Dollárszázmilliókat öntene a bitcoinba a Wall Street

2013-12-13

Nagy készülődés zajlik a Wall Streeten: a jelek szerint záros határidőn belül igen komoly összegben öntenek majd intézményi és befektetői pénzeket a bitcoinba – amelyet nem olyan régen még Alan Greenspan, az amerikai Szövetségi Tartalék ex-elnöke is “lufinak” minősített, és amelyet szintén nemrég még leginkább csak a kriptográfia-rajongók, pénzelmélet-filozófusok és kormányellenes szemléletűek kizárólagos játékszerének tartottak.

Ezt pedig nem más állítja, mint Barry Silbert, a SecondMarket online magánvállalati részvénykereskedelmi platform alapítója és vezérigazgatója. Mint mondta, a Wall Street várhatóan három-hat hónapon belül dobbant majd és ugrik fejest a pénzével a bitcoinba.

Márpedig ha valaki, akkor Silbert aztán biztos tudja: elvégre ő indította be idén ősszel a Bitcoin Investment Trust-ot (BIT), az első olyan befektetési eszközt, melynek segítségével intézményi befektetők is áramoltathatnak pénzt a bitcoin-piacba anélkül, hogy ehhez személyesen nekik maguknak is kellene szöszmötölniük tényleges bitcoin-vásárlással, -tárolással és adott esetben -eladással. Ezt az eszközt kizárólag akkreditált befektetők vehetik igénybe, legkevesebb 25.000$ befektetésével.

Kedd este, New Yorkban, egy bitcoin-szakértők körében eltöltött magánvacsora során Silbert azt mondta, hogy kifejezetten ámulatba ejtette a BIT teljesítménye. Mint mondta, mindössze hat hét alatt nem kevesebb, mint 70 millió dollár befektetői pénzt vonzottak be, amit ő maga egészen elképesztőnek talál – és ez alapján már mer bízni benne, hogy az év végére akár a százmillió dollárt is elérhetik.

A BIT értéke teljes egészében a bitcoin árfolyamától függ; a közelmúltban, amikor is az egészen 1200$-ig szárnyalt, a BIT is jól járt vele, viszont az ezt követő visszaesés nyomán a BIT nettó értéke is 63 millió dollár környékére állt be – vagyis ennek az összegnek megfelelő értéket tárol bitcoinban.

Saját elmondása szerint Silbert gyakran találkozik különböző tőzsdei és pénzpiaci kereskedőkkel, akik szeretnének jobb betekintést nyerni a digitális pénzek világába, hogy azokból is termelhessenek profitot. Eddigi értesülései szerint a Wall Street úgymond három hullámban tervezi a bitcoinba való belépését; az első már jelenleg is zajlik és magán-nyugdíjpénztári pénzekkel operál, lehetőséget adva az ügyfeleiknek arra, hogy ezirányú megtakarításaik egy részét a BIT-en keresztül bitcoinba fektethessék. Silbert várakozásai szerint a legtöbb magánnyugdíjpénztár még a következő év második negyede előtt felveszi majd a saját palettájára a BIT-et az ügyfeleik egyre fokozódó érdeklődése nyomán.

Szintén ennek az első hullámnak a részét képezik még a jelek szerint a wall streeti bankok vagyonkezelési ágazatának ügyfelei is; Silbert elmondása szerint a BIT jelenleg is tárgyal “több nagyobb bankkal” és a dolgok jelen állása szerint még 2014 első félévében megjelenhet a BIT e bankok vagyonkezelési platformjainak palettáján is újabb választható, hitelesített termékként.

A második hullámot a fedezeti alapok és más intézményi befektetők alkotják majd, amelyeknek az illetékesei Silbert elmondása szerint személyes befektetéseket is eszközölnek majd a BIT-be. Mi több, nyilvánvaló számára az is, hogy ugyanezen illetékesek más platformokon keresztül is öntik a pénzt a bitcoinba. Ahogy egyre több kereskedő, portfólió-kezelő és vezető beosztású személy is kezd érdeklődni a lehetőségek iránt, úgy lesz egyre inkább csak idő kérdése, hogy az egész cégeiket is irányba állítsák, és intézményi szinten is elkezdjenek foglalkozni a digitális pénzzel.

A harmadik hullámot végül maguk a wall streeti bankok alkotják majd Silbert szerint, akiket – nem meglepő módon – tisztán is kizárólag a profit fog motiválni, lévén ezeknek a bankoknak már most is nagy létszámú csapataik foglalkoznak dollár-, euró-, jen- és aranykereskedelemmel. Végeredményben pedig, legalábbis a szóban forgó kereskedők szemszögéből nézve, a bitcoin sem különbözik ezektől semmiben. És valóban, a Bank of America pénzstratégái már múlt csütörtökön kiadtak egy olyan jegyzetet az ügyfeleiknek, amelyben felhívták a figyelmüket a bitcoinban rejlő lehetőségekre és elemezgették annak a méltányos piaci értékét.

És bár a legtöbb intézményi befektető legalábbis egyelőre hallgat még a bitcoint illetően, legalább egy vállalat vezetője már nyíltan is felvállalta a bitcoinba vetett hitét: Michael Novogratz, a Fortress makroalap-befektetési társvezető tisztviselője már egy október 24-én megtartott new yorki konferencián is méltatta a bitcoint és javasolta a befektetőknek, hogy egész nyugodtan szánjanak rá “egy kis pénzt”, mivel komoly értéknövekedésre számíthatnak az elkövetkező néhány év során.

Pedig ekkoriban a bitcoin árfolyama még 200$ alatt volt a legtöbb váltón. Novogratz azonban már akkor és ott, a konferencián jelezte, hogy “egészen szép kis pozíciója” von a bitcoinban – “éppen elég ahhoz, hogy már a mostani értékduplázódás is kimondottan boldoggá tegye.” És akkor most gondoljunk bele, még mennyivel boldogabbá tehették az elmúlt hetek eseményei.

Azt azonban nehéz lenne megjósolni, hol fog tartani majd az árfolyam hat, vagy akár csak egy hónap múlva. Mert bár jelen pillanatban Silbert is teljes mértékben elégedett azzal, hogy a bitcoin még a várakozásait is meghaladóan teljesített, rövid távon azonban, a közeljövőben még az eddigieknél is szélsőségesebb árfolyam-ingadozásokra számít. Ahogy fogalmazott, e téren lesznek még az eddigieknél jóval cifrább események is.

Főleg akkor, természetesen, ha a Wall Street ténylegesen megnyitja majd a pénzcsapokat. Itt ugyanis több százmillió ill. több százmilliárd dollárról van szó. Aminek pedig kétségkívül igen drámai hatása lesz majd az árfolyamra.

Forrás: Reuters

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.