Az amerikai adóhatóság döntése árfolyamzuhanást okozott

2014-04-01

free bitcoin

Miután az amerikai adóhatóság (IRS) úgy döntött, hogy a Bitcoint adóköteles vagyontárgynak tekinti (nem pedig fizetőeszköznek), a kriptopénz értéke folyamatos csökkenésnek indult, részben a befektetők idegeit borzolva, részben a digitális valuta ingatag értékéről szóló bírálatok jogosságát erősítve.

A múlt hét végére a Bitcoin árfolyama több mint 17%-al csökkent, ami érménként közel 100 dolláros esést jelentett. Némi korrekció után az árfolyam újra felkúszott a valamivel több, mint 500 dolláros érménkénti árra, de cikkünk írásakor újra visszaesett a kereskedés a 454 dolláros érménkénti árra.

A kriptopénz támogatói úgy vélik, az amerikai adóhatóság alapjaiban félreérti a Bitcoin használatának a lényegét. Véleményük szerint a szövetségi kormány úgy tekint a kriptopénzre, mint egy értékpapírra, vagy valamilyen vagyontárgyra, amit azért vásárol meg valaki, hogy egy esetleges értéknövekedéssel, a későbbi értékesítés folyamán haszonra tehessen szert.

Ezzel szemben a Bitcoin felhasználók inkább pénzként, azaz fizetőeszközként tekintenek érméikre, amivel javakat vagy szolgáltatásokat vehetnek (egyre több online és offline kereskedésben, köszönhetően az új fejlesztéseknek, és a hamarosan Amerikában is számos helyen felállításra kerülő Bitcoin ATM-ekenek). Sőt, vannak, akik a munkabéreket is Bitcoinban folyósítják.

Tehát a szabályozással, hogy vagyontárgyként kezeljék a kriptopénzt, igencsak megbonyolítják annak mindennapos használatát. Mivel ez a fajta minősítés a nyereség komplex számításait vonja maga után, továbbá azt az elvárást, hogy a felhasználók minden egyes Bitcoinos fizetésüket könyveljék.

Mindennél örömteljesebb az a hír, hogy mostantól bitcoinnal is fizethetünk a mobil fizetési szolgáltatónál, a Square Market-nél, illetve a szolgáltatást iPad segítségével igénybe vevő boltoknál is.

„Egy kereskedőknek egyetlen értékesítési lehetőséget sem szabadna elszalasztania,- írta posztjában a Square Market vezetője, Ajit Varma. Azért dolgozunk, hogy a kereskedők, különböző eszközeink segítségével, ügyfeleik bármilyen típusú fizetési szándékát el tudják fogadni. A kereskedés könnyűvé tétele egyenlő az ellenértékek könnyű cseréjével, legyen szó egy üzenetről, vagy akár egy DODOcase iPad tokról. Ennek szellemében, mától a Square Market segítségével szolgáltatásokat, és vagyontárgyakat is vehet Bitcoinért.”

A Square Marketet a Twitter egykori vezérigazgatója, Jack Dorsey alapította. Cége új szolgáltatásával gyakorlatilag minden árfolyam-ingadozási kockázatot átvállal, mivel a fizetések automatikusan amerikai dollárban kerülnek teljesítésre.

„Célunk, hogy a lehető legegyszerűbb megoldást nyújtsuk a kereskedőknek”- írta Varma. „A kereskedő az értékesített termék vagy szolgáltatás árát amerikai dollárban kapja meg, méghozzá azon az árfolyamon, ami az eladás pillanatában érvényes volt. Így az eladó gyakorlatilag semmilyen kockázatot nem vállal a kriptopénz értékének a fluktuációjából. A fizetés után egyszerűen csak teljesíti a vevő rendelését. Ilyen egyszerű a dolog.”

A Square Market több sajtóközleményében is megerősítette, hogy mindez nem egy április elsejei tréfa.

Szerző:

Forrás: allvoices