Kína egyik legnagyobb bitcoin bányája

2014-09-01

Újabb fényképes beszámolóval jelentkezett Jacob Bitsmith, a The Coinsman nevű blogján. A blogbejegyzéséből kiderül, hogy legutóbb egy olyan kínai bitcoin bányát látogatott meg, amely nemcsak Kínában, de valószínűleg a világon is az egyik legnagyobbnak számít.

A telephelyen csak kifejezetten bitcoin bányászatra épített raktárépületeket látott Bitsmith. A négy darab, egyenként nagyjából 3000 négyzetméteres alapterületű épületben már folyt a kriptopénz bányászat, míg munkások egy csoportja további négy épület építésén dolgozott. Az építkezésről nem készíthetett felvételeket, így azt csak a szerző leírásából ismerjük. A telephely vezetőjétől megtudta, hogy egy épület felépítése nagyjából 15 napot vesz igénybe, illetve, hogy még további 10 nap szükséges a belső berendezéséhez, így durván 1 hónap kell ahhoz, hogy a hashelés beindulhasson egy raktárépületben.

A raktárépületek nemcsak méretüket, de szerkezetüket tekintve is azonosak. Egyik hosszanti oldalukon ipari ventillátorok váltakoznak ablakokkal, míg a szemközti oldalukat különleges kivitelű, strapabíró, hullámkarton falak zárják.

ventillátorok

ventillátorok

kartonpapír fal

hullámkarton fal

Ezek a hullámkarton-fal egységek biztosítják az épület hűtését, mégpedig úgy, hogy egy párologtató rendszer segítségével vizet permeteznek a fal tetejére, a falon végigcsorogó víz lehűti a beáramló friss levegőt, amelynek folyamatos keringéséről a szemközti falakon elhelyezett ventillátorok gondoskodnak. Ezzel az eljárással stabil 25 Celsius fokon tudják tartani a raktárok hőmérsékletét.

kartonpapír hullámok

hullámkarton

Mivel az épületek kifejezetten bányászati céllal lettek megtervezve, így az olyan apró részletekre is figyeltek, mint például a kábeleket elvezető keskeny falnyílások.

kábelek

kábelek

A már működő négy épületben többfajta bányászgépet is találunk, és az üzemeltetők folyamatosan várják úgy egységek érkezését is, az építkezés alatt álló négy újabb bánya-épület berendezéséhez.

 

bányászgépek1

bányászgépek

bányászgépek2

bányászgépek2

bányászgépek3

bányászgépek3

Ebben a bányában nem lakik személyzet, a munka menetét tabletek segítségével ellenőrzik az üzemeltetők. Bár pontos számadatokat nem közöl a bejegyzés, azt azért megemlíti, hogy az itt kibányászott sok-sok petahash a bitcoin hálózat összteljesítményének pillanatnyilag nagyjából az 5 %-át fedi le.

felügyelet

felügyelet

épületbelső

épületbelső

bitcoin bánya

épületbelső2

bitcoin bánya2

épületbelső3

 

Bitsmith korábbi bitcoinbánya látogatásáról az alábbi linken olvashat bővebben.