Free State Projekt: libertariánus tesztterepe a bitcoinnak, a 3D nyomtatóknak és a drónoknak

2014-06-23

liberty1

Még jóval azelőtt, hogy a milliárdos nagytőkés befektető Peter Thiel megálmodta volna az úszó, szabad szigetállam ötletét, egy fiatal, 24 éves, a Yale egyetemen frissen diplomázott diák, Jason Sorens előhozakodott egy ennél sokkal reálisabb elképzeléssel, nevezetesen egy kísérleti állam ötletével, azok számára, akiknek elege van a kormányzat által diktált életmódból. Az elképzelés szerint a szabadság-szerető embereknek egy kritikus tömege költözne egy kisebb államba, ahol az állami kormányzásról is ők gondoskodnának. A „Free State Project” 2001-ben kelt életre. Két évvel később, 2003-ban, 5000 ember döntött úgy, hogy szeretne a projekt részese lenni. A résztvevők szavazással döntötték el, hogy melyik alacsony népességű állam lenne a legalkalmasabb célpontja a libetariánus inváziónak, amely akkor történne meg, ha 20 000 ember csatlakozna a mozgalomhoz. A szavazás során Új Hampshire nyert (1,3 millió lakossal, az Amerikai Egyesült Államok északkeleti partvidékén az Új-Anglia régióban), igen szoros csatát vívva Wyoming-al (570 000 lakos). Ezután az első korai telepesek elkezdtek szállingózni Új Hampshire megyébe, hogy részt vegyenek a „Live Free or Die” (Szabadon élni, vagy Meghalni) mozgalom megvalósításában.

Tizenhárom évvel később, már több mint 2000 leendő szabad állambeli telepes lakik Új Hampshire környékén, és csupán 4000 aláírás hiányzik ahhoz, hogy megindulhasson az invázió. Új Hampshire-ben a legjelentősebb a „szabad telepesek” létszáma, ahol kétszer egy évben összejövetelt is szerveznek: a „PorcFest”-et, olyasféle bacchanália fesztivált szabadtéri vásárral a nyár folyamán, illetve a „Liberty Forum”-ot, egy akadémiai szellemű konferenciát a téli időszakban, egy hotelben. Jómagam, idén februárban a téli rendezvényre voltam hivatalos, hogy beszéljek két olyan témáról, amelyekről korábban már írtam, és amelyek érdekelték a független állam telepeseit. Egészen pontosan a bitcoinról, és a bizalmas információkezelésről volt szó. Ottlétem alatt azt tapasztaltam, hogy ez az elszigetelten élő közösség teljes mértékben adoptálta a bitcoint, és más „szabad-szellemiségű” technológiákat is igen lelkesen támogat, például a 3D nyomtatókat, és a titkosítást. Mindenki, akivel ott tartózkodásom alatt találkoztam, és aki a projekt részese volt, rendelkezett bitcoinnal, illetve örömmel fogadta el azt, bármiféle szolgáltatásért vagy javakért cserébe. Az a pár ezer ember, aki ott él, rendelkezik legalább hét darab saját 3D nyomtatóval. Jóllehet, a telepesek eredeti elképzelése az volt, hogy egy kritikus tömeggel befolyásolhatják a politikai folyamatokat, mára ez az elképzelés megváltozott. Számosan gondolják úgy, hogy az olyannyira áhított szabadság és függetlenség inkább megvalósítható a kormányt körbehálózó technológiákon keresztül, mintsem magán a kormányzaton keresztül.

Miután megérkeztem a reptérre, a rendezők gondoskodtak róla, hogy egy bitcoint is elfogadó, téliesített, piros Toyota Prius várjon rám. Miután beültem a kocsiba rögtön becsatoltam a biztonsági övet, míg a sofőröm, Riaz, nem különösebben törődött az autónak e bosszantó elemével. Végül a biztonsági öv használatára figyelmeztető, folyamatosan vinnyogó és szűnni nem akaró gépi hang késztette arra, hogy ő is bekapcsolja az övét. Új Hampshire az egyetlen olyan állam az Egyesült Államokban, ahol nem kötelező a biztonsági öv használata, és a „szabad állam telepesei” örömmel élnek e lehetőséggel. Riaz korábban Orlandóban élt, hat hónapja költözött Új Hampshire-be, hogy támogassa a szabad állam elnökjelöltjét, Ron Paul-t. „Csodálatos itt élni, emberek sokaságával, akik ugyanabban hisznek, mint én”, mondta Riaz. „Elutasítjuk a rossz törvényeket, szeretnénk legalizálni a marihuánát, szeretnénk több szabadságjogot adni a fegyverviselésnek, és tiltunk mindenféle rendszám leolvasót. Célunk, hogy felszámoljuk a különféle korlátozásokat, az adókat, és az engedélyeztetési eljárásokat. Sokan vannak a közösségen belül, akiket mindez nem foglalkoztat, így csak a hasonlóan szabad szelleműekkel tudunk együttműködni.” Nem állíthatjuk tehát, hogy a telepesek minden tagja fittyet hány a törvényekre, de akik fütyülnek a szabályozásokra és az adókra, azoknak a bitcoin egy tökéletes eszköz, mivel használatához nem szükséges semmilyen bankszámla, vagy papírbürokrácia, se pénzügyi monitoringózás.

