Elloptak 19 000 BTC-t a Bitstamp bitcoin tőzsdétől

2015-01-06
Bitstamp-Logo-Green-LG-WD

Bitstamp

Az egyik legnagyobb bitcoin tőzsde, a Bitstamp 2015. január 5-től átmenetileg felfüggesztette szolgáltatásait, mivel online pénztárcájában kritikus biztonsági rést talált.

A technikai problémákat január 4-én, vasárnap észlelték először: több felhasználó is jelezte, hogy a bitcoin kifizetések szokatlanul hosszú ideig tartottak, illetve, hogy a befizetésekkel is gond volt. A Bitstamp a hiba észlelése után azonnal figyelmeztette felhasználóit e-mail formájában.

A figyelmeztető levelet követően természetesen egyből beindultak a találgatások, hogy milyen jellegű és mértékű probléma merülhetett fel a tőzsde online pénztárcájának a működésében.

A szlovén-angol közös tulajdonú tőzsde társalapítója egyben ügyvezető igazgatója, Nejc Kodric együttérzéséről biztosította az érintett ügyfeleket, egyúttal türelmüket kérte. Kodric tájékoztatásából kiderül, hogy a hatóságok bevonásával zajló vizsgálatok jelenleg is folynak, illetve, hogy az offline módban tárolt érméket semmilyen veszély nem fenyegeti.

Mindezek után, tegnap végül elismerte a Bitstamp, hogy hackertámadás miatt közel 19 000 BTC-t vesztett el illetve, hogy ideiglenesen felfüggesztette működését is. Mindemellett, egy arra vonatkozó közleményt is kiadott, hogy minden olyan érméért felelősséget vállal, amelyet még a január 5-i felfüggesztés előtt helyeztek letétbe. A tájékoztatás szerint a biztonsági frissítések után, pár napon belül, újra elérhetőek lesznek a tőzsde szolgáltatásai.

Az „elveszettnek” minősített 19 000 bitcoin érme értéke a jelenlegi árfolyamon körülbelül 5 millió amerikai dollárnak felel meg.