Lezárult az 50 000 BTC aukciója, Tim Draper újra a nyertesek között

2014-12-06
BTC aukcio

BTC aukcio

Tegnap lezárult annak az 50 000 BTC-nek az árverése, amelyet még az US Marshall Service (amerikai rendőrbírói szolgálat) foglalt le Ross William Ulbricht-tól, a hírhedt online feketepiac (Silk Road) állítólagos üzemeltetőjétől.

A Reuters értesülése szerint az érmék árverését Ross Ulbricht és ügyvédje is jóváhagyta. Amennyiben Ulbrichtot ártatlannak ítéli a bíróság, úgy az amerikai hatóságnak készpénzben vissza kell térítenie a számítógépéről lefoglalt érmék összegét. Ellenkező esetben, tehát ha Ulbrichtot bűnösnek mondják ki, a hatóság, mint bűnözésből lefoglalt bevételt fogja elkönyvelni az árverésből származó összeget.

Az US Marshall Service szóvivőjének az elmondása szerint a december 4-ei árverésre 11 érdeklődő regisztrált, akiktől összesen 27 ajánlat érkezett. (A korábbi, júniusi árverés alkalmával 45 regisztrált részvevőtől összesen 63 ajánlattétel érkezett.)

A 11 regisztráló közül azok neve ismert, akik maguk is jelezték a nyilvánosság felé, hogy részt kívánnak venni az árverésen. Ezek között szerepel a Binary Financial, a Bitcoin Reserve, a Bitcoin Investment Trust, a Mirror, és Pantera Capital. (Az utolsó három licitáló bizottságokat is létrehozott, amelyeken keresztül egyéni befektetők is részt vehettek az aukción.)

Az aukció két részletben zajlott le, az első részben 20 000 BTC-t (10 darab 2000-es blokkban), a második részben 30 000 BTC-t (10 darab 3000-es blokkban) értékesítettek.

A júniusi aukció nyertese, a nagytőkés befektető Tim Draper a Coindesk-nek megerősítette, hogy a mostani, csütörtöki árverésen is sikeresen licitált, így megnyerte az első rész egyik blokkját, azaz 2000 BTC-t. Elmondása szerint a megnyert érméket bitcoin startup vállalatok támogatására fogja fordítani.

Draperen kívül, mostanáig csak a Pantera Capital alapítója és ügyvezető igazgatója, Dan Morehead szólalt meg az aukcióval kapcsolatban.

Tehát eddig viszonylag kevés információ van a december 4-ei árverés licitálóiról, illetve a nyertesek kilétéről. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján annyi viszont megállapítható, hogy a júniusi aukcióhoz képest visszaesett az érdeklődők száma. Erre több magyarázat is elképzelhető, a kriptopénz időközbeni árfolyamcsökkenése is szerepet játszhatott az alacsony részvételben, illetve az a tény is, hogy a decemberi eseményt nagy médiafigyelem előzte meg. Feltehető, hogy néhány befektető jobbnak vélte távol maradni a mostani nagy médianyilvánosságtól, mivel a híresztelések szerint még további aukciók is várhatóak. (A most elárverezett 50 000 BTC csak egy része annak a 144 000 BTC-nek, amit Ulbrichttól lefoglalt az amerikai hatóság.)

Az aukció idején, illetve utána nem mértek jelentősebb árfolyammozgást, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy a most új gazdára talált érmék befektetési szándékkal kerültek megvásárlásra.