A brit Kincstári Hivatal a bitcoin jogi hátterének kidolgozását kezdeményezte

2015-03-25
HM Treasury

HM Treasury

A napokban tette közzé a brit Kincstári Hivatal a 2015-re szóló költségvetési tervezetét. A George Osborne pénzügyminiszter nevével fémjelzett 28 oldalas dokumentum kiemelt helyen foglalkozik a bitcoin, illetve a digitális valuták szabályozásával. (A bitcoin egyébként összesen 13 helyen kerül említésre a dokumentumban.)

A tervezet fő céljai: egy a digitális valuták jogszerű használatát lehetővé tévő szabályozott keretrendszer kidolgozása; a pénzügyi innovációk támogatása; az esetleges bűncselekmények megelőzése. A szabályozott keretrendszer egyik elemeként a pénzmosás elleni törvény előírásait kiterjesztenék a digitális valutaváltókra is.

Ugyancsak része a tervjavaslatnak az a témával kapcsolatban meghirdetett hivatalos konzultáció, amelyet a következő parlamenti ülésszakban indít útjára a brit kormány, hogy az iparág képviselőivel közösen dolgozza ki a tervezett szabályozás részleteit. A konzultáció résztvevői között szerepel többek között a Brit Szabványügyi Testület (British Standardization Institution, BSI), a (különböző kutatási témakörökre osztott) Kutatási Tanácsok (Research Councils), és az Alan Turing Intézet is. A cél tehát a digitális valuták használatával kapcsolatban egy olyan optimális szabályozó keretrendszer kidolgozása, amely megfelel a fogyasztóvédelmi előírásoknak, gátat szab az esetleges visszaéléseknek és pénzmosásnak, ugyanakkor támogatja a technológiához kapcsolódó innovációkat. A brit kormány továbbá 10 millió fontot is elkülönít a témával kapcsolatos kutatások finanszírozására.

Bár a brit központi bank már több ízben is foglalkozott a digitális valutákkal, illetve esetleges forgalomba hozatalukkal, a kormány részéről viszont ez az első hivatalos „lépés” egy szabályozott útmutató kidolgozása felé.

Értelemszerűen a bitcoin hívők döntő többsége örömmel fogadta a Kincstári Hivatal tervezetét, jóllehet az egyik kardinális elemmel, a pénzmosás elleni törvény előírásainak a kiterjesztésével kapcsolatban, már nem ilyen egyértelműek a vélemények.

A kétkedés egyik oka, hogy egyelőre nem világos, pontosan mely típusú bitcoin váltókra vonatkoznának a pénzmosás elleni törvény előírásai: csak a hagyományos valuta-digitális valuta váltókra, vagy a digitális valuta-digitális valuta váltókra is. (Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a jogszabály csak pénzügyi tevékenységet végző vállalkozásokra vonatkozna, tehát a bitcoinnal kapcsolatos fejlesztésekre, például szoftvergyártó cégekre, fejlesztőkre nem.) Az esetleges szabályozások nagy valószínűséggel az anonim tranzakciók végét jelentenék, ami feltehetőleg nem mindenkinek okoz örömöt, sokan viszont azzal érvelnek, hogy a megfelelő jogi keret kidolgozásával többé már egyetlen vállalkozásnak sem jelentene gondot a bankpartnerrel való megállapodás. (Ami napjainkban még viszonylag sok nehézséggel jár.)

Összességében elmondható, hogy a digitális valuták használatára vonatkozó szabályozó tervezet ötletét alapvetően örömmel fogadta mind a brit, mind a nemzetközi közösség, hiszen az egy újabb lépés lehet afelé, hogy a bitcoin minél előbb széles körben elterjedt fizetőeszközzé váljon.