Bitcoin-ország lehet Kenya és Argentína

2013-06-17

Szerző: Joe Kloc

Jo Harrison fotója (Oxfam)

Rendkívüli mértékben mobiltechnológiára épülő berendezkedése miatt páratlanul alkalmas terepet jelent Kenya a széleskörű bitcoin-használat számára.

Éves szinten nem kevesebb, mint 20%-kal bővül Afrika mobiltelefon-piaca – amely gyarapodás pedig konkrétan Kenyában a legszembetűnőbb, ahol immár a háztartások 93%-a rendelkezik mobilkészülékekkel. Noel Jones-nak a Genesis Block-ban megjelent cikke szerint pedig ez egyben azt is jelenti, hogy az ország tökéletesen felkészült a Bitcoin széleskörű használatára.

Dacára annak, hogy Afrika legtöbb más részéhez hasonlóan Kenya sem rendelkezik komolyabb technikai infrastruktúrával, konkrétan a mobiltechnológiát azonban mégis évek óta használják már a kenyaiak a napi rutinjuk részeként, ezen a csatornán bonyolítva le nem csak a kommunikációjuk, de a kereskedelmük egy igen jelentős hányadát is.

A Safaricom mobilszolgáltató már 2007 óta üzemelteti az ún. M-Pesa (“M” mint mobil, “Pesa” mint pénz, szuahéli nyelven) rendszert, melynek segítségével a kenyaiak a mobiljukról fizethetik a számláikat és bonyolíthatnak le egymás között pénzátutalásokat. Mostanra pedig az M-Pesa már olyannyira elterjedt, hogy immár az ország GDP-jének nem kevesebb, mint 30%-át ezen a szolgáltatáson keresztül áramoltatják. Mi több, már a boltok és az éttermek is lehetőséget biztosítanak az embereknek az M-Pesás fizetésre. Ami pedig szintén azt mutatja, hogy minden adott itt a Bitcoin rohamos elterjedéséhez.

Nyomban adja magát persze a kérdés, hogy ha az M-Pesa ennyire jól bevált a kenyaiaknak, akkor ugyan miért cserélnék le azt a Bitcoinra?

Nos, egyrészt például az M-Pesa díjai miatt. A Safaricom ugyanis csúszóskálás tarifát számít fel a pénzátutalásokért. Mi több, természetesen a kormány is egyre komolyabban adóztatja az M-Pesa tranzakciókat. (Ami persze egyben azt is jelenti, hogy ha az ország máról holnapra átállna M-Pesáról Bitcoinra, úgy a kenyai kormány kétségkívül igen komoly küzdelembe kezdene a GDP-je 30%-a utáni adóbevételek visszaszerzése érdekében.)

További lényeges szempont az is, hogy a kenyaiak igen jelentős hányada támaszkodik a külföldön dolgozó rokonaik által hazautalt összegekre is. Jelenleg azonban ilyen utalásokat csak a Western Union-höz hasonló szolgáltatókon keresztül lehet lebonyolítani, amelyek akár 10-20%-os díjat is felszámíthatnak – az M-Pesa pedig teljességgel hasznavehetetlen e téren. Ahogy Tony Gallippi, a BitPay vezérigazgatója is fogalmazott, “Lehet akár 10 különböző mobilfizetési alkalmazás is a mobilomon, de ezek egyikével sem leszek a legkevésbé sem kisegítve, ha átmegyek [az USA-ból] Európába.”

A lehetőségek tehát adottak, csak élni kell velük. Egyelőre azonban a jelek szerint ennek még nem igazán vannak tudatában a kenyaiak. A 41 milliós országból eddig ugyanis megközelítőleg 1.300 bitcoin-kliens-letöltést regisztráltak. Ez a szám azonban a minden tekintetben abszolút kedvező és adott feltételeknek köszönhetően igen komolyan megnövekedhet az elkövetkező évek során; csak idő kérdése tehát, hogy egymásra találjon Kenya és a Bitcoin.

Forrás: The Daily Dot

* * * * *

Szerző: Elizabeth Ploshay

Újabb megrázó csapás érte Argentínát: a Western Union bejelentette, hogy a továbbiakban nem fogad USD-ARS (argentin peso) utalásokat. A május végén bevezetett új, az argentin pénzváltókat érintő, még szigorúbb szabályozások eredményeképp például még a Google sem tudott fizetni az Android-fejlesztőinek. Elszállt az infláció, a peso értéke a bányabéka feneke alatt, a szabályozások pedig egyre szigorúbbak és szélsőségesebbek. Az argentinok folyamatosan keresik az egyre újabb, alternatív befektetési és kereskedelmi lehetőségeket, hogy menthessék a menthetőt. Argentína Bitcoin-közössége már eddig is gyorsan gyarapodott, de a Western Union előbb említett bejelentése még inkább felerősítette a lakosság érdeklődését a kriptopénz iránt.

Az argentin peso elértéktelenedése miatt az argentinok természetesen igyekeznek potenciálisan értékállóbb valutába fektetni a pénzüket – a decentralizált bitcoin pedig nem csak arra ad nekik lehetőséget, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést a pénzük felett, de ezzel együtt arra is, hogy könnyen és gyorsan vásárolhassanak termékeket és szolgáltatásokat a világ minden tájáról. A bitcoin tehát utat nyit a világgazdaság felé – és ezzel párhuzamosan természetesen az országon belüli kereskedelmet is nagymértékben leegyszerűsíti, felgyorsítja és áramvonalasabbá teszi.

Ez pedig nem kevesebbet jelent, mint új lehetőséget a megnyomorított gazdaságú ország lakosainak. Amint arra Jon Matonis, a Forbes cikkírója is rámutatott hasonló témájú cikkében, a bitcoin tagadhatatlan előnyöket kínál a papírpénzzel szemben. Készített a témáról egy rövid dokumentumfilmet a BitcoinFilm.org is – és a tények is magukért beszélnek. Minél jobban fokozza vasmarka szorítását az argentin kormány az ország gazdaságán, annál rohamosabban fejlődik és gyarapodik az ország Bitcoin-közössége.

Mi több, a hétköznapi használat mellett hosszútávú megtakarítások terén is jellemzően jobban bíznak az argentinok a bitcoinban, mint a bankokban és a pesóban. Miután az utóbbi inflációja már a 30%-ot közelíti, ehhez képest az argentinok már a bitcoin árfolyam-ingadozásait is kisebb és kezelhetőbb kockázatként értékelik. Mi több, mivel Argentínában USD-t már leginkább csak a feketepiacon lehet szeretni, ezért a Bitcoin további előnye számukra az értékállóság mellett a legalitás is. Ha az a kérdés, hogy kitartsanak-e a rohamosan elértéktelenedő pesójuk mellett, vagy vegyenek egy nagy levegőt és fektessék inkább a páratlan növekedési potenciállal rendelkező bitcoinba a pénzüket, az argentinoknak bizony nem kell sokat gondolkodniuk a válaszon.

Ezúton is gratulálunk az argentin Bitcoin-közösségnek a rendkívüli eredményeikhez.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.