Egy újabb Satoshi Nakamotot találtak

2014-03-08

Satoshi_Nakamoto_Bitcoin_Creator_question

A Newsweek egy a napokban megjelent cikkében Satoshi Nakamoto személyével foglalkozik. A riporter által feltárt információk leginkább döbbenetet és hitetlenkedést váltottak ki a Bitcoin közösség tagjaiban.

Üzeneteit PGP-vel titkosította, és az éveken át folyó levelezés ellenére sem adott ki soha semmilyen személyes jellegű információt, sőt, számos, a személye leleplezésére irányuló kísérletet is kijátszott. Mindezek tükrében mennyire hihető, hogy mindvégig valódi nevét használta?

A pontosítás végett a szóbanforgó illető igazi neve Dorian S. Nakamoto, de ezt könnyűszerrel kidobja bármelyik kereső. Továbbá, a Newsweek által feltárt bizonyítékok a legjobb esetben is csak közvetettek.

A riporter Leah McGrath Goodman tulnyomórészt az időbeni egybeesésre alapozza az érvelését, nevezetesen, hogy a kód kifejlesztése egy időre esik Dorian Nakamoto állásának az elvesztésével, illetve, hogy Satoshi Bitcoin fórumos aktivitásának a visszaesése szintén egybeesik egészségügyi problémáival, többek között prosztatarák kezelésének időpontjával.

Goodman cikkében közöl egy Dorian Nakamoto-tól származó idézetet is, amit „beismerő vallomásként” értelmez a Bitcoin megalkotásával kapcsolatban.

„Már nem vagyok érintett az ügyben, és nem is akarok róla beszélni” – mondta Nakamato, hogy elejét vegye minden további kérdezősködésnek. „Mások foglalkoznak ezzel, és nincs már velük kapcsolatom.”

A tagadó hangvételű nyilatkozat, illetve a véletlen időbeni egybeesések sugallta tények sokkal kézenfekvőbbek, mint számos Scooby-Doo epizód megoldása. Goodman azonban mégis szükségesnek érezte, hogy reflektáljon a bizonyítékokra.

Már nem száll szembe a kihívásokkal, inkább egy a harctól megfáradt ember csalódottságával reagál.

Goodman hangvétele, a cikkbe ágyazott képe Nakamato házáról, vagy az írásában felsorolt számos bizonyítéka, heves felháborodást váltott ki jó néhány Bitcoin felhasználónál. Mégis mit vél bizonyítani gyenge érveivel? És akár ő az igazi Satoshi, akár nem, mi értelme veszélynek kitenni azzal, hogy cikkében képet közöl a lakóházáról?

Sokan saját kutatásba kezdtek, számos lehetséges verzióját megalkotva a Dorian Nakamoto puzzle-nek.

 

Internetes lábnyomok

Akárcsak sokan közülünk, Dorian Nakamoto is egy átlagosnak mondható életet élt, rövid szöveges hozzászólásokat és szignókat hagyva néhány általa gyakrabban látogatott weblapon.

Példának okáért, 2011 elején, amikor a Bitcoin virtuálisan gyakorlatilag még ismeretlen volt, Dorian Nakamoto keményen dolgozott és süteményeket véleményezett az Amazonon:

igazán vajas ízű

a kiszállítás rendben zajlott. a gyermekeimtől kedves megjegyzést kaptam. ez egy tökéletes karácsony, és örömmel mondanám ezt máskor is.

Még két másik hozzászólás van ettől a profiltól, és mindkettő jóval több nyelvtani hibát tartalmaz, mint az előbb közöltek.

A nyelvtani hibáiról jellegzetes hozzászóló Nakamato egy másik levélében is tetten érhető, nevezetesen egy modellvasút tervekkel kapcsolatos írásban, illetve egy ugyancsak vicces levelezésben, ami Nakamato és egy levelező listás csoport között zajlott. Ez utóbbinál a levelezés nagyjából arról szólt, hogy Nakamoto szeretne leiratkozni a listáról, de nem tudja, hogyan kell. Az adminisztrátor azt a választ küldte, hogy „ha esetleg nem tudnád kezelni a levelezést, vagy az olyan beállításokat, mint például a leiratkozás (…) akkor kérlek, inkább nekem írj ahelyett, hogy 230 olyan embernek küldesz üzenetet, akik nem tudnak azzal mit kezdeni.”

 

Vasút modellek

A fent közölt és viszonylag nehezen értelmezhető hozzászólások mellett azonban ismerünk egyéb Nakamatonak attribuálható levelezéseket is, különböző vasúti modellekkel kapcsolatos fórumokon. Az ilyen témájú hozzászólásai azonban egy sokkal értelmesebb személyre engednek utalni.

Például egy O-scale trains-nek nevezett folyóiratnak azért írt Nakamoto, mert az érintett gyártótól nem a helyes képet közölték,

Igaza van, valójában nem azt a cilinderes szerkezetű Atlas O-t használtuk, amit cikkében a gyártó. Gyakran előfordul, hogy nem közlünk gyártói információkat a termékeket ismertető képeknél, kivéve, ha azt mindenképpen indokoltnak véljük. Mindazonáltal igyekszünk, hogy a jövőben minden, a cikkben felmerülő darabot pontosan ismertessünk.

A folyóirat nyomtatásban is megjelenik, így nyilván lektorálják a pontos helyesírás végett, de Dorian Nakamoto egy másik vonatokkal kapcsolatos internetes fórumon is hagyott hozzászólást:

 

 

Helló Nilayam,

1, Melyik keréknek vannak küllői, és hány küllő van egy kerékben? Az angol gyártmányú Pearseemnek 2-4-6 15 mm-es tömör lemezei vannak (tehát nem küllők) és azon töprengtem, hogy ez vajon az igazi Kitson prototípusú azonos kategóriás mozdonynál is így van e, ahogy a képeiden is látszik, 4-8-4 kiosztásban.

2, Milyen vastag az abroncs? Szerintem egy 6 hüvelyknyi nyomtávú szerelvénynél 4,5 vagy 4,75 vastagnak kell lennie az abroncsnak, 5-ös átmérőjű keréktengellyel.

Ha tudnál közelebbi felvételeket is készíteni a kerekekről az szuper lenne. Az L&M szerelvénynek a kerekei 11 hüvelyknyiek és a meghajtó kerék 6 hüvelynyi, ha nem tévedek.

 

Kit érdekel?

A nyelvtani hibákat, az időpontokat, a neveket, és a véletlen egybeeséseket mind egybevéve, egyvalamit biztosan megállapíthatunk: az a Satoshi, aki megalkotta a Bitcoint, egyértelműen arra vágyik, hogy békén hagyják. Pillanatnyilag az alkotónak ugyanakkora befolyása van a protokollra, mint bármelyik más felhasználónak (igaz, az árfolyam alakulására már annál nagyobb, tekintettel potenciális érme vagyonára). Bár vonzó lenne azt hinni, hogy a titokzatos zseni valójában egy egyszerű, vonatokkal játszadozó idős úr, de Goodman következtetései hibásak.

És bár nem ez lenne az első eset, hogy vádaskodásaival a média tönkreteszi valakinek az életét, azonban a közhelyszerű válasz, miszerint „megérdemelte, ha ekkora hírnévre vágyott”, ebben az esetben semmiképpen sem akceptálható.

 

Szerző: Tom Boice

Forrás: Cryptocoinsnews