Bitcoinértékelő beszéd

2011-11-09

Szerző: GoWest

Kedves barátaim,

Ma (2011.11.08.) van két éve, tíz hónapja és négy napja, hogy létrehozták az ősblokkot. E rövid idő alatt a rendszer abból a kezdeti 50 bitcoinból egy 23 millió dollárosnak megfeleltethető értékű gazdasággá fejlődött. Ma 20-nál is több váltón lehet bitcoint adni és venni a világ 22 hagyományos pénze ellenében, így már emberek százmillió férhetnek hozzá és használhatják világszerte.

A maga 107 petaflopjával a Bitcoin hálózata 19x gyorsabb, mint a sorban utána következő második legnagyobb teljesítményű elosztott számítórendszer. Ez egyben közel kétszerese a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógépe összesített számítókapacitásának. Ilyen masszív a bitcoin-tranzakciókat kezelő és az azok biztonságát szavatoló peer-to-peer hálózat. Ez az első olyan pénzrendszer az emberiség történelmében, amelyet valóban globálisan és demokratikusan kezelnek.

Az elmúlt év során vállalkozó kedvű egyének szolgáltatásokat és alkalmazásokat fejlesztettek a Bitcoinhoz, mások pedig igyekeztek kihasználni a felületes fejlesztők és programozók hibáit éppúgy, ahogyan a felhasználók egy részének gondatlanságát is. És bár maga a Bitcoin teljesen biztonságos, a hálózat még így sem védhet meg mindenkit a saját maga által elkövetett hibáktól. Természetesen a média egyből ezekre a gondatlan egyénekre irányította a figyelmet, és tévesen úgy számolt be egyes felhasználók hibáiról, mintha azok a rendszer saját hibái lennének. Mivel azonban a bitcoin sikereit taglaló beszámolók nem hoznak akkora nézettséget és nem adják el az újságokat, ezért várhatóan továbbra is kemény küzdelmekre számíthatunk a média ellenében.

Azokat, akik szeretnék elkölteni a bitcoinjaikat, áruk és szolgáltatások széles és napról napra bővülő kínálata várja. Művészettől webhosztingon és ékszereken át élelmiszerig, zenétől játékokig egyre több mindent kaphat meg az ember bitcoinért – avagy fogalmazhatnánk úgy is, hogy egyre kevesebb olyan dolog van, amit még nem kaphat meg bitcoinért.

A közvetlen kereskedelem azonban még csak hozzávetőleges képet sem ad a Bitcoin valamennyi lehetőségének teljes tárházáról.

A Bitcoin technológiáját egyebek mellett a legkülönbözőbb féle és fajta szerződések megkötésére, felügyeletére és lebonyolítására, tulajdonviszony azonosítására és szavazatszámlálásra is felhasználhatjuk. Gondoljunk csak bele, mi történne, ha a világ korrupt kormányai alatt sínylődő népek Bitcoin-alapú szavazati rendszert követelnének a választások névtelensége, abszolút tisztasága és manipulálhatatlansága, valamint a szavazatok azonnali összeszámlálhatósága érdekében. Vagy ha az USA bankjai Bitcoin-alapú szerződésrendszerrel azonosítanák a ház- és lakástulajdonosokat. Soha nem bonyolódtunk volna bele a jelenlegi árverezési katyvaszba.

A hagyományos pénzügyi infrastruktúránk csak szüntelen növekedés esetén működőképes; ez pedig egy olyan rendszer, amiről már egy kisgyerek is megállapíthatja, hogy elkerülhetetlenül össze fog omlani, és a kérdés csak az, hogy mikor. A bolygónknak, az erőforrásainknak és a nyersanyagainknak megvannak a maguk korlátai; egyik sem végtelen, csak egy részük megújuló, és még csak nem is az utóbbiakra támaszkodunk nagyobb mértékben. A pénzünket azonban mégis úgy kezeljük, mintha soha semmi nem szabhatna gátat a gyarapodásunknak. Egészen döbbenetes módon a Bitcoin ellen felhozott egyik legfőbb kritika éppen a rendszer deflációs természete – miközben épp ez az egyetlen olyan pénzügyi rendszer, ami messzemenően figyelembe veszi a valós viszonyainkat.

Váltó-, piac- és alkalmazásfejlesztők, -karbantartók és -üzemeltetők: minden elismerésem a tiétek, csak így tovább, bőséggel meglesz a jutalmatok. A felhasználók elismerik a munkásságotokat, megbíznak a szolgáltatásaitokban, használják és egyre népszerűsítik azokat.

Ti pedig, akik a még hiányzó infrastruktúra kiépítésére vártok, legyetek nyugodtak, nem kell már soká várnotok – még ha a nagyvállalatok a mély zsebeikkel és óriási erőforrásaikkal nem is fognak máról holnapra fejest ugrani a rendszerbe (annál is inkább, hogy sokukat egyenesen veszélyezteti is a Bitcoin). Egyelőre csak a közösség saját fejlesztőire számíthatunk – akik azonban eddig sem okoztak csalódást, és eztán sem fognak. Eddig is láttuk, hogy mire képesek, és ezután is látni fogjuk; kitartás!

A Bitcoin ígérete nem csekélyebb, mint hogy a világ minden emberét szemtől szembe állítja egymással; hogy bárki bármikor, bárhol, bárkinek eladhat bármit bármennyiért; hogy egyetlen vállalat sem döntheti el soha többé önkényesen, hogy ki kaphat pénzt és ki nem; hogy egyetlen bank sem nyerészkedhet soha többé valutaváltásból, pénzfelvételből, számlakezelési és tranzakciós díjakból. Mi pedig a legjobb úton haladunk afelé, hogy valóra váltsuk ezt az ígéretet.

Holnap, november 9-én lesz három éve annak, hogy a SourceForge-on regisztrálták a Bitcoin-projektet. Egészen hihetetlen, hogy mekkora utat tett meg azóta – mindezt pedig a ti tehetségetek, szorgalmatok, kitartásotok és lelkesedésetek tette lehetővé, és pontosan ugyanez fogja még fantasztikusabb távlatokba eljuttatni az elkövetkező újabb három évben is.

Munkára fel hát, bajtársak!

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.