BST: az álom véget ért

2012-09-01

Szerző: Vitalik Buterin

Másfél heti feszült várakozást követően pirateat40, a Bitcoin Savings & Trust “befektetési alap” üzemeltetője augusztus 29-én, szerdán bejelentette, hogy becsődölt. Ezt a magas hozamú alapot tavaly novemberben indította be, heti 7%-os kamatot ígérve a befektetőinek, állítása szerint azáltal, hogy “környékbelieknek” ad el BTC-t, vagyis arbitrázst folytat. Hamar jöttek is a befektetők, és velük együtt a pénz is; pirateat40 állítása szerint (amit tőle független becslések is alátámasztanak) léte és működése abszolút csúcspontján a BST összértéke több, mint 500.000 BTC-re, vagyis akkori értékén több, mint hétmillió dollárra rúgott.

Mindmáig eldöntetlen azonban a kérdés, hogy ez az egész most végülis tisztességes, legális ügylet volt-e vagy sem? A támogatói szerint természetesen az, pirateat40 névtelenségét és titkolózását pedig egyszerűen azzal indokolják, hogy ez szükséges is annak érdekében, hogy ne koppintsák le mások is a modelljét és tegyék tönkre (vagy legalábbis gyengítsék meg) ezáltal az ő eredeti projektjét – az ellenzői szerint pedig pirateat40 egyszerűen azért nem beszélt a részletekről, mert nem is voltak részletek, amikről beszélhetett volna – vagyis egyszerűen csak egy közönséges pilótajátékot folytatott. Felmerült továbbá az a harmadik lehetőség is, miszerint a BST (egyben) más pilótajátéko(ka)t (is) kiszolgált, így például Sergey Mavrodi MMM-2011-ét, bár ez elég kétes lehetőség, mivel az MMM már júniusban becsődölt, a BST pedig jó két hónappal túlélte azt.

Az első sokk augusztus 14-én érkezett, amikor is pirateat40 7-ről 5%-ra csökkentette a maximális kamatlábait. A legitimitás kérdésétől függetlenül mindenki számára egyértelmű volt, hogy a rendszer effektív 3313%-os kamatlába fenntarthatatlan, és hogy pirateat40 előbb vagy utóbb kénytelen lesz mérsékelni a kamatlábait – és ennek a jelek szerint ezen a ponton jött el az ideje. Eleinte persze próbálta tartani az ütemet, erősíteni a személye iránti bizalmat és új befektetőket vonzani: július 2-án be is jelentette, hogy “Trendon Shavers” néven (amely állítólag a valós neve) személyesen is meg fog jelenni a július 27 és 29 között megrendezésre kerülő Defconon, és szívélyesen meghívott minden érdeklődőt, aki kíváncsi lenne rá személyesen is (“nézz szembe egy kalózzal, ha mersz”, ahogy ő fogalmazott). És bár egyetlen visszajelzés sem érkezett utóbb arról, hogy valóban találkozott volna vele bárki is, ezzel a bejelentéssel egy kis időre mégis helyre tudta állítani a bizalmat. A BST azonban így is túl gyorsan nőtt túl nagyra – így jött el végül az augusztus 14-ei kényszerfék, amellyel pirateat40 az egyre gyarapodó adósságállományát próbálta kordában tartani. Ezzel azonban épp ennek az ellenkezőjét érte el. Ahogy ő fogalmazott: “Egy tökéletes világban ez azt eredményezte volna, hogy több pénzt tarthatok tartalékban a rendszeren kívül, de ehelyett az egekbe lőtte a visszavonásokat egyetlen éjszaka leforgása alatt, tömegpánikot kavarva a hitelezőim körében.” Így végül, augusztus 17-ére nem maradt más választása, mint hogy bezárja a boltot.

A július 11-ei Bitcoinica-tolvaj nyomdokaiba lépve (aki 100 BTC-t adományozott egy kártalanító alapnak), pirateat40 106,92 BTC-t fizetett vissza az egyik befizetőjének – azonban a többieket illetően mindeddig továbbra is csak ígéreteket tett a visszafizetésre. Először azt ígérte, hogy mindenki meg fogja kapni a pénzét az utolsó fillérig, egészen az utolsó óráig – holott többen is rámutattak, hogy ezt az ígéretet még egy legitim üzlet is csak nehezen tarthatná be, mivel ez nem kevesebbet jelentene számára, mint újabb 50.000$-nyi tartozást minden újabb nappal, de mégis sokan bíztak benne, hogy valahogyan mégis megoldja majd. Augusztus 28-án azonban bejelentette, hogy mégsem fogja tudni kifizetni a befizetőit, és hogy hivatalosan is csődbe ment. Ennek ellenére azonban továbbra is tett homályos részleges visszafizetési ígéreteket; ennek érdekében a GLBSE egy ún. “Pirate pass-through” kötvénye üzemeltetőinek kellett volna leadniuk pirateat40-nak az ügyfeleik névsorát péntekig.

Mindennek pedig igen messzemenő következményei voltak és lesznek is még: gyakorlatilag abban a pillanatban, ahogy pirateat40 bejelentette a BST bezárását, véget ért a bitcoin árfolyamának háromhavi emelkedése (melynek során az még a 15,4$-os csúcsot is elérte), és gyors (mindössze három nap alatt lezajlott) esés következett, vissza egy viszonylag stabilnak tetsző, 10$ körüli szintre. Nehéz azonban eldönteni, hogy összességében véve pirateat40 csődje jó-e vagy rossz a bitcoin árfolyamának, mivel egyfelől ismét csak alááshatja a bizalmat a Bitcoin egésze iránt is, másfelől viszont azt is jelenti egyben, hogy sok gazdag befektetőnek hirtelenjében komolyan megcsappantak a bitcoin-tartalékai, és így kénytelenek lesznek újabb felvásárlásba kezdeni (vagy legalábbis kevesebbet eladni), hogy pótolják a veszteségeiket. Több fogadást is kötöttek arról, hogy pirateat40 végül visszafizeti-e majd az adósságait vagy sem. Ez a kérdés egyelőre eldöntetlen, mivel a határidő lejártáig még mindig visszavan jó egy hét. Ugyanígy kérdés azonban az is, hogy hosszú távon vajon milyen hatása lesz ennek az esetnek a Bitcoinnal, valamint az általa biztosított pénzügyi szabadsággal és a jövőbeli újabb, különösen jövedelmezőnek ígérkező bitcoinos befektetési lehetőségekkel szembeni általános hozzáállásra. Mindent egybevetve azonban most mégis inkább nyugodtak a kedélyek, köszönhetően annak, hogy végre véget ért ez az igencsak elhúzódott, homályos ügy, és legalább a leglényegibb kérdésre már nagyjából meglett a válasz.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.