Vörös szőnyeggel fogadta a bitcoint Man-szigete

2014-06-12

BitcoinReuters

A digitális valuták megkapták Man-sziget kormányának a jóváhagyását.

Az ír tengeren fekvő sziget a brit korona függősége, de nem része az Egyesült Királyságnak. A bejelentés szerint a sziget kormánya megtesz minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a digitális fizetőeszközöket (például a bitcoint) használó kereskedések és fogyasztók védelmét biztosítsa.

„Álláspontunk, hogy üdvözlettel fogadunk minden olyan kezdeményezést, amely megfelel a szükséges elvárásoknak, egyben megőrzi szigetünknek, mint kiváló pénzügyi központnak, a jó hírnevét,” mondta az e-kereskedelmi fejlesztések vezetője, Peter Green.

A kormány utasította a szakminisztériumokat és a hatósági szerveket az üzleti élet kedvező lehetőségeinek a biztosítására, egyben a pénzmosás-ellenes előírások betartatására. A kriptopénzek gyorsan változó világának köszönhetően a piaci változások is folyamatos ellenőrzés alatt fognak állni.

A gazdasági fejlesztésekért felelős miniszter, John Shimmin MHK, a következőket mondta:

„Man-szigete nemcsak az innováció szinonimája, hanem a kedvező pénzügyi környezeté is, amely egyszerre hatékony és pragmatikus.”

Shimmin hiszi, hogy a kormány digitális pénzeket támogató álláspontja a sziget megítélésének is kedvez, egyben tanúsítja üzletbarát politikáját is. „Az elkövetkező hónapokban azon fogunk dolgozni a kereskedelmi közösségekkel karöltve, hogy egy olyan arányos és valóban jól működő rendszert hozzunk létre, amely a nemzetközi elvárásoknak is megfelel,” tette hozzá a miniszter.

A szigetnek nem áll szándékában különösebben szabályozni a digitális pénzeket, inkább arról van szó, hogy szeretne biztos lenni abban, hogy a kriptopénzekkel operáló kereskedések ugyanúgy megfelelnek a pénzmosás-elleni előírásoknak, mint bármely más kereskedések.

A bitcoin rajongók megnyugtatása végett: a kormány hivatalos sajtóközleményéből kiderül, nem fog totális szabályozó rendszert bevezetni, egyrészt mivel ez sok költséggel járna, másrészt mivel a szektorban végbemenő gyors innovációk miatt valószínűleg a szabályozások is hamar érvénytelenné válnának.
Ráadásul Man-szigete közös vámunióban van az Egyesült Királysággal, így a kriptopénz bányászatához, illetve kereskedéséhez köthető tevékenységek sem számítanak adókötelesnek.

A kormány sajtóközleményéből az is kiderül, hogy a szigetnek milyen előnyökkel jár a digitális pénzekkel operáló kereskedések befogadása, többek között munkahelyteremtéssel, jövedelem-bevétellel, és megnövekvő karrier lehetőségekkel.

Man-szigetének ez a viszonylag liberális kriptopénz politikája szöges ellentétben áll az USA és Kína megközelítésével, amely országoknál inkább drákói szigorról beszélhetünk.

Szerző: Guy Bentley
Forrás: Cityam.com