Egy kanadai jogász szerkeszti a világ első bitcoin jogi kézikönyvét

2014-05-23

Christine-Duhaime-portrait

A kanadai jogász Christine Duhaime, egy nemzetközi csoporttal együttműködve (amelynek tagjai jogászok, professzorok, gazdasági bűnügyi szakértők és bitcoin kereskedők) azon dolgozik, hogy összeállítsa a világ első bitcoin és digitális fizetőeszközök jogi kézikönyvét.

Duhaime a Duhaime Law ügyvédi iroda társjogásza, egyben a digitális fizetőeszközök jogi kézikönyvének a főszerkesztője. A könyv megírásában közreműködő személyek a nemzetközi szerkesztőbizottság tagjai. Duhaime-t ez a nemzetközi szerkesztőbizottság segíti munkájában, biztosítva számára a folyamatos és naprakész információkat, a bitcoin folyton változó szabályozásairól és státuszának aktuális alakulásairól.

„Nagyon örülök a lehetőségnek, hogy én írhatom meg a bitcoin és a digitális fizetőeszközök jogi kézikönyvét”, nyilatkozta Duhaime. „Ahogy pár hete az amerikai jegybank (Fed) is jelezte, a bitcoin forradalmi technológiája arra kényszerítheti a bankokat és egyéb pénzügyi intézeteket, hogy megváltoztassák az ügyfeleiknek nyújtott szolgáltatásaikat, akár adoptálva a bitcoin technológiáját is, ami az üzleti életnek egy egészen új piacát fogja megnyitni a világon mindenütt. Ezért különösen fontos, hogy a jog is lépést tartson a fejlődő technológiákkal, amilyen például a bitcoin is, és nagyon lelkesek vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek a bitcoinról szóló nemzetközi jogi párbeszédnek.”

Kanada lehet a világ első olyan országa, amelyik szövetségi törvényeket hoz a bitcoinnal kapcsolatban. Sőt, a legfrissebb hírek szerint a kanadai kormány éppen arról tanácskozik, hogy az ország bűnözéssel kapcsolatos jogszabályait is módosítani kellene, kiegészítve a bitcoin szabályozásával is.

„A bitcoinnal kapcsolatos visszaélések kockázatait mindig főcímként hozzák a médiák. Azt azonban már kevesen említik meg, hogy a kriptopénznek elképesztően sok olyan applikációja van, amelyik pont a gazdasági bűnözés meggátolására szolgál. Készülő könyvünknek ez is tárgya lesz, azaz a bitcoin törvényes lehetőségei, illetve potenciális veszélyei”, mondta Duhaime. „Például az Európai Unióban végbement 4 milliárd font értékű széndioxid-kvóta csalás megelőzhető lett volna a bitcoin protokoll használatával, mivel a csalást meggátoló mechanizmus a protokollba van építve, de erről is csak kevesen tudnak.”

Duhaime így folytatja:

„Amit különösen kedvelek a bitcoinban, az annak a lehetősége, hogy olyan emberek millióinak (például menekülteknek, vagy fejlődő országok lakosainak) tud pénzügyi szolgáltatást nyújtani, akiknek nincs a hagyományos értelemben vett pénzügyi szolgáltatásokhoz hozzáférése. Gondolok többek között a szörnyűséges körülmények között élő nőkre, de egy tágabb nézőpontból nézve, a bitcoin akár a globális gazdasági egyenlőtlenségeket is felszámolhatja”, mondta Duhaime kisasszony. „Azonban az ilyen fundamentális jogi és gazdasági kérdéseknek megvannak jogi vonatkozásai is, amelyeket mindenképpen rögzíteni kell a jogi szabályozásokban, és mi pont ezen dolgozunk.”

A könyv fejezetei az alábbi témákkal foglalkoznak: „nemzetközi adózás; szabályozás; gazdasági bűnözés; kereskedelmi kérdések; technológia; nemzetközi bankolás és nemzetközi pénzügyi rendszer; monetáris politika; fogyasztóvédelem; a digitális fizetőeszközök jövőbeni innovatív alkalmazása szabályhozóknak, bankároknak, jogászoknak, akadémikusoknak és politikusoknak.”

Duhaime a gazdasági bűncselekmények jogi szakértője, egyben a pénzmosás elleni küzdelem okleveles specialistája, rendszeresen nyilatkozik a bitcoin nemzetközi jogi kérdéseivel kapcsolatban.

A könyv várhatóan még ebben az évben a boltokba kerül.

Szerző: Eric Calouro
Forrás: NewsBTC