Erik Voorhees bitcoin befektető, aki azzal került a hírekbe, hogy az USA tőzsdefelügyeleti bizottsága (SEC) pert indított ellene, mert bitcoin cégek részvényeit árusította bitcoinért, 2011 májusában költözött Új Hampshire-be, hogy csatlakozzon a Free State Projekthez. A közösség ekkortájt hallott először a bitcoinról, amikor is valaki posztolt egy cikket a közösség facebook oldalára a kriptopénzről. „Ekkor még nagyon kevesen ismerték a bitcoint, és bár jóllehet az állam lakói előszeretettel használnak alternatív fizetőeszközt az állami pénz helyett, mégis a legtöbben az arany és az ezüst felé fordultak a digitális pénz helyett,” mondja Voorhees. „Miután ideköltöztem nem tudtam megállni, hogy ne beszéljek a kriptopénzről, így aztán egyre több telepes kezdett érdeklődni iránta.” Voorhees megjegyezte, hogy Roger Ver, az ismert bitcoin befektető, aki Tokióban él, szintén aláírta a szabad állam folyamodványát, és bitcoin hirdetéseket is vásárolt a Free Talk Live-on, a szabadelvű rádióállomáson, amely szintén a projekt része.

liberty2r

Voorhees kilenc hónappal azután, hogy Új Hampshire-be költözött, visszatért New York-ba, hogy a korai bitcoin tőzsdének, a BitInstant-nak dolgozzon. Időközben a tőzsde bezárt, az alapítója ellen pedig bűnvádi eljárás indult, de mindettől függetlenül egyre népszerűbb lett a bitcoin az Új Hampshire telepesek között. Zach és Josh Harvey 2011 júniusában költözött Tel Aviv-ből Új Hampshire-be, illetve ekkor csatlakoztak a Free State projekthez, mivel már elviselhetetlennek érezték az izraeli bürokráciát és rendszabályozásokat. Úgy döntöttek létrehoznak egy bitcoin ATM vállalkozást, Lamassu néven, amely azóta bitcoin ATM automaták ezreit értékesítette a világ számos országában. „A téli konferenciára, a Liberty Forumra, rengeteg Lamassu bitcoin ATM-et helyeztünk üzembe, azonban magában a városban, Új Hampshire-ben, még senki nem helyezett üzembe egy állandó jelleggel működő bitcoin ATM-t,” mondta Harvey.

liberty3

„A Free State Projektben résztvevő legtöbb ember műszaki érdeklődésű, sokan jönnek a számítástechnika, vagy a programozás területéről. A libertariánus gondolkodás egy elég általános dolognak számít a műszaki szakemberek között,” mondta a 35 éves Zach a Lamassu-tól. „Ezek az emberek képezni akarják magukat, egészen addig a szintig, amíg ehhez nem kell lemondaniuk a függetlenségükről. Napjainkban, ha valaki független akar lenni, akkor muszáj a technológiát is alkalmaznia. A bitcoin tökéletes megoldás e közösség számára, mivel a kriptopénz decentralizált, így minden állami befolyástól mentes, és egy olyan fizetőeszköz, amelyben eleve kódolva van a függetlenség.”

