Interjú a Strike Sapphire bitcoin-kaszinó alapítójával

2011-09-14

Szerző: GoWest

Josh Strike a costa ricai székhelyű online bitcoin-kaszinó, a Strike Sapphire alapítója és vezérigazgatója. Jelen exkluzív interjúban az online szerencsejáték-ipar világába vezető kalandos útjáról, a menet közben felmerült kihívásokról, valamint a Strike Sapphire és a Bitcoin jövőjével kapcsolatos meglátásairól számol be, számos érdekességgel fűszerezve.

BT: Eredetileg honnan származol, hol élsz most és milyen a tanulmányi-foglalkozási háttered?

JS: Los Angeles-ben születtem, de a családom nagy része már a ’70-es évek eleje óta ott élt. Kaszinói alkalmazottak között nőttem fel, és gyermekkorom jelentős részét a Sahara kávézójában töltöttem, anyukám keno-kártyáinak nyomon követésével valamint a seriff elől való bújkálással a kaszinók sarkaiban, amíg anyukám félkarú rablózott.

Elég korán rákaptam tehát az esélylatolgató gondolkodásra. Emlékszem, harmadik osztályos koromban elloptam egy pakli kenó-kártyát, hogy játszhassunk a barátaimmal. A féltestvérem nagyjából ugyanekkor diplomázott le programozóként a San Luis Obispo-béli Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen, és rám hagyományozta a TRS-80 Model 100-as laptopját annak az eredeti kézikönyvével együtt, ami egyben tökéletes alapozást adott a BASIC-programozáshoz is. A gépnek 16k RAM-ja volt, AA-s akkukkal működött és mindenhova magammal vittem egy kazettás magnóval együtt, hogy programokat is fel tudjak venni. Nyolc évesen tehát ott üldögéltem Vegasban és kis kenó-esélylatolgató szimulációkat irogattam.

Később aztán, 1995-ben nyári munkában, grafikusként dolgoztam egy los angeles-i reklámügynökségnek egyrészt, másrészt pedig egy kávézóban is sürgölődtem – és ezt folyamatosan csináltam is a gimnáziumi évek végéig. Akkor aztán elköltöztem egy lepukkant san franciscói kéglibe, és webdizájnerként kezdtem dolgozni, menet közben tanulva a Flash-t és a PHP-t. A 2000-es lufi után tettem egy próbát a Pratt Institute főiskolájával, de hamar – egy év után – kiderült, hogy a szervezett oktatás nem tud mit kezdeni velem; nem vagyok egy nagy csapatjátékos. Kezdtem kiégni a dizájnerkedésben, úgyhogy hagytam a fenébe az egészet, és pár évig taxisofőrként dolgoztam Los Angeles-ben. Ezután New Yorkba sodródtam, pincérkedtem a Carnegie Deli-ben és a broadway-i Deluxe-ban, plusz osztóként vittem tiltott blackjack- és póker-játszámkat Harlemben és Bronxban. Végül, háromheti kemény hazárdírozás után teljesen legatyásodtam, és visszatértem Los Angeles-be, hogy újrakezdjem az életem.

Los Angeles-ben aztán egy áruházi azonnali képeslapmontázs-kioszkot üzemeltető pasasnak kezdtem dolgozni, Bar Mitzvah-kat vezényeltem le, és jó egy éven át gyorsPhotoshopoltam nála, átlagosan 20 montázst készítve óránként. Bemutatott az unokatestvérének, aki Barker Lounge néven indított egy kutyagondozó központot New Jersey-ben; ekkor kezdhettem újra komolyabban programozni, mivel a Barker Lounge-nak egy sor egyedi programra volt szüksége a tervezett franchise-aik kezeléséhez, én pedig tudtam, hogy el tudom készíteni nekik valamennyit. Miért is ne, éppen ekkor törtek be a lakásomba és lopták el mindenemet, úgyhogy megegyeztem a vállalat tulajával egy előlegben és abban, hogy külföldről is intézhetem a fejlesztést – majd a barátnőmmel együtt el is költöztünk Argentinába. Ekkor született meg a Strike Agency, amiből a megélhetésemet biztosítottam. Azóta bejártam és végigdolgoztam Dél-Amerikát, Új-Zélandot, Ausztráliát, Thaiföldöt, Vietnámot, Francia- és Spanyolországot.

