Oroszország pénzbírsággal sújtaná a bitcoin használatát

2014-10-06
orosz

Oroszorszag

Úgy tűnik, Oroszország egy igen szigorú, bitcoint tiltó monetáris politika mellett tette le a voksát.

Az utóbbi időben gyakran hallhattunk ellentmondásos híreket Oroszországból, például már korábban is felmerült a kriptopénzeket tiltó törvényjavaslat ötlete, de konkrét, kidolgozott szabályozásokról eddig nem volt szó. Sőt, augusztus elején még úgy nyilatkozott az Orosz Nemzeti Bank alelnöke, Georgy Luntovsky, hogy senkit sem akarnak gátolni a bitcoin használatában.

Változhatott a kormány álláspontja, mivel az orosz politikai és üzleti napilap, a Lenta.ru által pénteken közzétett törvényjavaslat szerint, igen szigorú büntetésre számíthatnak azok, akik Oroszországban használni kívánják a kriptopénzt.

Az orosz pénzügyminisztérium digitális valutákkal kapcsolatban előterjesztett új törvényjavaslata nemcsak a bitcoin használatát és népszerűsítését büntetné, de minden olyan szoftver forgalmazását és fejlesztését is tiltaná, amellyel a hivatalos nemzeti pénzt helyettesíthető digitális pénz kezelhető.

A javaslat szerint közigazgatási bírságra számíthat minden egyéni, és hivatalos bitcoin felhasználó, legyen szó bányászokról, váltókról, vagy bármilyen bitcoinnal kapcsolatos vállalkozásról.

A tervezet még a büntetések összegére is kitér: egy egyéni felhasználó 30 000 – 50 000 rubel (180 000 – 300 000 Ft); egy hivatásos kereskedő 60 000 – 100 000 rubel (360 000 – 600 000 Ft); míg egy vállalkozás 500 000 – 1 millió rubel (3-6 millió Ft) büntetésre számíthat, amennyiben nem tartja be a törvényi előírásokat.

A tervezet tehát szigorúnak és kíméletlennek tűnik, jóllehet, egyelőre nem világos, hogy a kormány milyen módon tudná nyomon követni és ellenőrizni az egyéni felhasználók bitcoin használatát.