51%-os erősödés januárban – a legjobb eredmény 2011 óta

2013-02-08

20,41 USD-vel zárta az árfolyam 2013. januárját, közel hét dollárt erősítve a 2012-es évvégi, kiinduló értékéhez képest, ami így több, mint 51% erősödést jelent ez alatt az egy hónap alatt, és ami így a legmeredekebb erősödés is egyben 2011 decembere óta. Említésre érdemes továbbá az a tény is, hogy a 2012. január végi 5,48$-os árfolyamhoz képest a jelenlegi érték nem kevesebb, mint 272%-os erősödést jelent. A hóvégi árfolyam-záróértékeket összesítő grafikon is magáért beszél:

Bár ez a január úgy általában véve is jó hónapnak bizonyult más pénzügyi eszközök, így például részvények és értékpapírok, valamint nemesfémek és nyersolaj szempontjából is, de a bitcoin még így is magasan kenterbe verte őket – nem csak most, de a 2012-es év legnagyobb részében is:

Jól szemlélteti az erősödés drámai mértékét a következő grafikon is, amelyen azt láthatjuk, hány uncia ezüst ért – és ér – egy bitcoint, 14 hónappal ezelőttről kezdve (háttéradatok):

Bányászat

Januárban a bányászok mintegy 111.100 bitcoint nyertek ki a rendszerből; 15,49$-os napi átlagértékkel számolva ez durván 1,72 millió dollárnak megfelelő összeget jelent. És bár a bányászok némileg megszenvedték a tavaly novemberi jutalomfeleződést, az árfolyam e hirtelen fellendülésének köszönhetően azonban ismét kellően nyereségessé vált a munka – amely helyzetben azonban rövidesen újabb változások állhatnak be a nemrégiben piacra került ASIC-bányagépeknek köszönhetően.

Ott van még ugyanis a bányászat nehézségi szintje is, amit a rendszer automatikusan igazít hozzá adott időközönként a hálózat számítókapacitásának alakuálásához a kibocsátás és a tranzakció-feldolgozás megcélzott ütemének fenntartása érdekében. A tavalyi év során a legnagyobb nehézség-korrekció sem haladta meg a 15%-ot, és az év végére a nehézség még csak a háromszorosát sem érte el az év elejinek. Az ASIC-ok elterjedése azonban már mindössze néhány hónap alatt is kikényszeríthet egy ugyanilyen mértékű nehezítést, mivel ezeknek a hatékonysága közel két teljes nagyságrendet ver rá a GPU-kéra – így pedig jó eséllyel már mindössze néhány hónapon belül leáldozhat a bányászat GPU-s korszakának is.

Befektetői érdeklődés

Január végére az eddig kibocsátott összes bitcoin összértéke (amelyre egyesek a Bitcoin “piaci tőkésítettsége” címszóval hivatkoznak) épp csak hogy alatta maradt egy kicsivel a 220 millió USD-nek – ami így több, mint 75 millió dollár pluszt jelent a hóeleji értékhez képest. És bár elvitathatatlan tény ugyan, hogy valóban egyre nő a kereslet a bitcoin mint fizetőeszköz és pénzátviteli rendszer iránt, de e téren azért nem volt akkora fellendülés, ami indokolhatná újabb 75 millió dollárnak a rendszerbe pumpálását. Ebből következően tehát az erősödést legnagyobbrészt spekulációs érdekeltségeknek tulajdoníthatjuk.

Ahhoz, hogy megállapíthassuk, pontosan mennyi plusz értéket is igényel valóban a gyarapodó tranzakció-forgalom, megbízható adatokra lenne szükségünk a bitcoin-felhasználók viselkedéséről. Azok ugyanis, akik valóban pénzként illetve pénzátviteli eszközként használják a bitcoint, egészen más hatással vannak annak az árfolyamára, mint azok, akik hosszú távú befektetés vagy akár csak rövid távú spekuláció céljából vásárolnak bitcoint.

Ha azonban voltak is vizsgálatok e téren, az eredményeiket nem hozták nyilvánosságra, így egyelőre nem tudunk többet annál, amennyi a Bitcoin hálózatának nyilvános adataiból kiderül. Mivel azonban ezek az adatok mind álnevekhez kötődnek és a valós kifizetésektől megkülönböztethetetlen, az egyes utalásokat indító félnek visszajáró “apró-tranzakciókat” is tartalmaznak, így ebből alig is szűrhetünk le valamennyi érdemi tanulságot a Bitcoin gazdaságára vonatkozóan egyáltalán.