BT: Hogyan vágtál bele az online szerencsejáték-iparba?

JS: Talán mondhatnám azt, hogy beleszülettem, de még így is eléggé külsős vagyok benne, finoman szólva. 3 és fél évvel ezelőtt én voltam az azóta már elfüstölt sexypolitics.com egyetlen szerződéses programozója Új-Zélandon; ez egy ilyen vetkőzős, a 2008-as választásokkal kapcsolatos videókvíz-oldal volt. A Fox felvásárolta, majd el is tette a polcra, én pedig erősen törni kezdtem a fejem, hogy most mihez kezdjek – míg végül kisütöttem, hogy saját weboldalt indítok, és nekiláttam a legmegfelelőbb üzletmodell felkutatásának.

Persze nem tudtam ellenállni a szerencsejátékok csábításának. Tudtam ugyan, hogy nehéz lesz megfelelni a törvényi szabályozásoknak, de azt még csak nem is sejtettem, hogy ennyire. De mivel volt rá időm és pénzem is, hogy kezdjek valamit magammal, ezért nekiláttam és elkezdtem megírni egy kaszinó-rendszert. Nagyjából fél év alatt elkészültem a Sapphire kereteivel, és már volt egy működőképes blackjack- és póker-játék is; egy évvel később már tíz játékom volt, így hát megkezdtem a bétatesztet, kivasaltam egy sor bugot, a második év végére pedig már vagy 15 játékom volt, plusz néhány ügyvédem is, így azt gondoltam, hogy most már készen állunk az indulásra.

Tényleg azt hittem, hogy annyi lesz az egész, hogy megalapítjuk a vállalatunkat Costa Ricában, távol tartjuk magunkat az USA-béli játékosoktól, és megállapodounk pár fizetésfeldolgozóval. Hogy én mekkorát tévedtem, ember… Az online szerencsejáték világa egy erősen zártkörű klub, ahol soha nem hirdetnek tagfelvételt, aki pedig csak úgy naívul vág bele, az bizony szánnivaló bolond. Ahhoz tényleg valami abszolút egyedit kell letennie az embernek az asztalra, hogy betörhessen a klubba. Jó egy éven át egyeztettem ügyvédekkel, befektetőkkel és fizetésfeldolgozókkal, mire sikerült beindítani a dolgokat. Nagyon úgy nézett ki a dolog, hogy nem fogjuk megúszni az indulást hét számjegy alatt. De aztán jött a Bitcoin…

A Bitcoinban az az igazán fantasztikus, hogy nyugodtan indulhat az ember kicsiben és összpontosíthat a szoftverre. Mi is teszteltük a rendszert, kitanítottuk az alkalmazottainkat, miközben napról napra tanultunk bele mi magunk is, és már az első naptól kezdve kerestünk annyit, ami világosan bizonyította, hogy működőképes a rendszer – és mindezt anélkül, hogy bárhol megszegnénk bármilyen törvényt, vagy hogy bármiféle kockázatnak tennénk ki magunkat. És simán lehetséges, hogy egy-két év múlva már akár más fizetőrendszerekkel is összeköthetjük anélkül, hogy csak egy fillért is ki kellene fizetnünk nekik a beszállásért, mivel már ők fognak kepeszteni azért, hogy csatlakozhassanak hozzánk a Bitcoin piacán. Én legalábbis így gondolkodom, és nagyon tetszik is ez a gondolat.

BT: Mennyire volt nehéz megírni a szoftvert?

