Interjú Adam Kokesh-sel a Bitcoinról és a szabadpiaci pénzről

2012-05-17

Szerző: Ryan Taylor

Adam Kokesh a szabadság és az egyén felhatalmazásának elkötelezett híve. Megjárta Irakot az amerikai tengerészgyalogság kötelékében, majd háborúellenes, szabadságpárti aktivistaként, független és szókimondó újságíróként kezdett karriert építeni. Békés polgári engedetlenségi és egyéb közvetlenebb fellépéseinek palettája megafonos kifakadásoktól tüntető táncolásig terjed, és tagadhatatlanul reakcióra is készteti azokat az intézményeket, amelyek ellen felszólal. Az elmúlt két év során az Adam vs The Man c. műsoron keresztül hallatta a hangját, mely rádióadásként indult Új-Mexikóban, majd felkerült a Russia Today tévéhálózatára, jelenleg pedig a neten csinálja folyamatosan a műsort podcastokon és a népszerű YouTube-csatornáján keresztül.

A netes közösségek hihetetlen tempóban fejlődnek, fantasztikus innovációkat hoznak létre, alkalmazkodnak a gyorsan változó piachoz és újraértelmezik a szabadság fogalmát, miközben világszerte tombolnak a háborúk és a kormányaik politikájával elégedetlen, a bankok és a vállalatok kapzsiságától feldühödött polgárok. És ezen a ponton talált egymásra az Adam vs. The Man és a Bitcoin. Kokesh eltökélt szándéka a lehető leghangosabban felfedni a rendszer álszentségének őszinte igazságát éppúgy, ahogyan az egyéni szabadság és a decentralizált hatalom előnyeit – szemben a hagyományos média megalkuvóbb, mainstreamebb, szinte mindig államilag/vállalatilag szponzorált üzeneteivel. Mivel a műsor jelenleg hivatalos szponzorok nélkül működik, és mivel az oldal tanúsága szerint “Adam utálja a reklámokat”, ezért a sikere és a további fennmaradása is kizárólag a közösségi támogatáson múlik. Ugyanezen közösség ajánlása nyomán is döntött úgy, hogy elfogad bitcoinos adományokat is a szabadság üzenetének további terjesztéséhez. Elvégre a Bitcoin is a decentralizált szabadság és a személyes felelősségvállalás eszmeiségéből, a lehetetlenül elterebélyesedett kormányok és a vállalatilag támogatott inflálódó pénz elleni küzdelemből ered, így e mozgalom egy aktivistájának véleménye kétségkívül segíthet megvilágítani a szabadpiac talán leggyorsabban fejlődő alternatív pénzének előnyeit és lehetőségeit.

Sok előnyt és lehetőséget látsz a Bitcoin szabadpiaci természetében?

Nagyon is. Ez egyenesen fantasztikus.

Ha egyáltalán felmerül az állami pénz-szabadpiaci pénz problémájának kérdése, sokan egyszerűen a kézenfekvő választ kapják elő, mondván, hogy vissza kell térni az eredeti, árucikkekkel fedezett pénzekhez. Ugyanilyen könnyű elítélni a jelenlegi állami rendszert is, a Szövetségi Tartalékot és a fedezetlen amerikai dollárt; elvégre az egyetlen fedezet, amit fel tudnak mutatni hozzá, az ígéret, hogy ahogy eddig is, úgy ezután is folyamatosan lopni fognak a jövő nemzedékeitől a jelenben felhalmozott adósságaink törlesztésére. Sokan még a Bitcoinra is gyanakodnak, mondván, hogy dehát az is csak egy újabb fedezetlen pénz – és bár ezzel teljesen igazuk is van, az a puszta tény mégis óriási előnyt ad neki az állami pénzzel szemben, hogy senki nem is próbálja lopási ígéretekkel fedezni.

A Bitcoin tehát megtalálta a módját annak, hogyan lehet létrehozni egy hatékonyabb pénzt, ami bár szintén fedezetlen, de ezzel együtt nem is erőszakolják rá senkire, és senkit nem is kényszerítenek rá fenyegetésekkel a használatára – ellentétben a Szövetségi Tartalék rendszerével. Szóval ez mindenképp egy nagyon fontos, megkülönböztető részlet – de azt még meg nem tudnám mondani, hogy ezzel együtt tényleg ez is lesz-e a jövő, mint olyan.

