Felhők a Man-szigeti bitcoin paradicsom felett

2014-09-19
Man-sziget

Man-sziget zaszloja

Idén nyár elején még arról szóltak a tudósítások, hogy Man-sziget kormánya zöld utat adott a digitális valutáknak, így többek között a bitcoinnak is.

Az ír tengeren fekvő sziget pénzügyi irányelveit alapvetően két szempont határozza meg: a vállalatok számára kedvező financiális környezet biztosítása, illetve az innováció (különös tekintettel a Fintech szektor) támogatása. Ezekkel az elvekkel harmonizál a sziget bitcoin politikája is, azonban az elmúlt napokban napvilágot látott hírekből egyértelműen kiderül: bankok egy csoportja nyíltan szembeszáll a kormányzat bitcoint támogató politikájával.

A Capital Treasury Services (CTS) pénzügyi és kincstári szolgáltatásokra szakosodott vállalat. A CTS nem minősül bankintézetnek, azonban kapcsolt banki szolgáltatásokat biztosít Man-sziget bitcoin vállalkozásainak, ami nagyjából annyit jelent, hogy a szigetre bejegyzett vállalkozások bankolását segíti. Pontosabban fogalmazva segítette, mivel a cégcsoport (a CTS a Capital International Group egyik leányvállalata) weblapján közzétett bejelentéséből kiderül, banki partnereik nyomására kénytelen beszüntetni szolgáltatásait, minden a digitális fizetőeszközök területén érdekelt partnere számára.

A szeptember 15-i bejelentés egy részlete:

„Jóllehet, kormányzati oldalról jelentős a támogatás, és cégünk örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, működésünk azonban csak a pénzügyi szektor széleskörű támogatásával megvalósítható, ez utóbbi viszont sajnos visszavonásra került.”

Az ellenséges banki fellépés miatt tehát arra kényszerül a CTS-t, hogy a már meglévő ügyfelein kívül minden új partnert elutasítson, illetve legkésőbb október 15-ig bezárja minden már meglévő, és digitális fizetőeszközben érintett ügyfelének a folyószámláját.

Öröm az ürömben: a negatív banki hozzáállás miatt egyéb alternatív megoldások keresésére kényszerülnek a szereplők, és a hírek szerint, nem is eredménytelenül.
A héten (szeptember 17-18.) Man-szigete adott otthont az úgynevezett Crypto Valley Summit konferenciának. A rendezvény alkalmával két fizetések feldolgozására szakosodott cég is (a Counting House, és az Instabill) bejelentette, biztos megoldást tud kínálni Man-sziget bitcoin vállalkozásainak a bankolási problémáira.

Míg a Counting House képviselője nem kívánt további részleteket elárulni, addig az Instabill szóvivője kitért cége szolgáltatásainak a díjszabásaira, illetve azt is megemlítette, hogy bejelentésük után alig fél órával már egy fél tucat, a szektorban érdekelt vállalkozás kapcsolatba is lépett velük.