Jogi problémák a LocalBitcoins működésével kapcsolatban

2014-12-16
LocalBitcoins

LocalBitcoins

A LocalBitcoins P2P piacterén 2012 óta lehet kriptopénzt vásárolni, illetve eladni, így a szolgáltatás egy ismert és népszerű bitcoin vállalkozásnak számít.

A Németországból eredő vállalkozás erős hazai (több mint 8000 aktív regisztrált tag) és nemzetközi jelenlétével nagymértékben hozzájárult a bitcoin tranzakciók széleskörű elterjedéséhez. Ezek után meglepő a hír, amely szerint a cég ideiglenesen felfüggeszti németországi bitcoin piacterének a működését.

Egyelőre annyi tudható, hogy a Német Szövetségi Pénzügyi Felügyelet (BaFin) megkereste a LocalBitcoins-t, hogy az országon belüli működéséhez szükség van bizonyos hatósági engedélyekre, és ezen engedélyek hiányában a vállalkozás pillanatnyilag jobbnak vélte felfüggeszteni németországi szolgáltatásait. Ugyanakkor a vállalat célja, hogy a szükséges engedélyek beszerzése után újraindítsa németországi piacterét, minderről részletes információk azonban csak a jövőben várhatóak.

Talán csak véletlen egybeesés, hogy a németországi eseményekkel egy időben, egy floridai magánszemélyt is felelősségre vontak engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás nyújtásáért, mert bitcoint árult a LocalBitcoins online piacterén.

A floridai bíróság döntése meglepő, többek között azért, mert ellentmond az amerikai adóhatóság (IRS) hivatalos álláspontjának is, amely szerint a bitcoin vagyontárgy.

Az eset kapcsán felvetődik a kérdés, hogy miért van szükség pénzügyi engedélyekre egy hivatalosan nem pénznek minősített eszköz kereskedéséhez?! Az üggyel kapcsolatban a következő bírósági tárgyalás jövő nyáron várható, az ítélet mindenképpen érdekes és precedens értékű lehet, hiszen a bíróságnak egyértelmű döntést kell hoznia az egymásnak ellentmondó hatósági álláspontokkal kapcsolatban.