Az IBM bitcoin alternatívát tervez a központi bankoknak

2015-03-13

is9v9

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az IBM informális megbeszéléseket folytat több központi bankkal, többek között az amerikai Federal Reserve-vel is, egy új, blokklánc-alapú digitális fizetőeszköz kifejlesztéséről. A Bitcoin technológiáját alapul vevő fejlesztésnek az lenne a célja, hogy megújítsa a jelenlegi pénzügyi rendszer mára már elavult működését.

Bár a projekt egyelőre csak az ötletelés szintjén létezik, annyi tudható, hogy egy olyan nyitott nyilvántartási (főkönyv) rendszer létrehozataláról szól, amely szabad hozzáférést biztosítana minden a rendszerben részvevő érintett félnek. Az elképzelések szerint ez az új főkönyvi rendszer összekapcsolható lenne a már létező, egyéni banki folyószámlákkal is. Leegyszerűsítve: egy a Bitcoin technológiájára épülő, de magát a kriptopénzt nélkülöző rendszerről lenne szó.

Sokak szerint csak idő kérdése, ki mikor és hogyan próbál „tőkét kovácsolni” a Bitcoin technológiájából, így tulajdonképpen az is szavatolható volt, hogy előbb-utóbb a központi bankok és a kormányok is „lecsapnak” a technológiai innovációra. A Reuters értesüléseit egyelőre sem az IBM, sem a Federal Reserve nem kommentálta, viszont közismert, a brit központi bank (Bank of England) nemrégiben publikált tanulmánya, amelyben szó esik arról is, hogy a központi bankoknak fontolóra kellene venniük saját digitális pénz forgalomba hozatalát.

Felmerül persze a kérdés, hogy mekkora sikere lenne egy központosított digitális pénznek? Erről megoszlanak a vélemények, abban azonban egyetértés van, hogy az ilyen típusú projektek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a Bitcoin, illetve technológiája korunk egyik legjelentősebb újítása.