Hack, zsarolás és árfolyam-emelkedés

2012-09-06

Általában, ha hackertámadásról esik szó a Bitcoin kapcsán, úgy a másik oldalon rendszerint valamilyen bitcoinos szolgáltatóra számítunk, amelytől elloptak egy nagyobb összeget, és természetesen azon sem lepődünk meg, ha ez esetleg negatívan hat a bitcoin árfolyamára. Ezúttal azonban a változatosság kedvéért valami egészen másról van szó, és épp az ellenkező hatásról.

A Bitcoin világának legfrissebb zsiványa ugyanis nem egy váltót vagy más bitcoinos szolgáltatót támadott meg, hanem Mitt Romney republikánus amerikai elnökjelölt (és felesége, Ann Romney) adóbevallására tette rá a kezét, és most kerek egymillió dolláros váltságdíjat követel érte – bitcoinban. Amit ha nem kap meg szeptember 28-áig, akkor teljes egészében nyilvánosságra hozza az – ezek szerint igen erősen kompromittáló – adatokat. És hogy bizonyítsa, nem csak a levegőbe beszél, egy pendrive-ot is küldött Romney illetékes hivatalának, hogy megbizonyosodhassanak róla, hogy valóban rendelkezésére állnak a nevezett adatok.

Valószínűsíthető, hogy a hacker ezzel az akciójával egyszerűen csak a nevezett összeget kívánta megszerezni magának a kényes adatokért cserébe, de ezzel együtt, mintegy mellékhatásként a bitcoin árfolyamának is sikerült egy egészen szép löketet adnia, mivel az esemény hírére az árfolyam az addigi 10$ körüli értékről 11$ környékére emelkedett. Ami pedig vélhetőleg annak tulajdonítható, hogy a piac arra számít, hogy a hacker meg fogja kapni a nevezett összeget, és így újabb egymillió dollárral gyarapodik a bitcoin gazdasága, ami pedig sokak számára jelent igen kecsegtető kilátást.

Az eseményt megerősítették az illetékes republikánus források is, bár jelezték, hogy “még vizsgálják” a pendrive-ot. Mint mondták, egyelőre “nem tudják, mi lesz ebből” – viszont szóvá tették azt is, hogy az amerikai titkosszolgálattal közösen folytatják a vizsgálódást. Egyelőre nem tudják, hogyan vagy honnan szerezte meg a hacker az adatokat, mivel a saját rendszereikben és hálózataikban legalábbis még eddig nem találták nyomát behatolásnak.

További érdekessége az esetnek, hogy a hacker nem válogatós a pénz forrását illetően: jelezte ugyanis azt is, hogy annak fogja átadni az adatokat, akitől először befut hozzá az összeg, függetlenül attól, hogy az illető Romney-ék köreibe tartozik-e vagy sem.

Forrás: VentureBeat és VentureBeat

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.