Amikor megérkeztem a konferencia helyszínére, a Crowne Plaza hotelbe Nashua-ba, arra lettem figyelmes, hogy meglepően sok kézi lőfegyvert láttam az embereknél. Ezek az emberek a második alkotmánymódosítás élő példái. (A második alkotmánymódosítás a fegyverviseléshez való jogot mondja ki.) „Az első évben, amikor megláttuk őket a konferencián, megrémültünk. Láttam egy fickót, aki egy babahordozót viselt, egyik csípőjén egy éles késsel, másikon pedig egy fegyverrel,” mondta a hotel szalonjában egy manikűrös. „Tudtuk, hogy az embereknek joguk van a fegyverviseléshez, de addig még nem láttunk senkit, aki ezzel ilyen nyíltan élt is volna.” Ugyancsak volt szerencsém életem első 3D printerrel gyártott fegyverét is látnom a rendezvény alkalmával. A Free State mozgalom egyik tagja, Bill Domenico, gyártotta a világ második, úgynevezett Liberator 3D nyomtatott fegyverét. Az első 3D Liberator-t tavaly nyomtatta Cody Wilson, a Texas-i székhelyű, Defense Distributed nevű nonprofit vállalat alapítója. Domenico villamosmérnök, és már vagy harminc éve él Új Hampshire-ben, a Free State Projekthez 2008-ban csatlakozott. Két 3D nyomtatót épített, egyet saját használatra, a másikat kereskedelmi célra. Mostanáig 2 fegyvert készített a printerével, de mindkettőt kizárólag saját használatra. „Törvényellenes, hogy mások számára is nyomtassak fegyvereket, és a saját használatú fegyverek elkészítése után nem is igazán használtam semmi ilyesmi célra a nyomtatókat. A PorcFest-re készítettem velük emléktárgyakat, Liberator fülbevalókat és tarajos sün bizsukat.”

liberty4

A tarajos sün a Free State mozgalom kabala állata. „Egy helyes kis jószág, egészen addig, amíg rá nem lép az ember”, magyarázta az egyik telepes.

liberty5

A Liberty Forum alkalmával az ősz hajú, szemüveges Bill Domenico mutatta be a szakállas, pufi dzsekit és csukló gipszet viselő Cody Wilson-t, hogy beszéljen a Liberator elkészítéséről. A 26 éves Wilson lemorzsolódott jogi hallgató, aki jelenleg Austin-ben él. A közösségen belül szupersztárnak számít, egyrészt mert kormányzati ellenőrzés nélkül tud fegyvereket gyártani, másrészt mert rengeteget tett a Dark Wallet-ért, a kevésbé nyomon követhető kriptopénz szolgáltatásért, amely, ennél fogva még inkább független mindenféle kormányzati ellenőrzéstől. Wilson elmesélte, mennyire meg volt rémülve, mikor először használta a 3D Liberator fegyverét, mivel hónapokon át figyelmeztették, amolyan Karácsonyi történet stílusban, hogy ”ki fogja vele lőni a saját szemét”. Ezenfelül az Arms Control Export Act határozatától is tartott, illetve a külügyminisztérium is kapcsolatba lépett vele, hogy haladéktalanul adja át nekik a Liberator tervrajzait. „Egy felügyelt, ellenőrzött világban élünk”, mondta az igen rokonszenves közönségének.

Néhány hónappal a konferencia után telefonon beszélgettem Wilsonnal, és ez alkalommal az Új Hampshire-i Free State projektet a Szilícium-völgyhöz hasonlította. Véleménye szerint mindkét helyről elmondhatjuk, hogy ott libertariánus szakik dolgoznak, hogy innovatív technológiákat tegyenek népszerűvé és könnyen elérhetővé. „Amiben a Szilícium-völgy eltér a Free State közösségtől az az, hogy jóval nagyobb pénzügyi támogatottsággal rendelkezik, illetve kevésbé koncentrál a gyakorlati szabadságra. Az Új Hampshire-i közösség tagjai inkább érdekeltek a technológiáknak valóban a szabadsággal és a függetlenséggel kapcsolatos oldalának a hangsúlyozásában,” mondta Wilson. „Szóval Új Hampshire a libertariánus mozgalom táptalajának számít az Amerikai Egyesült Államokban.”

Kétségtelen, mindezt Új Hampshire-nek az a része is észrevette, amelyik nem tartozik a mozgalomhoz. Egy helyi politikus az állam „egyetlen valós veszélyének” titulálta a mozgalmat. Concord városa 250 000 dolláros segélyt kért az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumától, hogy vásárolhasson egy páncélozott katonai gépjárművet, mivel véleménye szerint a „Szabad polgárok, a Free State Projekt aktivistái, illetve az Occupy mozgalom Új Hampshire-i tagjai” olyan terrorista veszélyt jelentenek a városra, amely ellen védekezni kell, és ehhez feltétlen szükséges a katonai harci gépjármű. Hiába voltak tiltakozások a páncélozott gépjárművek ellen, illetve a helyi rendőrségek hadfelszerelési eszközökkel történő ellátása ellen, úgy tűnik Concord városa megkapja idén nyáron az igényelt harci gépjárművet, derül ki a rendőrség tájékoztatásából.

