Újra nyereséges a bányászat

2011-12-09

Szerző: bitcoinminer

Katt a nagyobb mérethez!

A nehézségi szint folyamatos csökkenésének köszönhetően a jelenlegi 3$ környéki árfolyamon a bányászat ismét olyan nyereséges, mint amilyen nagyjából két hónappal ezelőtt volt, az akkori 4$ körüli árfolyamon.

Annak a részletei egyelőre nem ismertek, hogy pontosan milyen értékek és számítások útján is állt össze a BlockChain.info új grafikonja (valós idejű nézet), de a leírás “bányászati bevétel mínusz becsült áram- és sávszélesség-költségek” képletet említ.

Akárhogy is, a grafikon októberi és novemberi része tökéletesen egybecseng a bányászok azon állításaival, miszerint az áramköltséggel együtt ez a két hónap nagyrészt nettó ráfizetés volt számukra. És bár még most sem olyan különösebben csábító a nyereségesség, ahhoz már így is elég, hogy számos bányász fel merje venni újra a munkát – és hogy azok, akik eleve fel sem hagytak a bányászattal, végre újra elkönyvelhessenek egy kis profitot is. Amely utóbbi lehetőségre kétségkívül nagyon vártak már főleg azok, akik hitelből állították össze a bányászgépüket/-gépeiket.

Mi több, ezzel együtt már a bányásztevékenység sem csökken tovább, sőt, még ha csak egy kicsit is, de láthatólag mégis újra emelkedni kezdett (amint azt a mellékelt ábra is mutatja). Mivel az árfolyam mélyrepülése során sokan egyszerűen csak áramtalanították a gépeiket, így jelenleg is elég tekintélyes bányászkapacitás áll talonban, csak az újbóli bekapcsolásra várva.

Ebből következően a nehézség most már közel valós időben emelkedhet – ellentétben azzal a korábbi, több hetes-hónapos lemaradással, amikor a bányászok nem tudták elég gyorsan fejleszteni a gépeiket, hogy felzárkózhassanak az áremelkedéshez.

Mivel pedig a közelmúltban a média újra felkapta a Bitcoint, ezért ismét számos kezdő is érkezett, akiknek szintén szándékában áll tenni egy próbát a bányászattal – bár persze közel sem lesz egyszerű dolguk, tekintve, hogy mennyi veterán, tapasztalt és jól felszerelt bányásszal kell versenyezniük, akik ráadásul gyakran fel is vásárolják az elkedvtelenedő, a bányászatból inkább kiszálló egyének gépeit, valamint héjaként lesnek az olyan alkalmi vételekre, mint amilyen például egy ATI HD 5970-es mindössze 300$-ért.

A jelenlegi árfolyamon napi szinten egy kicsit több, mint 20.000$-nak megfelelő mennyiségű bitcoin kerül kibányászásra (napi 7.200 BTC x 3$ (körüli) BTC/USD árfolyam). Nemhivatalos felmérések tanúsága szerint a bányászok tekintélyes hányada azonnal eladja a kibányászott bitcoinjait, amint megkapja azokat, hogy legalább a villanyszámláit fizethesse. Azonban az általuk biztosított kínálat a jelek szerint még így is alatta marad a közelmúltban újra megerősödött keresletnek. Amiből pedig nem nagyon vonható le más következtetés, mint hogy az árfolyam újbóli emelkedése nem annyira annak tudható be, hogy a bányászok újra felhalmozásba kezdtek, hanem sokkal inkább újabb befektetők felbukkanásának, akik révén így a kereslet jelentősen meghaladja a napi 7.200 BTC-s kínálatot.

Ha minden így megy tovább, akkor hónapok óta először végre újra lesz mit ünnepelniük a bányászoknak.

Forrás: Bitcoin Miner

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.