi közvetítőket, amelyek például leállíthatnak weboldalakat a DNS visszavonásával.

A Namecoin nem egy, a naponta tucat számra megjelenő „nekem is kell” kriptopénzekből. Voltaképpen a Namecoint nem is használják fizetőeszközként, holott igen nagy értékkel rendelkezik, annak ellenére, hogy nem Bitcoin. Létezésének oka nem is az értékével magyarázható. Hanem azzal, hogy olyan domain neveket lehet vele regisztrálni, amelyek világszerte használhatóak, és mindenféle kormányzati ellenőrzésen kívül esnek, így pedig elkerülhető egy esetleges kormányzati hóbort miatti törlésük.

A Viral Electron Chaos Laboratories (ami magába foglalja a Namecoin fejlesztőit is) már megalkotta a FreeSpeechMe előzetesét, egy olyan beépülő modulét, amely lehetővé teszi, hogy bármiféle technikai ismeret nélkül, egyszerűen megnyissunk .bit (Dot-Bit) kiterjedésű oldalakat. Weblapjukon ugyancsak készítettek súgókat, amelyek segítenek a modul használatában, a .bit kiterjedésű domain nevek regisztrálásában (aminek darabja jelenleg nagyjából 10 amerikai centbe kerül), illetve a weboldalakat karban tartó személyeknek a Dot-Com, vagy egyéb TLD oldalak .bit verzióinak a telepítésében.

A modul ingyenes, és jelenleg elérhető Windows és GNU/Linux operációs rendszerekhez. Tervben van egy kiegészítő változat is, Mac-hez és Android-os készülékekhez. A forráskód szintén a FreeSpeechMe oldalán található, így azt bárki letesztelheti, vagy akár kedve szerint módosíthatja.

A .bit (Dot-Bit) domain nevek egy decentralizált és nyilvános Namecoin blokkláncban kerülnek rögzítésre. Ez a megoldás pont az ellenkezője annak, amit a többi elterjedt és központosított domain név kínál, mint például a .com, .Net, .Es, .Uk , .De, stb. Ez utóbbiak mindegyike hatósági ellenőrzés alatt áll, és világszerte gyakran előfordul, hogy az kormányok cenzúrázzák őket, anélkül, hogy bármiféle eljárást indítanának, vagy a tulajdonost értesítenék.

A FreeSpeechMe megváltoztathatja az internet használatának játékszabályait úgy ahogy szeretnénk.

Az internetező, amikor beüti a keresőbe, hogy bitcoinmagazine.com, vagy bitcoinmagazine.bit bizonyára ugyanarra a weboldalra fog kilyukadni, ahogy az is valószínű, hogy egy linkről, egy bookmark-ról, vagy egyéb helyről fog odanavigálni. Azonban van egy jelentős különbség a két útvonal (URL) között. Az első állami vagy jogi cenzúrázás alá kerülhet, a második azonban nem.

Lássuk tehát a .bit és a FreeSpeechMe modul előnyeit:

–         Amikor regisztrál egy .bit domain nevet, akkor azt bárki, bárhol a világon megtekintheti 3 óra elteltével. Ezzel ellentétben, a hagyományos és központosított szisztéma akár 72 óráig is eltarthat.

–         A rendszer decentralizált, így az emberek jobban védve vannak a cenzúrával szemben. A .bit domain nevet nem lehet hatóságilag eltávolítani, sem ICANN rendszeren keresztüli csatlakozással, sem másmilyen rendszeren keresztül.

–         Amennyiben a web host megszüntetné az oldalt (valamilyen központi hatósági utasítás miatt), akkor az oldal tulajdonosa átköltöztetheti fájljait egy másik szerverre (akár egy másik országba is), és az új címen 40 percen belül újra látható lesz világszerte.

–         TOR kompatibilis, tehát ezentúl könnyen elérhetünk egy domain nevet a Tor hálózatában is!

–         A regisztrálást igénylőnek titkos marad a neve, bármilyen plusz költség megfizetése nélkül. (Ezzel kapcsolatban némi óvatosságra intjük a domain név tulajdonosát. A hatóságok ugyanis alkalmazhatnak forgalmi elemzéseket és működési elemzéseket, hogy megtalálják a tulajdonost. Tehát résen kell lenni, de a titkosítás megoldható.)

–         Egyszerű az installálás (Jóval egyszerűbb egy DNS konfigurációs beállításnál. Ráadásul a FreeSpeechMe nem fogja megváltoztatni a DNS beállításait.)

–         Nagyobb biztonság, védelem a DNS hekkelések és egyéb támadásokkal szemben.

–         A .bit regisztrációk jóval olcsóbbak a többi vezető domain nevek regisztrációjánál.

Ezzel a jól felépített kampánnyal a FreeSpeechMe csapata az 50000 (amerikai) dollárnyi indulótőkés célt tűzte ki, kézpénzben, Bitcoinban, vagy Namecoinban. Ezt az összeget elérve ugyanis .bit hozzáférhetőséget tudnának biztosítani a Firefox-on kívül is, valamint további fejlesztéseket, egyrészt a Tor-kereső, és egyéb anonim hálózatok integrációjában, másrészt új generációs Transport Layer Security rendszerek kiépítésében, problémák megoldásában és számos új kezdeményezésben. Mindezeken kívül céljuk természetesen az is, hogy a FreeSpeechMe és a .bit alkalmazása minél szélesebb körben elterjedtté váljon, így biztosítva azt, hogy az Internet ne kerülhessen rossz kezekbe.

Az indulótőke előteremtése még folyamatban van. Amennyiben további adományokhoz jutnak, úgy folytatni fogják a Namecoin és a FreeSpeechMe olyan új és figyelemreméltó fejlesztéseit, mint:

–         A Namecoin kód korszerűsítése (Jelenleg a Bitcoin 0.3.x-re épül)

–         A skálázhatóság fejlesztése (Domain nevek feloldása, illetve blokklánc letöltése és feldolgozása nélkül.)

–         A domain nevek automatikus meghosszabbítása

–         Cold-storage (porting armory)

–         Sebesség optimalizálása (Jóllehet a .bit már most sokkal gyorsabb, mint más vezető doamin nevek)

–         Tökéletesebb blokklánc anonimitás (például Zerocoin alkalmazása)

–         Blokklánc titkosítás (Titkosítás alkalmazása domain név tulajdonosok adatainak elrejtéséhez.)

–         NameID tökéletesítése, decentralizált, egyszeri bejelentkezéssel működő Namecoin alapú azonosítás

–         SSH kliens integráció

Amennyiben nem tud tovább várni, és szeretne .bit domain nevet regisztrálni, vagy weboldalát kívánja beállítani, úgy további információkért látogasson el a www.freespeechme.org oldalra, ahol ugyancsak elfogadnak adományokat, Bitcoinban vagy Namecoinban.

Szerző: Ferdinand Reyes

Forrás: Bitcoin Magazine