JS: Megírtam, újraírtam és megint újraírtam. Mintegy 500.000 sornyi kód, amit betéve fújok oda-vissza. Nem hiszem, hogy meg lehetett volna írni bárhogyan másképp. Egyik kedvenc hősöm Chris Sawyer, a Roller Coaster Tycoon írója (1999-ből); állítólag ő volt az utolsó, aki még teljes egészében egymaga írt meg és adott közre egy játékot. Magamat persze eszembe sem jutna hozzá hasonlítani, elvégre ő Assembly-ben ír és abszolút zseni, de én is mindig nagyon hittem a csináld-magad-elvben.

BT: További újdonságokra is számíthatunk még a Strike Sapphire-nél?

JS: Igen, folyamatosan fejlesztem a rendszert, és rövidesen felveszek pár plusz programozót is, akik még tovább fejlesztik majd. Indulás óta beizzítottam egy chatszobát is, különleges effektusokat a VIP-játékosok nyeréseihez, és általában véve áramvonalasabbá tettem az egész rendszert, hogy minden játék simábban és zökkenőmentesebben működhessen. A leginkább azonban új játékokat szeretnék fejleszteni; eddig talán a Mayan Gold, a Sixty Watt Slots és a Sapphire Keno a legeredetibb játékaink, de még vagy hat másikat skicceltem már fel papíron, ami garantáltan rabul ejti majd a közönséget. Csak idő kellene, hogy összerakhassam őket, mivel jelenleg teljesen lefoglal a kaszinó menedzselése, bővítése és az új alkalmazottak kitanítása.

BT: Miért érdemes inkább a Strike Sapphire-nál játszani, mint más bitcoin-kaszinóknál?

JS: Erre persze most adhatnék egy sablonválaszt, de gondolom, az ember nyilván azzal játszik, ami megtetszik neki. Előnyünkre talán az szolgálhat, hogy az összes asztali játékunk többjátékosos, így folyamatosan találkozhatnak, ismerkedhetnek, beszélgethetnek is az emberek egymással játék közben. Mi több, jelenleg mi vagyunk az egyetlen abszolút legális, teljes kaszinó egy sor eredeti játékkal, valódi cégszerkezettel és ügyvédekkel – vagyis mindazzal, amit el is vár az ember egy online kaszinótól. Továbbá tudtommal mi vagyunk az egyetlen nem-USA-beli székhelyű kaszinó is egyben, valamint egyedüliként használjuk a szoftverünket is. Remélem, hogy a szoftver és a légkör lesz majd a két legnagyobb vonzerőnk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy laza és barátságos legyen a hangulat, és hogy személyesen is megismerhessük a játékosainkat. Az egész kaszinónk nagyon csevegős, közösségi jellegű; egy srác már azzal is megvádolt, hogy pókerjátszmák helyett teadélutánokat rendezek.

Emellett olyan szintű átláthatósággal csinálunk mindent, amilyennel egyetlen másik kaszinó sem büszkélkedhet; megmutatunk minden részletet és napi rendszerességgel közöljük a véletlenszám-generálási jelentéseket. A bónuszaink és az ingyen ajándékaink mondjuk annyira nem egyediek és nem is extrák, mint másokéi, de nálunk mindig pontosan tudhatja az ember, hogy mikor mi zajlik a háttérben. De a legjobb szerintem mégiscsak az, ha az ember egyszerűen körülnéz mindenhol, és maga dönti el, hogy mi tetszünk-e jobban neki vagy mások.

BT: Dolgozol jelenleg más projekteken is?

JS: (nevet) Szeretném összerakni a Mayan Gold egy négy méter széles változatát, és betenni azt a Luxorba, de összevesztem az illetékessel, és most amúgyis eléggé el vagyok havazva…

BT: Milyen más fejlesztéseket látnál még szívesen a Bitcoinhoz?

