A Bitcoin és az arcnélküli vállalkozó

2011-11-19

Szerző: Karl Pfeiffer

Avagy hogyan teszi a névtelenség minden eddiginél is személyesebbé az üzletet?

Névtelensége, elosztottsága és szinte abszolút irányíthatatlansága miatt a bitcoin a tökéletes jelölt a net “hivatalos” pénzének megtisztelő pozíciójára. Mi sem lehet vonzóbb a technikailag kicsit is képzettebb mikrobefektető vagy szabadúszó művész számára, mint az a lehetőség, hogy távoltarthatja a zsebétől az olyan illetéktelen és kapzsi odanyúlkálók kezét, mint amilyenek például a fizetésfeldolgozók. Mi több, a Bitcoin azoknak is igen vonzó lehet, akiknek elegük van már a PayPal-es csalásokból, számlabefagyasztásokból, és még ki tudja, mi minden másból. A névtelenségre fektetett különös hangsúly dacára azonban a rendszer egyre gyarapodó felhasználói tábora és egyre szélesebb körű alkalmazása egy igen érdekes és váratlan mellékhatást eredményezett: kifejezetten személyessé tette az alapvetően maximálisan személytelen pénzre épülő üzleteket.

Eleinte persze a bányászokhoz kerül a pénz, de ahogy egyre nagyobb lendületet vesz a rendszer, úgy jelenik meg egyre több aukciós, hirdető és más hasonló weboldal, amelyek vállalkozóktól fejlesztőkön át grafikai tervezőkig úgy nagyjából mindenkinek lehetőséget adnak a tehetségük és szakértelmük kiárusítására, lehetőleg természetesen mindig az éppen legtöbbet kínálónak. Meglehetősen gyakoriak és népszerűek a szerencsejátékok is; ezek sokszor még a forráskódjuk egy részét is nyilvánosságra hozzák a reklámkampányuk részeként, hogy ezzel is bizonyítsák, náluk valóban a véletlen dönt az eseményekről, nem pedig aljas csalás és háttérmachináció. Ahogy egyre több fórum és weboldal fonódik a fizikai és szellemi áruk és szolgáltatások keresletét és kínálatát megtestesítő személyek egymással való összehozása köré, úgy ismerhetik és ismerik is fel egyre többen a korlátozásoktól mentes rendszer előnyeit. Ezeken a piactereken valóban minden lehetséges; komoly hirdetések és munkalehetőségek akár egészen hihetetlen árakon éppúgy, ahogyan már inkább nevetségesnek ható ajánlatok is (egy pap például azt hirdette, hogy 1 BTC ellenében megáld bármilyen tárgyat). Van, aki a régi elektronikai holmijait árulja, mások nehezen beszerezhető holmik importjára vagy exportjára vállalkoznak, megint mások pedig fogadási lehetőséget kínálnak a születendő gyermekük nemére vonatkozóan.

De hogy mit is jelent mindez az átlagos bitcoinos számára? Nos, ennek a jelenleg is alakuló-formálódó gazdaságnak a tranzakció- és munkaajánlatai egyre jobban eltávolodnak a bányászattól, így a megfelelő szakértelemmel és árajánlattal egyre többen válhatnak bitcoinos vállalkozóvá anélkül, hogy ehhez akár csak egyetlen drága videókártyát is kellene venniük, vagy csak egyetlen bányásztársuláshoz is csatlakozniuk. Az árfolyam gyors ingadozásai következtében a legtöbb tranzakció erősen csereüzlet-jellegű; egy időben 10.000 bitcoinért vett valaki két pizzát, valamivel később pedig 10 bitcoinért valaki más egy iPhone 3G-t. Az erősen csereüzlet-jellegű gazdaság azonban egyben azt is maga után vonja, hogy a tranzakció résztvevőinek bizonyos mértékű bizalommal kell viseltetniük egymás iránt – amit azonban a viszonylagos névtelenség és lenyomozhatatlanság világában legalábbis látszólag nem túl könnyű elérni. Azonban itt is megvannak a megfelelő megoldások, csak meg kell találni őket; ahogyan a legtöbb cserekereskedelem-alapú közösségben, úgy itt is kialakulnak az időtállt és bizonyított bizalom kis “falvai”: fórumok és üzenőfalak, ahol az eladók és a vásárlók megosztják egymással a tapasztalataikat egymásról, mindősítik a partnereiket, és fokozatosan kiépítenek maguknak egy jó vagy rosz hírnevet. Ezek a közösségek aztán egyre gyarapodnak, fejlődnek, érintkeznek egymással, akár össze is olvadnak, még nagyobbá válnak, míg végül már többet tudhatsz az ügyfeleidről és a kedvenc árusaidról, mint bármelyik tetszés szerinti kollégádról a munkahelyeden. Ez valóban nem más, mint egy élénk gazdasági környezetben kifejlődött eleven társadalmi szerveződés.