Bill Domenico elmondása szerint a mozgalom másik közkedvelt technológiája a „Green Beam” (Zöld Fénysugár), azaz egy lézer projektor. Ezt még Ron Paul választási kampányához építette, de jelenleg arra használják, hogy felhívják a figyelmet Concord városában a rendőri ellenőrzésekre vagy, hogy közösségi tiltakozásuknak adjanak hangot, olyan üzenetek kivetítésével, mint a „Bearcat Equals Tyranny” (Páncélozott gépjármű egyenlő a zsarnoki uralommal), vagy a „City Council Sucks” (A városi tanács szánalmas). A lézer projektor a tiltakozás egyfajta fejlesztésének tekinthető, igaz az eszköz csak sötétben használható.

A közeli egyetemi város Keene, nagyjából egy éve kapott egy felfegyverzett páncélozott gépjárművet. Keene városa a Free State Projekt radikálisabb telepeseivel büszkélkedhet, amolyan modernkori Robin Hood-okkal, akik például körbejárják a parkolóórákat, és ha találnak lejárt idejűt, akkor pénzt dobnak az automatába, hogy megfosszák a kormányt az esetleges büntetésekből származó bevételeiktől. „Nem pusztán arról van szó, hogy szkeptikusak a jelenlegi kormány működésének hatékonyságával kapcsolatban,” írta a Free State Projekt „Free Keene” ágáról Dave Weigel a Slate oldalán 2011-ben. „Úgy gondolják, hogy egy kormány soha sem lehet hatékony és működőképes.”

Számos Free State telepes pártolója a hatóságok megfigyelésének. A modernkori Robin Hood-ok például filmre veszik parkolóóra-védelmi akcióikat, különös tekintettel azokat ez eseteket, amikor rendőri közbelépésre is sor kerül. „Egy megváltozott világban élünk, egy magánélet nélküli valóságban. Amikor házon kívül tartózkodik, akkor dokumentálhatják,” mondta az egyik Robin Hood a Liberty fórumon. „A videokamerák olyanok, mint a fegyverek. Hogy az államnak fegyverei vannak, az nem túl jó dolog, viszont az egyensúly szempontjából pozitív, hogy nekünk is vannak fegyvereink.” Carla Gericke a Free State Projekt elnöke. A projekt a New Hampshire-i letelepedésben nyújt segítséget az érdeklődők számára. Carla a napokban nyert meg egy pert Új Hampshire Weare nevű városával szemben. A pert a város kezdeményezte, megvádolva Carla-t, hogy jogtalanul filmezett le rendőröket egy közúti ellenőrzés alkalmával. Carla-nak 57 000 dollár kártérítést ítélt meg a bíróság.

Jóllehet a Liberty Fórumon eszmecsere folyik a mesh hálózaton alapuló internetes szolgáltatásokról, illetve a Tor-rol, és a titkosítási eszközökről, de mindezek egyelőre csak elméleti viták, mivel a közösség tagjai még nem használják jelentős számban ezeket a fejlesztéseket. Szóval ismerik és jártasak a témában, de egyelőre még nem alkalmazzák. „A Tor böngésző lassú, a titkosítási eszközök pedig nem túl felhasználóbarátok” mondta Darren Tapp technológus, aki a SnoopWall nevű vállalatnak dolgozik. A SnoopWall egy olyan szolgáltatás, amely megakadályozza, hogy az okostelefon kémeszközzé váljon. „Magas fokú műszaki ismerettel rendelkező csoportról lévén szó, ismerik ezeket az eszközöket, és hozzáférésük is van. Miután az eszközök használata valójában kényelmes lesz, úgy gondolom a csoporton belül is széleskörűen fogják használni.”