JS: Bármi, ami megkönnyíti a tranzakciók lebonyolítását, jól jön nekünk és magának a Bitcoinnak is. Meglátásom szerint a legnagyobb akadályt a váltók jelentik, ezért nagyon tetszik a bitcoin-automaták és a zöld címek ötlete (az Instawallet egy szolgáltatása; a zöld címről indított tranzakció csak az Instawallet egy bizonyos tárcájában (1CDysWzQ5Z4hMLhsj4AKAEFwrgXRC8DqRN) tárolt bitcoinokat használja, így bárki könnyen ellenőrizheti, hogy valóban onnan származnak-e az éppen kapott bitcoinjai. Az innen érkező tranzakciókat így bárki azonnal elfogadhatja anélkül, hogy a megerősítésekre várna, mivel az Instawallet garantálja, hogy semmiféle trükközés nem lesz a fizetéssel – a ford.); szeretnénk is minél hamarabb használatba venni ezeket. Minél több tranzakció kerül lebonyolításra nap mint nap, annál stabilabb lehet a piac és az árfolyam, és annál kevesebb terep juthat a spekulánsoknak. Úgy gondolom, ahhoz, hogy a bitcoin valóban elterjedhessen világszerte, két dologra lesz szükség: az első lépés a stabilitás megteremtése, hogy közvetítő valutaként szolgálhasson a különböző pénznemek között; hogy könnyen küldhessen belőle bárki bárkinek bármennyit, és a címzett ugyanilyen könnyen vonhassa is azt vissza a saját pénznemében. A második lépés pedig a tényleges Bitcoin-gazdaság megteremtése és beindítása, hogy már váltókra se legyen szükség, és annál is könnyebb legyen a használata. Mivel az első a második előfeltétele, így természetesen mi is megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy mihamarabb mozgásba lendíthessük a szekeret.

BT: Meglátásod szerint tehát a Bitcoinra igen fényes jövő vár?

JS: Határozottan, és nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel. Az egyik társam ebben a projektben, aki maga is jelentős mértékben járult hozzá a kezdeti lebegő befektetésünkhöz, társalkotója volt kettőnek minden idők három legkeresettebb videójátéka közül. Mivel egyelőre legalábbis szeretne névtelenségben maradni, ezért ennél többet nem mondhatok róla, de az, hogy én Bitcoinra alapoztam a rendszert, őt is meggyőzte. Egy másik barátom, a Yahoo egyik pénzügyi fejese, szintén nálam érdeklődött a Bitcoin felől. Az általános érdeklődés tehát adott – már tényleg csak az a bizonyos kritikus tömeg hiányzik, de ehhez szükség lesz a már említett egyszerű kezelhetőségre is, vagyis arra, hogy tényleg nyugodtan használhassa az ember fizetőeszközként, és ne kelljen az árfolyamingadozások miatt stresszelnie.

Fontos továbbá az is, hogy a közösség saját magát is tudja felügyelni – hogy ne vehessék át a hatalmat fölötte az illegalitásban tevékenykedők. Ezért is igyekszünk annyira megfelelni mi magunk is az amerikai törvényeknek, és ezért is bízom benne, hogy más kaszinók is rövidesen ráébrednek, hogy a saját érdekük, hogy mihamarabb kövessék a példánkat ők is.

Úgy gondolom, hogy a Bitcoinra még számos nehézség vár, köztük ellenséges kormányzati intézkedések és az illegalitásban (vagy feltételezetten illegalitásban) tevékenykedő oldalak letámadása – és mindez csak azért, hogy kellőképpen befeketíthessék a Bitcoint és besározhassák a legitimitását. Azt azonban nem hiszem, hogy bármekkora erőlködéssel is le tudnák lőni végleg az egész rendszert. És minél több a legitim oldal, minél kockázatmentesebbé válik a Bitcoin, és minél jobban elterjed a tényleges fizetőeszközként való használata, annál hamarabb következhet be a pozitív értelemben vett értékrobbanása, aminek aztán minden lehetősége meglesz arra, hogy alapjaiban változtassa meg a világot.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.