Már a PayPal is szemez a Bitcoinnal

2013-05-01

Liam Tung cikke alapján

Bár még nem kötelezte el magát, azt már jelezte a PayPal, hogy komolyan vizsgálják a Bitcoin lehetőségeit. David Marcus, az eBay PayPal-részlegének elnöke a Bloombergnek adott múlt heti interjújában “igazán lenyűgözőnek” nevezte a P2P kriptopénzt és jelezte, komolyan fontolgatják annak a lehetőségét, hogy a Bitcoint is hozzáadják a PayPal által kezelt valuták listájához.

A vállalat egyik szóvivője kiemelte, hogy bár valóban nagy lehetőségek rejlenek a Bitcoinban és más alternatív pénzekben, de ezek még mindig a fejlődésük korai fázisában járnak. Szóvá tette a PayPal több, mint egy évtizedes tapasztalatát az online fizetések terén (amely kategóriát, mint említette, épp ők hozták létre eleve), és épp ezzel indokolta az érdeklődésüket, mivel ők aztán nagyon jól tudják, milyen nehéz kezelni egy globálisan szabályozott fizetőrendszert.

Tény, hogy nem a levegőbe beszél. Jelenleg mintegy 128 millió aktív felhasználói fiókot számlál a rendszerük és csak az elmúlt három hónapban 41 milliárd USD-re rúgó forgalmat bonyolítottak le. További előny a PayPal számára a versenytársaival szemben, hogy az USA illetékes hivatala, a FinCen még márciusban úgy határozott, hogy a bitcoin és a hagyományos pénzek közti átjárhatóságot biztosító vállalatok kötelesek pontos feljegyzéseket vezetni a forgalmukról és elszámolni azzal; mivel ők már elég rutinosak az ilyesféle előírásoknak való megfelelés terén, így ez számukra semmiféle kellemetlenséget nem jelent.

Ausztrália illetékes hatósága, az AUSTRAC még nem tett konkrét állásfoglalást Bitcoin-kérdésben, csak arra mutattak rá egy tavalyi jelentésükben, hogy a nemesfém-fedezettel nem rendelkező digitális pénzeket nem szabályozzák az ausztrál pénzmosás- és terrorizmus-finanszírozás-ellenes törvények.

Vannak már a PayPal-hez hasonló funkciót ellátó vállalatok a Bitcoin ökoszisztémájában is, ám ezek még mindig elég kicsik, és nem is rendelkeznek a PayPal szabályozói előírásokkal kapcsolatos tapasztalatával. Az amerikai székhelyű BitPay például kereskedőknek biztosít egyszerű bitcoin-elfogadási lehetőséget és árfolyamrögzítést. Az összesített márciusi forgalmuk azonban nem haladta meg az 5,2 millió USD-t (ez mintegy 5.000 bitcoin-tranzakcióból állt össze).

Másfelől azonban sok szolgáltatónak épp azért vonzó a Bitcoin, mivel – a PayPallel ellentétben – azt nem terheli szabályozások sűrű hálója. Amellett pedig a P2P kriptopénz elfogadottsága így is egyre nő világszerte.

A BitPay két legnevesebb kliense a WordPress.com és a berlini székhelyű, lakásokat rövid távra bérbeadó vállalkozás, a 9flats.com. Mindketten kiemelték, hogy részben épp azért is döntöttek a bitcoin-elfogadás mellett, mert a PayPal több országot is bojkottál és nem támogatja az azokból érkező fizetéseket.

Forrás: The Age

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.