Sergio Lernerrel bővült a Bitcoin magfejlesztők csapata

2014-12-08
bitcoin

Bitcoin

A Bitcoin nyílt forráskódú P2P fizetési rendszer alapjait Satoshi Nakamoto fektette le 2009-ben. A nyílt forráskódú projekt fejlesztéséhez, jellegéből adódóan, bárki hozzájárulhat. A hozzájárulók csoportját alapvetően két kategróriára oszthatjuk: a teljes munkaidőben magfejlesztéssel foglalkozókra, illetve az önkéntes programozókra.

A teljes munkaidőben magfejlesztéssel foglalkozók közül az egyik legismertebb személy talán Gavin Andresen, a Bitcoin Foundation jelenlegi tudományos főmunkatársa. Andresen kezdetben, mint önkéntes programozó foglalkozott a Bitcoin kód fejlesztésével, majd 2012-től a Truecoin jóvoltából a kód első, teljes munkaidős fizetett fejlesztőjévé vált. (Időközben a Truecoin kiadásainak a lefaragására kényszerült, így Andresen 2013 óta a Bitcoin Foundation „alkalmazottja”.)

A második, teljes munkaidős Bitcoin kódfejlesztő Jeff Garzik volt, akinek munkájáért a honoráriumot a BitPay biztosította.

A Bitcoin Fondation Andresen mellett még további két programozót alkalmazott Wladimir van der Laan és Cory Fields személyében; a Blockstream pedig Gregory Maxwell-vel és Pieter Wuille-vel bővítette a teljes munkaidőben foglalkoztatott magfejlesztők csapatát.

A fizetett fejlesztőkön kívül számos egyéb programozó is hozzájárult, illetve hozzájárul a protokoll fejlesztéséhez és teszteléséhez, a github adatai szerint mostanáig egészen pontosan 259 önkéntes vett részt a munkában.

A jelentős erőforrások ellenére a projektnek még mindig maradt két kritikus, régóta fennálló és kielégítetlen igénye, így Andresen a Bitcoin Foundation nevében nyilvános felhívást intézett a közösséghez, amelyben programozót keres, a bitcoin kód változtatásainak folyamatos biztonsági felülvizsgálatára, illetve a kód tesztelésére.

Alig két héttel a felhívás után (december 5-én) arról olvashatunk a Bitcoin Foundation weblapján, hogy Sergio Lerner személyében megtalálták a kód biztonsági felülvizsgálatáért felelős fejlesztőt.

Sergio Lerner, mint önkéntes 2012 óta foglalkozik a Bitcoin kód sebezhetőségének a tesztelésével, és volontőr munkája mellett, mint független biztonsági tanácsadó is tevékenykedik hazájában, Argentínában, Buenos Aires-ban.

Sergio Lerner személyével, Gavin Andresen, Wladimir van der Laan, és Cory Fields mellett tehát négy tagra bővült a teljes munkaidőben foglalkoztatott magfejlesztők csapata.