Leginkább egyszerűen csak izgalmasnak találom, hogy része lehetek egy olyan folyamatnak, amely lehetőséget ad az embereknek arra, hogy az inflációs adó megfizetése nélkül cserélhessenek értéket egymás között. Alapjában véve ez a legfontosabb. Hogy egy olyan pénzt használhatunk ezáltal, amellyel nem támogatjuk a rendszert, az erőszakot, az adót és a kizsákmányolást. Lehet mondani persze azt is, hogy a Bitcoint beindító vagyonelosztó rendszer is tisztességtelen és méltánytalan volt, és bár központi hatóság valóban nem volt, valahonnan mégis kiindult az egész, de még mindezzel együtt is messze jobb minden másnál a piacon – így a dollárnál is -, mivel nincs még egy olyan nyílt és őszinte pénz, mint ez.

Szóval, azt nem tudnám megmondani, hogy le fogja-e váltani valaha is a dollárt, vagy hogy valóban ez lesz-e majd a kereskedelem jövője. Az azonban tagadhatatlan, hogy egymás után ütik fel a fejüket világszerte mindenütt az alternatív pénzek, és nagyon is izgalmas ez az egész folyamat, ahogy lassan bedőlnek az állami pénzek, de egymást érik az alternatíváik is – amelyek közül a Bitcoin valóban egy kiemelkedően jó versenyző. A saját, személyes megérzésem az, hogy a Bitcoin valamiféle ideiglenes, átmeneti pénz lesz, amíg ki nem alakul valami végleges megoldás – vagy amíg kellőképpen tovább nem fejlődik maga a Bitcoin. Ki tudja, talán a Bitcoinnal tényleg megtaláltuk a megfelelő receptet, és a dollár összeomlását követő valódi szabadpiaci környezetben csillogtathatja meg majd csak igazán az előnyeit a Bitcoin, és emelkedhet ki abszolút győztesként a versenytársai közül. Ki tudja.

De a legizgalmasabb az egészben az, hogy ez az innováció az állam kvázi-pénzmonopóliuma ellenére jöhetett létre, indulhatott be és pöröghetett fel. És bár többen is próbálkoztak már például ezüstfedezetű érmékkel vagy a Liberty Dollarral, végül vagy börtönben végezték, vagy egyszerűen nem tudták felfuttatni annyira a projektjüket, hogy a gazdaság és a kereskedelem egy olyan jelentős szegmense használja és támogassa azokat, mint amekkora jelenleg a Bitcoint. Szóval legalábbis ezen az ellenőrzött piacon a Bitcoin vitathatatlanul és folyamatosan bizonyít; bizonyítja a használhatóságát, a rendkívüli hatékonyságát és azt, hogy valódi lehetőséget kínál az embereknek az amerikai dollárral szemben.

Gondolod, hogy valódi fenyegetést jelentene a fennálló rendszerre?

Nagyon is. Ami azt illeti, meg is lep, hogy mindeddig még csak meg sem próbáltak tenni ellene semmiféle komolyabb lépést, mivel óriási fenyegetést jelent az állami pénz pilótajátékára. Óriási fenyegetést jelent a Szövetségi Tartalékra is.

Ugyanezt láthatjuk most Görögországban is. Épp most nemrég hozott le a The Guardian egy olyan sztorit, miszerint készpénz- és eurómentes pénzt fejleszt Görögország a gazdasági nehézségek közepette; lényegében kiterjedt barterhálózatokat hoznak létre, hogy legyen mire átváltaniuk az embereknek az euró-rendszerről. Gyanítom, hogy ez már valóban egy alulról induló átállás lehet: közösségi vagy netes szinten – a Bitcoin esetében akár globális közösségi szinten – állnak át az emberek és fejlesztik ki ezeket az alternatív gazdaságokat, amelyek aztán előbb vagy utóbb elkezdenek versenyezni a mainstream vállalati gazdasággal. Végül a nagyvállalatok is elkezdenek majd foglalkozni ezekkel az alternatív pénzekkel és kellően nagyra nőtt rendszerekkel, megpróbálják majd valahogyan magukba olvasztani azokat, de ehelyett azok fogják megbuktatni őket, mert ahol őszinte pénzt használhatnak az emberek, ott a gazdaság is produktívabb lesz, mint ott, ahol a pénz csak a kizsákmányolás és a rejtett adóztatás eszköze.

Van ebben az egészben valami jelentősége a Bitcoin decentralizált természetének is?

