Bitcoin lehet a MEGA hivatalos fizetőeszköze

2015-03-04
MEGA

MEGA

A Megaupload utódjaként is ismert MEGA felhőszolgáltató bejelentette, hogy megváltoztatja előfizetői rendszerét, miután eddigi online fizetésfeldolgozó partnere, a PayPal felbontotta vele a szerződését. A fájlmegosztó alapítójának, Kim Dotcomnak egy twitter-bejegyzése arra enged következtetni, hogy a jövőben a bitcoin lehet a szolgáltató hivatalos fizetőeszköze.

A MEGA névre keresztelt felhőszolgáltatót még 2013 elején indította útjára Dotcom. A Google Drive és a Dropbox versenytársaként is számon tartott fájlmegosztó ingyenes (50 gigabájtnyi kapacitásig) és fizetős (500 GB – 4 TB-nyi kapacitásig) tárhelyeket is kínál, és legfőbb különlegessége, hogy a felkerült anyagokat titkosítva tárolja. A titkosítás célja kettős: egyrészt, így nem érheti az a vád az oldal üzemeltetőjét, hogy szerzői jogokat sért, hiszen ő nem ismeri a feltöltött tartalmat; másrészt a hatóságok számára is lenyomozhatatlan marad a feltöltött állomány, amire az utóbbi évek tömeges megfigyelési botrányai után egyre nagyobb igény mutatkozik. (A titkosítás lényege egyébként, hogy a feltöltött tartalmat csak a feltöltője, illetve az ismeri, akinek birtokában van a titkosítás feloldásához szükséges kulcs.)

A Mega napjainkban több mint 15 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, a tárhelyre feltöltött fájlok száma pedig meghaladja a 4 milliárdot. A felhőszolgáltató működése teljesen törvényes és szabályos, és mindezt a PayPal is elismeri. Fizetésfeldolgozó szolgáltatásának beszüntetését a titkosítási eljárással indokolja, azaz azzal a „problémával” hogy a tárhelyre feltöltött tartalom ismeretlen mind a platform, mind a hatóságok számára.

A MEGA a jövőben sem kíván változtatni a titkosítási eljáráson, ezért fizetős tárhelyének a működtetéséhez új pénzügyi megoldást keres. Igazából már eddig is lehetett bitcoinnal fizetni az előfizetésért, ám Dotcom legutóbbi twitter-bejegyzése arra utal, hogy az alternatív opciók közül az egyetlen hivatalos fizetőeszközzé avanzsálhat a kriptopénz. (Amennyiben záros határidőn belül nem sikerül egyéb pénzügyi megoldást találni.)

Dotcom szerint egyébként a PayPal szerződésbontásának a hátterében az amerikai film-, és zeneipar, illetve az amerikai kormány állnak. Ezt a feltevését azzal magyarázza, hogy a NetNames internetes domainnév-regisztrátor (ami részben az Amerikai Mozgókép Szövetség támogatásával működik) kiadott egy jelentést, amelyben a MEGA-t törvényellenes felhőszolgáltatónak nevezte. Dotcom tudni véli, hogy Patrick Leahy amerikai szenátor nyomást gyakorolt a Visa-ra és a MasterCard-ra (ez utóbbiak pedig a PayPal-ra), hogy szüntessenek be mindenféle kapcsolatot a NetNames jelentésében szereplő „törvényellenes” vállalatokkal.