Újabb lecke: az emberi természet változatlan

2013-06-10

Szerző: Shirley Siluk

Május végén is volt már egy újabb jelentősebb visszaesés a legutóbbi, 130$ körüli csúcsról, de tegnap ismét egy különösen gyors zuhanást tapasztalhattunk, 108$-ról 91$-ra egy mindössze 24 órás periódus alatt – amit aztán újabb erősödés követett. Jelen pillanatban – júni 10., dél – 105$ körül áll az árfolyam.

Hogy pontosan mi okozta ezt a váratlan megzuhanást, azt természetesen senki sem tudja, számos oka lehetett – nagy valószínűséggel több különböző is egyszerre. Elterjedhettek bizonyos – persze jellemzően megalapozatlan – pletykák, bejátszhatott a birka-mentalitás, pánik és kapzsiság éppúgy, ahogyan persze a viszonylag új árucikkeknél megszokott általános fluktuációnak is lehetett most épp egyszerűen egy nagyobb kilengése.

Mindezt és még több mindent is felvetett a Reddit közönsége az esemény megtárgyalása során. Egyesek szerint az illetékes amerikai szabályozó hivatal, a FinCEN csapott le a bitcoinra, mások szerint az MtGox új felhasználó-ellenőrzési eljárása áll a háttérben, míg megint mások a gerinctelen újoncokat hibáztatták, akik eleve nem is tudják amúgy sem, hogy mit is csinálnak egyáltalán.

Nem volt hiány összeesküvés-elméletekben sem. Egy felhasználó, bizonyos seedpod02 Peter Thielre, a Bilderberg-csoport jeles személyiségére gyanakodott, aki szerinte az Amazon, a Google és más nagy nevek vezetőivel ill. más multi-milliárdosokkal karöltve eldöntötték, hogy most már tényleg kellene kezdeni valamit ezzel a bitcoin-hókuszpókusszal (még ha nem is értik igazán, hogy mi is ez az egész), csak amúgy biztos, ami biztos alapon, ezért hát nekiláttak, hogy előkészítsék a terepet egy kiadós felvásárláshoz.

Ha azonban visszatérünk újra a kézzelfogható, gyakorlati bizonyságokra, akkor mindenképp levonhatunk néhány hasznos tanulságot ebből az újabb esetből is:

Satoshi Nakamoto zseniális Bitcoin-protokollja valóban ragyogóan megoldotta ugyan a bizánci tábornokok problémáját, de nem meglepő módon az emberi természettel szemben így is tehetetlennek bizonyult. Az emberek ugyanis továbbra is éppúgy hajlamosak a.) felülni a pletykáknak, b.) továbbterjeszteni azokat, c.) gondolkodás nélkül reagálni, d.) tömegesen bepánikolni és e.) a veszteségeik mihamarabbi mérséklésére törekedni mások kárára.

Ezek az emberi tényezők pedig sajnálatos módon teljesen függetlenek attól, hogy pontosan mivel is kereskedünk – hagyományos pénzzel, vagy épp tisztán matematikára és kriptográfiára épülő digitális pénzzel. Az emberek ugyanúgy emberek maradnak. Ezt nem árt mindig észben tartani.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.