Újabb 50 000 BTC-t árvereznek el az amerikai hatóságok

2014-11-21
BTC aukcio

BTC aukcio

A hét elején hivatalos közleményt adott ki az US Marshall Service (amerikai rendőrbírói szolgálat), amely szerint újabb 50 000 BTC-t bocsát árverésre.

A szóban forgó 50 000 érme annak a 144 000 BTC-nek egy része, amit Ross William Ulbricht-tól, a hírhedt online feketepiac (Silk Road) állítólagos üzemeltetőjétől foglalt le az amerikai hatóság.

Mint ahogy arról nemrég beszámoltunk, Ulbricht-ot hosszas nyomozás után, 2013. október 2-án tartóztatták le. A vád szerint Dread Pirate Roberts néven ő üzemeltette az online feketepiacot 2011 és 2013 között, és ebből a tevékenységből körülbelül 53 millió dollárnak megfelelő értékű bitcoinra tett szert.

Silk Road-dal kapcsolatba hozható és lefoglalt bitcoint már korábban is értékesített az amerikai kormány. Ismeretes, hogy 2014. július 27-én azt a 30 000 BTC-t kínálta árverésre, amelyet még korábban, az online feketepiac bezárása során foglalt le.

A nyáron és a most árverésre kínált bitcoinok között annyi a különbség, hogy a korábbi 30 000 BTC a Silk Road tulajdonát képezte, míg a mostani 50 000 BTC az állítólagos üzemeltető, Ross Ulbricht személyes gépeiről került lefoglalásra. (Vagyis az onnét lefoglalt 144 000 BTC-nek egy része.)

Az US Marshall Service felhívása szerint bárki részt vehet a decemberi aukción, amennyiben megfelel az előírásoknak.

A licitálónak először is regisztrálnia kell (legkésőbb december 1-ig) a szervezet honlapján, illetve megküldenie az ott felsorolt dokumentumokat, majd letétbe helyeznie a megfelelő összeget.

Az aukció két részletben fog lezajlani, 2014. december 4-én reggel 8.00 órától délután 14.00 óráig. Az első részben 20 000 BTC (10 darab 2000-es blokkban), a második részben 30 000 BTC (10 darab 3000-es blokkban) kerül majd értékesítésre.

Az első részben licitálóknak 100 000 dollárt, míg a második részben licitálóknak 150 000 dollárt kell letétbe helyezniük. Természetesen egy licitáló részt vehet mindkét körben, ebben az esetben mindkét összeget letétbe kell helyeznie. Az árajánlatok csak az aukció megadott időpontja alatt, online érkezhetnek a rendőrbírói szolgálathoz. Az eredményhirdetésre másnap, december 5-én kerül majd sor.

A jelentős mennyiségű BTC árverésének a híre, sokak érdeklődését felkeltette. A nagytőkés befektető Tim Draper (aki egyébként a júliusi árverés győztese) a Bloomberg News azon kérdésére, hogy részt vesz e a decemberi aukción, így válaszolt:

„Nagyon hiszek a bitcoinban, és hiszem, hogy ez életünk egyik legfontosabb technológiai fejlesztése. (…) Az ár pedig sokkal kedvezőbb, mint a legutóbbi aukció alkalmával. (…) Mostanáig 17 bitcoin vállalkozásba invesztáltam, és további befektetéseket is tervezek.”

Úgy tűnik, Draper nem az egyetlen nehézsúlyú játékos, hiszen az US Marshall Service bejelentése után alig egy nappal, Barry Silbert is posztolt egy twitteres bejegyzést, mely szerint az általa alapított és vezetett Bitcoin Investment Trust létrehoz egy bizottságot, amely részt fog venni az árverésen.

A „csoportba tömörülés” ötlete, illetve a licitálás csoportos formája, több bitcoin felhasználót is megigézett. Vannak, akik levelező fórumokon agyalnak, hogyan is lehetne összefogni, és közösen részt venni az árverésen.

A nagyfokú érdeklődés egyik oka, valószínűleg a jelenlegi alacsony árfolyam. A júliusi árverés idejében nagyjából 600 dolláron volt (kb. 147 000 Ft) egy érme ára, míg cikkünk írásakor 354 dollárt (kb. 86 000 Ft) kérnek érte.

A Coindesk tudni véli, hogy az US Marshall Service az Ulbricht gépeiről lefoglalt összes BTC-t, tehát mind a 144 000-t értékesíteni fogja, azonban a piac megzavarásának elkerülése érdekében, mindezt több részletben, és időpontban teszi.