Fellépni a Bitcoin hálozattal szemben?

2011-07-14

Szerző: Theodore Minick

A Bitcoin egyik legnagyobb erőssége az elosztottságában rejlik. A Bitcoinnak, nem úgy mint a Napsternek, nincs központi szervere amit a kormány zárolhat, vagy valódi vezetője akit elfoghatnak, és még a kitaláló is anonim és amennyire tudom eltűnt a térképről. A felhasználók szétszóródtak a világ minden táján, még olyan országokban is mint Kína. A Bitcoin elleni erőszakosabb fellépés mellett az Operation Sundevil kismiskának tűnhet.

Ha a főbb pool-okat ki is iktatnák, annak kevés következménye lenne a Bitcoin általános felhasználói számára, a bányászok pedig egyszerűen csak új pool-t hoznának létre. Ezzel az egésszel csak, jelképesen mondva, zselatint próbálnának falra szegezni. Talán néhány rész oda ragad, de a nagy része kicsúszik a kezeik közül. És itt jelenik meg az ahogy a Bitcoinnak nincs egy fix helye. A hálózat maga az interneten keresztül van szétosztva, egyetlen szerver sem engedélyezi vagy tagadja meg az összes tranzakciót. A hálózat mint egy egész határozza meg minden egyes tranzakció csomag érvényességét, tehát amíg akár egy számítógép is hashel hogy megtalálja a következő csomagot, a Bitcoin folytatja a működését, feldolgozza a tranzakciókat, és a Bitcoinnal való kereskedés folytatódhat. Illetve, minden olyan program ami elősegíti, hogy a felhasználó Bitcoint küldjön és fogadjon, azt is megengedi, hogy a felhasználó Bitcoint generáljon. Tehát addig amíg két ember hajlandó használni Bitcoint, lesz egy biztonságos módjuk arra, hogy vagyonukkal üzleteljenek.

Az esély, hogy valamelyik kormány illegálisnak deklarálja a Bitcoint és megpróbál fellépni ellene, igen kicsi, de azért hadd nézzünk meg néhány szituációt.

Az első szituációnkban, valami istentelen kormány szövetkezet összeesküvést sző, és sikeresen lekapcsol minden egyes pool operátort, csak a független bányászokat hagyva. Természetesen, néhány ember elveszít valamennyi Bitcoint, mivel az egyenlegeik is kikerülnek a forgalomból azokkal a szerverekkel, de azok akik magasan profitáló bányákkal rendelkeznek, vagy nagyon alacsony kifizetési korláttal, azok rendben lesznek. A piac maga is valószínűleg szenved egy kisebb találatot, az által hogy a bányászok újra csoportosulnak, függetlenednek, vagy megalakítják saját szervereiket. Eltekintve egy pár embertől a börtönben, és egy vagy két napi rossz alvástól, a bitcoin-vonat folytathatja is tovább pöfögését. A nagyobb veszély forrás ebben a helyzetben az IP logok. Ha eléggé vérmesek, az ügynökségek felhasználhatják említett IP-ket, hogy lenyomozzák, kisebb esetben, azokat az egyéni lakhelyeket ahol a Bitcoin bányász szoftver használatban van.
Pool operátorok: Védjétek a klienseiteket! Ne loggoljatok IP-ket!

A második szituációnkban egy technikailag kissé fejlettebb kormányzat úgy dönt, hogy blokkolja a Bitcoin által használt portot. Egy kis nyomást gyakorol az IPS-ekre, és meggyőzi őket, hogy „a legjobb az lenne nekik” ha blokkolnák s 8333-as portot. Ez teljesen elbukna, mivel nem csak hogy a 8333-as portot már a VMWare használja (ezáltal, ha blokkolnák az sok másban is kárt tenne), port-továbbítás lehetővé tenné a bitcoin felhasználóknak, hogy továbbra is használják a 8333-at, saját hálózatukon belül, és minden tetszőleges (amíg a szerverek és kliensek egyetértenek vele) port számot a weben. Hogy a sérüléshez sértés is járjon, egy kérvény már feldolgozás alatt is van, hogy egy új feature bevezetésével lehetővé tegyék a bányászoknak egy tetszőleges port választását, a helyi hálózatukon belül és kívül is. Amint elkészült, egy port esetleges blokkolását elkerülni olyan egyszerű lesz mint beírni az úgy számot.

