TerraHash: az ASIC-piac legújabb szereplője

2013-05-08

Bejelentette a szilícium-völgyi székhelyű, frissen indult TerraHash, hogy a közeljövőben megkezdi ASIC-alapú bányagépeinek árusítását. Hardvereiket a BitSyncom ASIC-chipjeire (Avalon) építik (a BitSyncom az elsők között fejlesztett ki ASIC bitcoin-bányászchipeket).

A bitcoin egy decentralizált, P2P-hálózatra épülő, központi felügyelettel nem rendelkező digitális pénz. Elméleti alapjait még 2008-ban vetette papírra alkotója (vagy alkotóinak csapata), Satoshi Nakamoto álnéven. Tényleges, 2009-es indulása óta, de főleg a közelmúltban a rendszer rendkívül népszerűvé vált.

A rendszer üzemeltetését, a tranzakciók kezelését és feldolgozását, illetve ezzel együtt az újabb bitcoinok kibocsátását az erre vállalkozó felhasználók számítógépei végzik; ezt a folyamatot “bányászatnak” nevezik. A rendszerben valaha is kibányászható összes bitcoinok száma már induláskor előre meg lett határozva (21 millió bitcoinnál több soha nem lehet), és az idő előrehaladtával egyre nehezebb is lesz kibányászni őket; minél erősebb a bányászatot végző számítógép, annál nagyobb az esélye arra, hogy újabb bitcoinokat találjon. A bányászatot először közönséges CPU-kkal kezdték, majd fokozatosan átálltak GPU-k használatára (melyek egy nagyságrenddel hatékonyabbnak bizonyultak e téren); ezután, ahogy a hálózat alkalmazkodott a megnövekedett bányászkapacitáshoz, és ennek megfelelően emelte a bányászat nehézségi szintjét, úgy jöttek be a GPU-knál is egy újabb nagyságrenddel hatékonyabb FPGA-k, majd e folyamat legújabb köreként, most jönnek az ASIC-ok.

E “fegyverkezési versenynek” köszönhetően tehát CPU-val és GPU-val ma már egyáltalán nem kifizetődő a bányászat, és még FPGA-val is épp hogy csak lehet az embernek némi esélye a nullszaldóra. A bitcoin-bányászat jelenlegi csúcsát így az ASIC-ok képviselik – viszont mivel még ezek sem a jelenleg elérhető legújabb technológiát használják, ezért még innen is lesz hova fejlődni a jövőben. A közösségen belül egyre több szó esik arról, hogy a nem túl távoli jövőben a kvantum-számítástechnika érkezése akár komoly gondokat is okozhat majd – de mivel ez a technológia még mindig eléggé gyerekcipőben jár, így van még néhány évtizedünk a felkészülésre addig, amíg asztali kiadásban is elérhetővé válnak a kvantum-számítógépek.

Justin Reynolds, a TerraHash vezérigazgatójának elmondása szerint az elmúlt hat hónap során leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy kockázati tőke-támogatást gyűjtsenek a saját ASIC-jaik kifejlesztéséhez és legyártásához, de a bitcoin gazdaságának spekulatív és ingadozó jellege miatt nem találtak túl sok olyan kockázati tőkést, aki hajlandó lett volna jelen helyzetben ebbe fektetni a pénzét. “Ezért tehát úgy döntöttünk, hogy jobb híján veszünk egy, a piacon már elérhető, működő modellt és abból indulunk ki; amikor a BitSyncom elkezdte árusítani az Avalon ASIC chipjeit, azzal meg is kaptuk a lehetőséget. Jó ötletnek tűnt nyomtatott áramköröket tervezni és gyártani ezekhez a chipekhez, majd összeszerelt készletekként árusítani őket. Már le is adtuk a rendelést mintegy 20.000 Avalon chipre, és bízunk benne, hogy néhány hónapon belül meg is kapjuk majd őket” – mondta.

Többféle terméket is terveznek piacra dobni. Lesz például egy 16 chipes (4,5 GH/s) és egy 64 chipes (18 GH/s), összeszerelt PCB is a félprofi felhasználóknak. Az egyes modulok minden további nélkül láncba fűzhetőek újabb modulokkal USB-sen; összesen legfeljebb 32 modult lehet ilyenformán összekapcsolni – ezek közül pedig értelemszerűen elég csak egynek csatlakoznia a központi vezérlőként működő számítógéphez. De lesznek komplett, 20 16 chipes, illetve 10 64 chipes modult tartalmazó készletek is, hozzá való tápegységgel és hűtéssel. Ezek is modulárisak lesznek, így a későbbiek során további modulokat is lehet majd csatlakoztatni hozzájuk. Reynolds elmondása szerint ezen túlmenően kínálnak majd még lapösszeszerelési szolgáltatást is – ami feltehetőleg valami olyasmit jelenthet majd, hogy ha az ember küld nekik Avalon chipeket, akkor ők összeszerelt lapokként vagy készletekként küldik majd vissza azokat egy bizonyos összeg fejében. Jelezte továbbá azt is, hogy még nem fejezték be a lap tervezési munkálatait, és nyitottak a közösséggel való együttműködésre is egy nyílt változat kidolgozása érdekében. Az áraik felől a weboldalukon tájékozódhatnak behatóbban az érdeklődők.

Munkatársai összesen több, mint 30 éves tapasztalatot biztosítanak a TerraHash-nek számítógépes hardverek tervezése, legyártása és árusítása terén. A fogyasztói elektronikai piac legnagyobb szereplői köreiből verbuvált csapat konkrétan alaplap-tervezés és összeszerelés terén is kiemelkedő rutinnal és szakértelemmel bír. Jövőbeli terveikre vonatkozóan Reynolds azt mondta, hogy “Minden vállalatnak megvan a maga szakterülete. Az Avalon kiválóan ért a chipek előállításához, ők arra összpontosítanak – mi pedig a lapok/készletek összeszerelésére. Persze ha elegendő profitra teszünk szert az üzletből, úgy azt vissza is forgatjuk majd az üzletbe és még hatékonyabb ASIC-ok kifejlesztésére fordítjuk, de ez egyelőre valóban csak a jövő zenéje.”

Forrás: PRWEB

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.