A hiányzó gazdaság

2011-10-30

Szerző: GoWest

Úgy egy hónappal ezelőtt felmértem a bitcoinos szerencsejátékok szegmensét, hogy alkothassak egy körülbelüli képet az ide áramló pénzmennyiségről. Az eredmény pedig azt mutatta, hogy bár valóban van ugyan némi mozgás ezen a területen, de ez mégis csak egy egészen elenyészően parányi hányadát teszi ki csupán a Bitcoin-gazdaság össztőkésítettségének.

Konkrét számok és mutatók sajnos nem állnak rendelkezésünkre a gazdaság állapotáról, viszont itt van például ez:

Ahogy azt néhányan már tudják közületek, mi a www.pocketartillery.com-nál mini-ágyúkat árulunk, a PayPal pedig úgy döntött, hogy ők a maguk részéről nem akarnak közösködni velünk az eBay irányelvei miatt. Értem én ugyan, hogy a PayPal az eBay tulajdonában áll, de ez akkor is ostobaság. Mindegy. Kezdettől fogva felkínáltuk a bitcoinos fizetés lehetőségét is, de mindezidáig egyáltalán SENKI nem élt vele, miközben PayPal-en keresztül (amíg hajlandóak voltak együttműködni) több, mint 250 rendelés futott be. Gyerünk már, emberek… hagyjátok a fenébe a PayPal-t, fizessetek BITCOINnal!

Ez játszódna le talán mindenütt szerte Bitcoin-világban…?

Ha igen, úgy az a Bitcoin jelenlegi felhasználóbázisának összetételéből fakadhat, mivel ez pillanatnyilag leginkább fejlesztőkből, befektetőkből, bányászokból és kereskedőkből áll. Hányan vettek eddig bitcoint kifejezetten azért, hogy aztán elkölthessék azt árukra és szolgáltatásokra? És hányan keresik fel egy- vagy kéthavi rendszerességgel a bankjukat, hogy feltöltsék az MtGox-egyenlegüket, és azáltal a bitcoin-készleteiket, hogy megint legyen mit elkölteniük? Meglátásom szerint kevesebb, mint 5%, bár valószínűleg így is túl nagylelkű vagyok. Valójában feltehetőleg 1%-nál is kevesebb.

Félreértés ne essék, nem azt akarom sugallani, hogy soha nem is fogunk eljutni ide, de ahogy azt egyszer egy régi jó kommentelőm is megjegyezte, “nézzünk szembe őszintén az éppen aktuális helyzetünkkel.”

Egyértelmű tehát, hogy a gazdaságnak több vásárlóra van szüksége, mivel jelenleg épp ez a réteg van krónikusan alulreprezentálva. Ehhez pedig szükség lesz számos további “felhasználáskönnyítő” jellegű fejlesztésre, és kétségkívül némi marketingre is. Az olyan, kifejezetten a bitcoin-felhasználást propagáló oldalak például, mint az Ogrr.com határozottan a jó irányba tett lépésnek tekinthetőek.

Fognak költeni idővel a fejlesztők, befektetők, bányászok és kereskedők is, de mivel június és október közepe között folyamatosan esett az árfolyam, így ebben az időszakban ők inkább megtartották a bitcoinjaikat. Hasonlóan azonban ahhoz, ahogyan az ingatlanárak és a részvények emelkedése a “vagyon-effektus” útján költekezésre sarkallja az embereket, úgy legalábbis az esély megvan rá, hogy a bitcoin árfolyamának közelmúltbeli újabb fellendülése is ösztönözzön némi költekezést a felhasználóbázis e jelentős – arányaiban egyenesen óriási – hányada részéről is.

Egyelőre azonban a gazdaság csendes és nyugodt, és az sem kizárt, hogy egy ideig még így is marad.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.