A harmadik szituáció egy kissé aggasztóbb, elsődlegesen azért, mert jelenleg még nem rendelkezünk rá megfelelő megoldással, ha eléggé elterjed. Egyetlen entitás aki Deep Packet Inspection-t használ, hogy meghatározza egy adott átvitelről ha az Bitcoin adat, legyőzető TOR, vagy hasonló szolgáltatás használatával ami becsomagolja az adott adatot ha az még kívül esik említett entitáson, viszont ha elég ország használ DPI-t, hogy kifüstölje a bitcoint, kiszállási pont nélkül maradnánk, és ezáltal alul is.
Ezt kimondva, a munkálatok már folynak, hogy a bitcoint rejtett szolgáltatásként futtassák vagy TOR vagy I2P, vagy más hasonló hálózat alatt. A DPI bitcoin blokkolására, akár egyetlen országban való használata első számú prioritássá hozná elő ezt a munkát, biztosítva, hogy elkészül mielőtt a kör bezárul. (Habár ez nem ok arra, hogy lazítsunk srácok, én szeretném a BTC-met I2P-n tudni, mielőtt még szükség lesz rá!)

Egy másik taktika ami szóba jöhetne, az hogy egyenesek a Bitcoin.org-ot támadják, offline rakják, és a gyökerénél vágják el a programot. És amíg ez igencsak elrontaná Gavin napját, és valószínűleg megakadályozná a szoftver bizonyos számú letöltését, megint csak a zselatin és a fal példája érvényesülne. A fórumok és a főoldal pár, ha nem is órán de napon belül visszakerülne, mint egy TOR rejtett szolgáltatás, ha szükséges, és a program maga pedig bittorrenten lenne olyan gyorsan, hogy csak néznének innen egészen Washington DC-ig. (És milyen eredményesek azok az intézkedések amiket végrehajtottak, hogy ezt kontrollálják?) Semmit sem értek volna el vele, csak hogy a bitcoin felhasználók felfigyeltek volna, hogy valaki ki akarja őket iktatni, és itt az idő, hogy elrejtőzzenek.

Egy módszer, amivel a kormány már próbálkozott, hogy megfigyelik az energia használatot és hő kibocsájtást ami hasonló a marihuána termesztés következményeihez. Ha az állam ezt a technikát használná a bányászok felkutatásához, amíg így visszaszorítanák a bányászat maximum jövedelmező képességét, drámailag megnövelné a minimumot. Alapvetően, ezzel kiiktatnák a nagyobb bányászokat, vagy arra kényszerítenék őket, hogy kisebb bányákra váltsanak, ezzel a kis bányászokat jövedelmezőbbé téve.

Még a legrosszabb esetben is, ha egy kormány, vagy egy anti-Bitcoin szervezet megkaparintja a feldolgozó energia több mint 50%-át (egy rendkívül drága mulatság, ami aligha éri meg, hacsak nem vagy tökéletesen elszánt, hogy megsemmisítsd a hálózatot), a hálózat további része újra konfigurálható, hogy megállítsa ezt a blokk láncot. Igazából, ha technikailag lehetséges, én azt javasolnám, hogy a hálózat már most úgy legyen konfigurálva, hogy vissza utasítson minden blokkot ami a feldolgozó energia 50 vagy magasabb százalékával rendelkező forrástól jön. Attól tartok, hogy nekem nincs meg a technikai tudásom, hogy megmagyarázzam, hogyan, vagy egyáltalán tudjam, hogy lehetséges e ezt előre konfigurálni, de ez valami olyan, amit jó lenne látni, mivel ez betapasztaná az egyetlen biztonsági rést amivel a bitcoin rendelkezik

Szerencsére, csak a kormányzatoknak lenne bármilyen okuk arra, hogy elpusztítsák a Bitcoin hálózatot, mivel bármilyen magán szervezet ami belekeveredik, többet profitálna ha „szabályok szerint” venne részt a dologban, mintha megpróbálná tönkre tenni. Ebben az egészben van egy óriási előnyünk: A kormány hierarchikus és bürokratikus természete igen eredménytelenné teszi önmagát, szemben a Bitcoin hálózat elterjedt és rugalmas valójával.

Forrás:Bitcoin Weekly

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.