De nem csak a kisebb közösségek és gazdaságok felemelkedésének lehetünk szemtanúi, hanem a személyes tranzakciók lévén az egész globális hálózat apránkénti összefonódásának is. Egyre többen válnak ismertté a Bitcoin által, a Bitcoin gazdaságában pedig – a netes megítélés kialakítása szempontjából – egyre fontosabbá válik az ember valós világbeli hírneve. Talán arra sem kell már túl sokáig várnunk, hogy a boltokban is éppúgy elfogadjanak bitcoint, ahogy PayPalt és más kártyaalapú fizetési módokat is. Az éteri pénz folyamatos terjedése nyomán pedig egyre többen ismerhetnek meg egyre többeket a Bitcoin platformján keresztül a saját üzleteik és szolgáltatásaik révén – és rövidesen már a McDonald’s-os eladó sem csak egy srác vagy lány lesz a pult mögött, hanem valaki, akiről tudod, hogy egyébként ezt vagy azt kínál vagy árul is mellesleg, és eddig mindenki nagyon elégedett volt vele. Ahogy terjed a bitcoin, úgy bővül ki és fonódik össze egyre jobban a felhasználók nemzetközi közössége is.

Okkal remélhetjük, hogy ezzel mindenki jól fog járni. Ha egyre többen és egyre szabadabban alkudozhatnak a választott hivatásuk árszintjéről, úgy talán idővel teljesen meg is fordulhat az a meglehetősen áldatlan jelenlegi helyzet, miszerint ha valóban szereted a munkádat, akkor egy rendkívül csekély kisebbség igen szerencsés tagjának mondhatod magad. Mennyivel jobb is lenne, ha épp ellenkezőleg, ez lenne a normális, nem pedig a kivételes eset: a közösség egyre jobban fel-, meg- és kiismeri a tagjai tehetségeit és szakértelmeit, míg végül már egyre többen kereshetnek annyit pusztán ebből, hogy ne is kelljen többé visszatérniük az azelőtti “elsődleges” foglalkozásukhoz. Azzal pedig, hogy ők maguk is költik a saját bitcoinjaikat személyesen, a saját közösségükben, másokat is ösztönöznek ugyanerre – vagyis a saját tehetségük felkutatására és a saját bitcoinos vállalkozásuk beindítására, hogy ők is abból kereshessék meg a kenyerüket, amit valóban szeretnek, és ami valóban lelkesíti őket.

Így végül a kérdés már csak az, hogy Te mit fogsz csinálni? Zenélsz? Főzől? Autót javítasz? Regényt írsz? Bármibe is vágsz bele, semmiképpen sem leszel egyedül: világszerte egyre többen fedezik fel, találják meg és teljesítik ki a saját szenvedélyüket és valósítják meg önmagukat pusztán ennek a kötetlen, a túlságosan is megszokott hétköznapi életünk béklyóitól mentes pénzrendszernek köszönhetően. Reméljük hát, hogy idővel mindenkinek egyre jobb lehet így az élete!

Forrás: The Bitcoin Sun 3., 8-9. old.

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.