Kanada módosítja törvényeit, hogy szabályozza a bitcoin vállalatokat

2014-06-24

canada

A kanadai parlament elfogadott egy törvényjavaslatot az ország pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2000. évi törvény jelenleg hatályos jogszabályi módosításáról. A módosítás értelmében a jogszabályt kiterjesztik a bitcoinra, illetve a digitális fizetőeszközökre, mind a hazai, mind a külföldi vállalatok esetében.

A nevezetes C-31 törvényjavaslat, amelyet először tavaly márciusban terjesztettek elő, és amelyet hivatalos berkekben az „An Act to Implement Certain Provisions of the Budget Tabled in Parliament on February 11, 2014” néven ismernek, valószínűleg jelentős hatással lesz minden bitcoinban érintett, és a kanadai piacot kiszolgáló vállalatra.

A C-31 törvényjavaslatot június 19-én szentesítették, ennek értelmében tehát már hivatalos jogszabály, jóllehet még további jóváhagyásokra is szükség van ahhoz, hogy valóban életbe léphessen.

A módosítás nem említi név szerint a bitcoint, helyette a „digitális valutákkal operáló” vállalatokra hivatkozik. A kanadai bitcoin ökoszisztéma résztvevői hivatalos pontosítást kértek, habár az ország pénzügyminisztere, Jim Flaherty, egy a törvényjavaslattal kapcsolatos korábbi megbeszélés alkalmával arra engedett következtetni, hogy az intézkedések a bitcoinra is ki fognak terjedni.

Amennyiben minden szükséges jóváhagyást megkap a törvénymódosítás, úgy a bitcoinnal operáló vállalatokat a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatokhoz (MSBs) hasonlóan fogják szabályozni, azaz kötelezővé teszik a nyilvántartások vezetését, műveletek ellenőrzését, gyanús tranzakciók felülvizsgálatát, illetve regisztrációs követelményeket azon bitcoin vállalkozásoknak, amelyek kanadai állampolgároknak nyújtanak digitális fizetőeszközökkel kapcsolatos szolgáltatásokat.

A törvénymódosítás a következőképpen hangzik:

„A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló jogszabály 6. paragrafus 19. cikkelyének módosítása értelmében: többek között segíteni kell, az ügyfél személyazonosítását; nyilvántartást kell vezetni; be kell tartani a regisztrációs követelményeket mind az intézményesített pénzügyi szolgáltatók, mind a közvetítő kereskedők esetében (hasonlóan az online kaszinókhoz); a jogszabályt ki kell terjeszteni azokra a természetes és jogi személyekre is, akik érintettek a virtuális fizetőeszközök kereskedelmében, vagy külföldi valutákkal operáló pénzügyi szolgáltatásokban.”

Ezen felül, a módosítás értelmében a bitcoin vállalatoknak regisztrálniuk kell a Financial Transaction Reports Analysis Centre of Canada-nál (Pénzügyi Tranzakció Jelentések Elemző Központja, FINTRAC), és esetleges korlátozásokkal számolniuk, amennyiben megbuknak a regisztrációs eljárásban.

A kanadai Christine Duhaime, a pénzügyi bűnözés és a pénzmosás elleni küzdelem okleveles szakértője, arról írt egy jegyzetében, hogy a módosítás szerint a bitcoinnal kapcsolatban álló jogi személyektől akár a hagyományos bankszámla nyitás jogát is megvonhatják, amennyiben nincs regisztrált státuszuk a FINTRAC-nál.

Duhaime a következőképpen nyilatkozott a CoinDesk-nek:

„A törvény egyrészt azokra a bitcoin vállalatokra vonatkozik, amelyek Kanadában működnek és kanadai állampolgároknak kínálnak szolgáltatásokat, másrészt azokra a cégekre, akik Kanadán kívül működnek, de kanadai állampolgároknak kínálnak szolgáltatásokat. (…) A Kanadán kívül működő bitcoin vállalatok esetében ez azt jelenti, hogy náluk a vonatkozó banki kapcsolatokat fogják alkalmazni, ami nagyjából annyit jelent, hogy a bitcoin szolgáltatóval kapcsolatban álló banknak, legyen annak székhelye bárhol a világon, muszáj lesz meggyőződnie arról, hogy a vele kapcsolatban álló bitcoin szolgáltató megfelel-e a kanadai törvényi előírásoknak.”

Amber Scott, a kanadai Bitcoin Strategy Group pénzmosás elleni küzdelem alelnöke, a következőképpen magyarázta a módosítást:

„A jogszabály vonatkozik mindenkire, aki Kanadában kanadai ügyfeleknek kínál szolgáltatást. Amennyiben ön például egy holland vállalat, és Hollandiában üzemeltet bitcoin ATM-et, és én, mint kanadai állampolgár Hollandiában igénybe veszem az ön szolgáltatását, akkor az ön vállalatára nincs semmilyen hatással ez a jogszabály. Amennyiben ugyanez a vállalat online váltót is üzemeltet, és például nekem is hozzáférésem van a váltóhoz Kanadából, akkor viszont már ez a vállalat is érintett lesz a jogszabály-módosításban.”

Scott hozzátette: „A nem együttműködő cégek komoly szankciókra számíthatnak. A pénzügyi következményeken kívül, a szabályhozónak arra is lehetősége van, hogy akár nyilvánosan közzétegyék a törvényt szegő cégek névsorát (ami gyakorlatilag egyenlő a halálra ítéléssel, legalábbis a banki kapcsolatok fenntartásának és kialakításának a szempontjából).”

A mostani intézkedés egy, a kanadai pénzmosás ellenes és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos többrétűbb törvényjavaslat részét képezi, amelynek célja, hogy megerősítse az ország ilyen célú erőfeszítéseit.

Szerző: Pete Rizzo
Forrás: CoinDesk