Ez lehet talán az egyetlen oka annak, hogy még nem csapott le rá a kormány. Az állami kvázimonopólium nélkül talán még sokkal hatékonyabb is lehetne, szabadabban fejlődhetne, még kevésbé lenne korlátozva. Amivel azonban nem azt akarom mondani, hogy kellene lennie valamilyen központi hatóságnak; részben épp azért is olyan izgalmas ez az egész, mert nincs ilyen. Persze lehet, hogy valamiféle központi vezérléssel vagy kezeléssel, piaccal, irodával vagy weboldallal még hatékonyabb lehetne a rendszer, de legalábbis egyelőre azt hiszem, a decentralizáltság a Bitcoin egyik leghatékonyabb védelme az állami beavatkozással szemben.

Gondolod, hogy a Bitcoin ökoszisztémájában is kialakulhat a részleges tartalékra épülő bankolás rendszere, ha az már kellőképpen elterjedt és stabilizálódott?

Alapvető különbség van a kettő között. A hagyományos pénzeknél ez azért működik, mert a bankok minden további nélkül bocsáthatnak ki nemlétező pénzt. Ha van egy dollárjuk a bankban, máris kikölcsönözhetnek tíz másikat. A Bitcoin viszont épp abban különbözik ettől, hogy ha nekem van egy bitcoinom, akkor nem kölcsönözhetek ki egy-egy újabbat tíz barátomnak, mert nem tudok újabb bitcoinokat előállítani. Nem tudom egyszerűen hozzáírni az egyenlegükhöz a pénzt, mondván, hogy tessék, máris létrehoztam neked egy új bitcoinit részleges tartalékra épülő bankolás útján. Mindig mindent látniuk kell, hogy tudhassák, mi hogy működik.

Önmagában a részleges tartalékra épülő bankolás még nem lenne rossz dolog; az is csak a szabadpiaci bankolás terméke. Baj akkor van, ha a bankok ehhez még állami felhatalmazást is kapnak tényleges új pénz létrehozására, erősítve így az inflációt. Ha azonban minden természetesen, átláthatóan és elszámolhatóan zajlik a szabadpiacon, akkor a megtakarított pénz felhasználásával már lehet finanszírozni kölcsönöket és fejlesztéseket.

Ha van egy bitcoinom, de tizet akarok kikölcsönözni úgy, hogy valóban adhassak is az embereknek valamit, amit használhatnak, akkor – mivel új bitcoinokat sehogyan sem tudok létrehozni úgy, ahogyan a bankok hozhatnak létre annyi új pénzt a számláikon, amennyit csak akarnak, mondván, hogy megvan rá az államilag előírt részleges fedezetük – az egyetlen lehetőségem az, hogy adott mennyiségű bitcoinra szóló tanúsítványokat és kötelezvényeket bocsátok ki, mondván, hogy ha azzal visszajönnek hozzám, akkor én azt visszaváltom nekik valódi bitcoinra. És akkor ez már az én személyes, vagy épp az általam működtetett szervezet intézményi hitelességére épül, nem pedig különböző, államilag rám testált előjogokra.

Szóval igen, ilyen vagy olyan formában lesz részleges tartalékra épülő bankolás a Bitcoin rendszerében is a szabadpiac mozgolódásai nyomán ebben az értelemben, de annak mégis eléggé mások lesznek a paraméterei, mint annak, amit eddig megszokhattunk ezen a címen. Nem lesz romboló, mint a hagyományos, légből kapott pénzt teremtő bankok, mivel a bitcoinos bankok kénytelenek lesznek rendesen kezelni a tartalékaikat annak érdekében, hogy maximalizálhassák a gazdaság fejlesztési lehetőségeit.

Ahogy az az újdonságokkal általában lenni is szokott, a Bitcoinhoz is társul egyelőre egyfajta stigma. Szerinted hogyan lehet a legjobban kezelni ezt, segíteni az embereknek abban, hogy átlépjenek rajta? Vagy jobb egyszerűen figyelmen kívül hagyni az egészet?

Nos, ha a jó ötletekkel szembeni ellenállás félelemből és (általában valamiféle érzelmi) bizonytalanságból reagáló, védekező emberekre vezethető vissza, akkor erre a legjobb válasz egyszerűen az, ha fejlődést, nyugalmat és jólétet demonstrál az ember. Az ilyen károgókkal szemben a legjobb egyszerűen csak tenni tovább a dolgunkat, és egyre jobban élni az alternatív pénzek segítségével. Amivel nem azt akarom mondani, hogy én már itt tartanék; ebből a szempontból még én sem nőttem fel a saját tanácsomhoz, mivel még csak most kezdtem elfogadni bitcoint egyáltalán. Még eddig nem folytak be igazán jelentős összegek belőle, és így nem is használom fel kifejezetten szisztematikusan, de természetesen én csak örülnék neki, ha lehetőségem nyílna rá, ha egyre jobban és egyre többféleképpen használhatnám fel a bitcoint az általános üzleti ügyleteimhez. Lényegében ez az egyetlen igazi válasz, amit lehet adni.