A Free State-es közösségi eseményeket jelenleg még a csoport Facebook-os oldalán szervezik, amely nem nevezhető különösebben titkosnak. „Viszonylag sok tagot számlál a mozgalmunk, így vannak közöttünk igazi műszaki szakik, akik jól ismernek minden technológiai fejlesztést és használják is őket. És persze vannak olyan tagok is, mint amilyen például én is vagyok, amolyan kezdő játékosok,” mondta az energikus, fekete hajú hölgy Gericke, aki 2008-ban költözött Új Hampshire-be. Ami a „kezdő játékos” státuszát illeti, nos Gericke akkor vette élete első bitcoin érméjét, amikor az még 6 dollárt ért. (Sokan nem is hallottak a bitcoinról egészen addig, amíg az ára a Gericke által fizetett összeg százszorosára nem emelkedett.) Az asszony elmondása szerint a Free State Projekt senkire sem erőltet semmilyen speciális technológiát, az új alkalmazások adoptációja egyéni döntésen múlik. „A munkámat úgy írnám le, hogy kordában tartom a jószágokat,” mondta Gericke. „Kihívás számomra olyan emberekkel dolgozni, akik mindenekelőtt individualisták. Legtöbbnyire olyan tagjaink vannak, akik a fennálló rendszerben dolgoznak, például egy hivatalban, vagy iskolai testületekben, vagy költségvetési szerveknél. Vannak tiltakozóink is. És szabadkereskedők is, akik csak nemrég kezdték meg tevékenységüket. Mindez nem arról szól, hogy van jó és rossz út, hanem arról, hogy a függetlenségnek számos formája létezik.”

liberty6

Természetesen a technológia egy összetett jelenség. A függetlenség nyomasztó is tud lenni. Adam Sloan 2010-ben költözött Új Hampshire-be Floridából, Gainesville-ből. Adam csalódott a technológiai vállalkozása, a BirdsEyeView Aerobotics fogadtatásában. 2012-ben alapította a cégét, amely 5 láb széles és 8 font súlyú drónokat gyárt, igaz Adam jobb szereti őket „aerobots”-nak nevezni. „A Liberty mozgalma nem különösebben kedveli a drónokat, főleg azok katonai, és állami felderítő célú használata miatt. Barátokat vesztettem el a Free State Projektben a drónok miatt” mondta Adam. „Ha ironikusan akarok fogalmazni, a drónok hozták meg nekem az igazi függetlenséget.”

Adam-ot dühítették az Egyesült Államokban érvényes kormányzati szabályozások a drónokkal kapcsolatban. „Úgy éreztem, az amerikai szövetségi repülési hatóság (FAA) arra törekszik, hogy csírájában elfojtson minden ilyen jellegű kezdeményezést, a kormányt nyilvánítva az egyetlen lehetséges fogyasztónak,” mondta Adam. Új Hampshire-be költözésekor abban reménykedett, hogy a közösség tagjai támogatni fogják ötletét, és potenciális felhasználói lesznek a drónjainak, például az ellenőrzés visszájára fordításának érdekében, vagy levelek kézbesítéséhez (mint a postai szolgáltatásoknak egy magánjellegű alternatívája, amelynek az Amazon-ból ismert Jeff Bezos is reméli az adoptációját). „Hihetetlenül hatékony eszköz a „megfigyelő” megfigyelésére. Úgy vélem a fegyverek melletti érvelés párhuzamba állítható a drónok melletti érveléssel,” mondta Adam. „Ez egy technológiai fejlesztés, amely fenyegethet néhány embert, de egyetlen érv sem szól amellett, hogy ezzel az eszközzel csak a kormány élhet.”

liberty7

Jason Sorens, aki anno az egész projektet megálmodta, napjainkban fiatalos megjelenésű, laza stílusú egyetemi tanár Dartmouth-ban. Alig egy éve, hogy a most 38 éves Jason feleségével és gyermekükkel együtt Új Hampshire-be költözött. „Elég nehéz volt egyetemi állást találni Új Hampshire-ben,” mondta. „Kétségkívül ez volt a legjelentősebb bírálat a mozgalommal szemben: azaz, hogy még az alapítója sem csatlakozott a közösséghez.”

Jason továbbra is reméli, hogy a Free State projekt befolyással lehet Új Hampshire politikai légkörére, szavazásokon és lobbizáson keresztül. A technológiára úgy tekint, mint a mozgalom sarkalatos elemére, ekképp az internet előtti korszakban nem is tartotta volna elképzelhetőnek a projekt működését. „Az egész koncepció, hogy megyek, ha te is mész, csak akkor működik, ha van egy globális közösségi felhajtóerő. Rengeteg a digitális toborzás, az eszmecsere, és az online találkozók. Egykor a legjelentősebb toborzó csatornának a Free Talk Live független rádió számított. Manapság már a Facebook és a Twitter számít annak.”

„Hiszünk az egyéni elkülönülés lehetőségében és a polgári függetlenségben,” mondta Jason. „A feltételezés, hogy potenciális terrorista szervezet lennénk, egyszerűen nevetséges.”

Szerő: Kashmir Hill
Forrás: Forbes.com