A legtöbb bitcoin-váltó valós időben mutatja a kereskedési eredményeket, januárban pedig több volumen-rekord is megdőlt. Számos bitcoinos vállalat is nyilvánosságra hozta az eredményeit – köztük a BitPay is, amely nem kevesebb, mint 10.000 tranzakció feldolgozását jelentette be 2011-es indulása óta január közepéig. Igencsak fellendültek továbbá a bitcoinos online kaszinók is – ők képviselik ugyanis az első olyan ipart, amely már semmiképpen sem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja a bitcoint.

Peter Vessenes, a Bitcon Foundation ügyvezető igazgatója közreadta a negyedéves beszámolóját, amelyben szintén megnövekedett befektetői érdeklődésről beszél, és tett egy olyan előrejelzést is, mely szerint a 2013-as év folyamán a Bitcoin jelentősebb “likviditási gondokra” (árfolyam-erősödésre) számíthat.

Január-hatás?

Mivel még csak alig néhány éve léteznek egyáltalán bitcoin-piacok, így egyelőre nem áll rendelkezésünkre elegendő adat annak megítélésére, hogy tapasztalhatóak-e a kereskedésben szezonális minták. 2012. februárjában az árfolyam visszaesett ugyan egy megelőző huzamosabb erősödést követően, de aztán hónapokon át szinten maradt.

A bitcoinosok bizakodóak; meglátásuk szerint a jelenlegi skálázási problémákat rövidesen megoldják, a váltók is egyre biztonságosabbak (a VirCurEx ellen elkövetett sikeres hackertámadásnak már alig is volt bármiféle visszhangja egyáltalán), és minden jel arra utal, hogy egyelőre a kormányoknak sem áll szándékukban fellépni a bitcoin ellen (mi több, teljesen figyelmen kívül is hagyják; ezt vélhetőleg egy egyszeri, átmeneti bónuszként könyvelhetjük el).

A bitcoin azonban még mindig kísérleti fázisában jár, és ahogy próbálgatják, úgy derül fény újabb komplikációkra is; ezek egy része pénzvesztést eredményez, míg mások elsőre egyenesen rémisztőnek hatnak ugyan, de további, mélyrehatóbb elemzést követően mégis tökéletesen ártalmatlannak bizonyulnak. A legtöbb felhasználó és befektető azonban nem fogja folyamatosan a chatcsatornákat és a fórumokat bújni annak érdekében, hogy mindig képben legyen a legfrissebb fejleményekkel, és ezek alapján döntse el, hogy akkor most épp érdemes lenne-e eladnia valamennyi bitcoint vagy sem.

Mindent egybevetve azonban még így is akad bőven elég pozitívum ahhoz, hogy kellőképpen elhomályosítsák a kockázatokat. Ha az olyan hagyományos, nemrégiben indult fizetéskezelő vállalkozások, mint a Square, a Stripe, a Braintree, a Dwolla vagy épp az mFoundry (amelyek legalábbis egyelőre még nem mentek tőzsdére, így leginkább csak kockázati tőkések és más hasonló támogatók rendelkeznek a részvényeikkel) befutnak (felkapják a terméküket, felvásárolják őket vagy belépnek a tőzsdére), akkor az így keletkező óriási haszonból csak az alapítóik és az előbb említett támogatóik részesülnek. Ha azonban a SatoshiDICE, a BitInstant, a CoinBase vagy a BitPay fut be (amelyeknek természetesen ugyanúgy megvannak a saját támogatóik, csak épp ezek bitcoinos vállalatok), úgy nagy valószínűséggel a világ minden egyes bitcoinosa jól fog járni a bitcoin iránti, az említett vállalatok sikere nyomán fokozódó kereslet révén bekövetkező értéknövekedéssel.

Jól járhatnak továbbá a spekulánsok is, mivel a Wall Street közreműködése nélkül nemigen akadnak kellőképpen megfizethető módszerek shortolásra vagy egyéb automatizált árfolyam-szerencsejátékokra – ennek hiányában pedig az árfolyam szabadon ingadozhat a piaccal, ahogy a szereplők próbálják megállapítani a bitcoin értékét. Trace Mayer, a RunToGold.com illetékesének rövid, ám annál velősebb summázása szerint lehetnek itt még újabb “igen magas” csúcsok is.

Tekintve, hogy ez az összefoglaló már jó egy héttel január vége után, februárban került lezárásra, és az árfolyam még most is kitartóan emelkedik, túl a január végi záróértéken, ez alapján igencsak úgy tűnik, hogy ez a fellendülés még messze nem futotta ki magát.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.