Az ember gyakorlatias lény; ebből következően igazi meggyőző ereje is csak annak lesz, ha mindenki láthatja a hétköznapi gyakorlat valóságában is a ténykedéseink sikerét. Ami felé összességében elég jó úton is haladunk, tekintve, hogy a Bitcoin piaca robbanásszerűen fejlődik, és ez önmagában a legjobb érv a rendszer mellett.

Említetted korábban, hogy meglep, hogy a kormány még nem próbált meg lecsapni a Bitcoinra – miközben persze minden további nélkül lehetséges a törvényen kívül helyezése. Látsz erre reális esélyt a közeljövőben?

A kormány akkor fog lecsapni a Bitcoinra, amikor az már komolyan fenyegetni kezdi a Szövetségi Tartalék monopóliumát, vagy ha egyik vállalati ügyfelük már túlságosan is berezel tőle. Ha erre sor kerül, akkor valóban történhetnek majd próbálkozások a Bitcoin kiiktatására – de akkor már késő lesz, köszönhetően a rendszer ravaszul megtervezett, decentralizált architektúrájának. Nem igazán tudnak majd kezdeni vele akármit is.

Milyennek szeretnéd látni a Bitcoin jövőjét?

Ez egy eléggé libertariánusiatlan kérdés. Elvégre a libertarianizmus abból indul ki, hogy be kell ismernünk, hogy nem tudhatjuk, mi hogyan fog alakulni a jövőben egy szabadpiacon – és abból, hogy az emberek alapvetően jók, és hogy a szabadság végső soron mindenféleképp azt fogja eredményezni, hogy az emberek jó dolgokat csinálnak. Ha bármilyen, az emberekről alkotott elképzelésedet állami erőszakkal próbálod rájuk kényszeríteni, azzal egyrészt megtagadod a “nem tudhatom” beismerést, másrészt pedig a piacot is megfosztod a felvirágzástól, az igazi potenciálja megvalósításának lehetőségétől. Szóval inkább nem mondok semmit arról, hogy milyennek szeretném látni a Bitcoin jövőjét, mivel bármit is mondanék, az a jövőben már teljesen értelmetlennek bizonyulna majd, elvégre a Bitcoin jövőjét a piaca fogja alakítani a saját igényei szerint.

Legfeljebb annyit mondhatok a fentiek messzemenőkig való figyelembevételével és töretlen fenntartásával, hogy legalábbis örülnék neki, ha a Bitcoin rendszere egyben politikai erővé, közös témává is válhatna, és rendszeresen felbukkanhatna a leghétköznapibb beszélgetésekben is, ha épp a kormány gazdaságpolitikája és főképp a pénzügyi politikája kerül szóba. Szeretném, ha valóban mondhatnák majd azt az emberek, hogy hát igen, van a Szövetségi Tartalék, meg van a Bitcoin.

Ha sikerül kivégeznie a Szövetségi Tartalékot, úgy személy szerint engem nem nagyon érdekel, hogy azon túl mi lesz majd a Bitcoinnal. Csak az érdekel, hogy legyen szabadság, hogy ne a kormány, hanem a piac határozhassa meg az áruk és a szolgáltatások eloszlását a gazdaságban, és úgy vélem, e cél megvalósításában igen fontos szerepe lehet majd a Bitcoinnak is. Gyanítom, hogy a Bitcoin jelentheti majd az egyik legnagyobb kihívást a Szövetségi Tartalék számára, ha összeomlik a dollár és az euró – annál is inkább, hogy a bankárok már most is igyekeznek előkészíteni egy újabb inflálódó, globális pénz bevezetését, így előbb-utóbb sor fog kerülni a leszámolásra a szabadpiaci pénz és a központi, államilag vezérelt pénz hívei között. Én személy szerint merem remélni, hogy a Bitcoin nem csak egy beszédtéma lesz, hanem egy valóban életerős közösség is, akik sikerre viszik a Bitcoint és kivégzik a Szövetségi Tartalékot.

Az Adam vs The Man a hét öt napján kerül adásba a www.AdamVsTheMan.com-on, vasárnaponként pedig kétórás különkiadások formájában jelentkezik. Első, rövidesen ingyen elérhető könyvében, a Hot, Dirty and Dangerous-ban Kokesh a fallúdzsai élményeiről számol be. Meghívható előadónak és közvetlenül is elérhető az adam[tudodmi]adamvstheman.com címen.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.