Megdőlt a 2011-es rekord

2013-02-28

Szerző: Vitalik Buterin

Sikeresen megdöntötte az árfolyam a 2011 június 9-i, 31,9099$-os MtGox-rekordot; kitartó, másfél hónapos erősödéssel kúszott fel előbb 13$-ról 28$-ra, majd két héten át kopogtatott a 30$-os kapun, és ingadozott a 28$-31,5$-os tartományban, míg végül győzött az optimizmus és február 27-én GMT szerint 14:40-kor meglett az új rekord: 31,94$ – és innen gyorsan következett már a 32$ is. A kulcslendületet egyetlen, 100.000$-t is meghaladó összértékű vételi ajánlat jelentette, amely gyorsan megfordította az akkor éppen aktuális, 31,5$-ról 30,9$-ra mutató ideiglenes visszaesést és egészen 31,89$-ig nyomta fel az árfolyamot. Fél órával később aztán végre bekövetkezett a tényleges rekorddöntés is.

Történelmi jelentőségű esemény ez a Bitcoin számára. A 2011-es lufi kipukkanását követően a média nyomban lecsapott, hónapokon át temetve a Bitcoint, mint egy ostoba, látványos kudarcot vallott kriptoanarchista álmot, és sürgették a továbblépést a “legitimebb”, a bankrendszer teljes támogatását élvező termékek felé. Tim Worstall a Forbes-től már június végén temette a Bitcoint; augusztusban Timothy B Lee (nem összekeverendő Tim Berners-Lee-vel, a világháló atyjával) kongatta a harangot (“Tartok tőle, hogy innen már nincs visszaút”), novemberben pedig – kicsit visszafogottabban bár, de – a Wired is megemlékezett az eseményekről. Doug Casey, ünnepelt libertariánus nemesfém-guru szintén leírta a Bitcoint a fizikai fedezet hiánya miatt, és a GoldMoney-t ajánlotta alternatívaként.

A Bitcoin azonban nem adta meg magát; 2011. novemberében padlót fogott (1,994$-on), majd újra felállt: 2012. januárjára már 7,22$-re lendült, majd 4,9$ környékére állt be huzamosabb időre. Eközben kezdtek újra csörgedezni a jó hírek; januárban a The Good Wife is egy bitcoinos epizóddal állt elő, áprilisban pedig már a Reuters is a városi kereskedők új anarchista játékszereként hirdette a Bitcoint. Júniusban aztán jött egy sor újabb cikk, bár a Bitcoin Savings nad Trust összeomlása és a Global Bitcoin Stock Exchange bezárása ismét lehűtötte egy kissé a kedélyeket az őszre – szerencsére csak átmenetileg, mivel a WordPress bitcoin-elfogadásának novemberi híre újabb pozitivista fordulatot hozott, amit aztán a Bitcoin Central decemberi lépése is megerősített. Idén januárban kezdtek aztán csak igazán felpörögni a dolgok. Egymást érték a jó hírek, a SatoshiDice bitcoinos szerencsejáték-oldal is rekordprofitot könyvelhetett el, rohamos terjedésnek indult a bitcoin-elfogadás, és végre megérkeztek az ASIC-bányászchipek is. Mindez érződött az árfolyamon is – amire aztán még a Reddit és a Mega bitcoin-elfogadása is rátett egy újabb lapáttal februárban.

És hogy mi áll mindennek a hátterében? Semmi különös, csak a Gartner-féle felkapottsági ciklus. A Gartner (IT-s kutató-vállalat) még 1995-ben figyelt fel arra a jelenségre, hogy az új technológiák elterjedése ha nem is mindig, de elég gyakran hajlamos egy jól körülhatárolható, ötlépcsős menetrendet követni: először (1) jön maga a mindenkit lázba hozó új technológia, amely iránt aztán (2) eltúlzott várakozásokat támasztanak, majd (3) természetszerűleg ki is ábrándulnak a valóságból, és a kevésbé elkötelezett támogatók már tovább is állnak a következő nagy durranáshoz. Holott csak eztán (4) következik a “megvilágosodás”, amikor a közösség felismeri, hogy az előző kiábrándulás éppen olyan eltúlzott lett, mint a kezdeti nagy remények, és így végre (5) beindulhat a valós lehetőségekre épülő produktivitás, ahogy egymás után fedezik fel és kezdik kiaknázni az új technológia nyújtotta valós lehetőségeket. A ciklus Wikipédián is látható grafikonja a következőképpen fest:

Ha pedig ezt rávetítjük a bitcoin 2011 március és 2012 decemberi árfolyamára, szinte tökéletes egyezést látunk, mindössze annyi különbséggel, hogy a megvilágosodás szakasza a bitcoin esetében lassabb volt és két szakaszra oszlott.

Most azonban nyakunkon a második fellendülés, és bizony nem kizárt, hogy ez egy újabb eltúlzott felkapottsághoz vezet majd, ahogy a bitcoin valóban betör a mainstream felhasználók világába is – a profibb spekuláns- és befektetőcsoportok érkezéséről nem is szólva, akik megint részvényként tekintenek majd a bitcoinra.

Most jött el az ideje annak is, hogy belássák a tévedésüket mindazok, akik annak idején temették, leírták és komolytalannak minősítették a Bitcoint. Timothy B Lee már megtette ezt a nagy lépést, mi pedig örömmel fogadjuk őt a kriptopénz-közösségben. Doug Casey, Tim Worstall és a többiek is példát vehetnek róla.

Persze hogy mit hoz még a jövő majd ezután, az még mindig erősen kérdéses. Az eredeti, 2011-es lufi az azt megelőző, februári 1,12$-os csúcs megdöntésével indult; most, hogy a bitcoin elhagyta a 32$-t, innentől már nagyjából bármi megeshet. 45$-os előrejelzések éppúgy vannak, ahogy 100$-osak is, sőt, egyesek szerint ez még csak a kezdete egy újabb lufinak, és nagyságrendileg legalább akkora fellendülés előtt állunk, mint 2011-ben, így még akár az 1.000$ sem kizárt idén júniusra. Ami jelen pillanatban ugyan nem tűnik túl valószínűnek, de persze a 30$ sem tűnt valószínűnek 2011. áprilisában. Mindenesetre most valóban tündökölhet a bitcoin.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.