Egy hollandiai bíróság szerint a bitcoin nem pénz, hanem értékközvetítő

2014-05-18

hatarozatkereso

Egy Overijssel-i bíróság (Hollandia) úgy döntött, hogy a bitcoin nem tekinthető pénznek, hanem inkább egyfajta értékközvetítőnek, derül ki a Tweakers tudósításából.

A bírósági döntés egy pereskedés kapcsán született, tudniillik eljárás indult egy felhasználó ellen, aki bizonyos mennyiségű bitcoin érmék átadásáért egy meghatározott összegű díjat fizetett volna. A valóságban azonban az ígért érméknek csak egy része érkezett meg hozzá.

Az ügy leírása nagyléptekben: a felperes 22 000 eurót fizetett 2750 bitcoin érméért, de elmondása szerint a valóságban csak 990 érme érkezett meg hozzá. Így bírósági eljárást kezdeményezett, és az eljárás során felmerült a kérdés, miként is lehet a pénz pontos fogalmát meghatározni.

(A megadott bitcoin érmék után fizetett összeget tekintve valószínűsíthetjük, hogy a megállapodás még 2012 végén, 2013 elején született, azaz még mielőtt az árak jelentősen megugrottak volna.)

Amennyiben a bíróság pénznek minősítette volna a bitcoint, akkor a felperesnek törvényesen járna még 130 000 euró kártérítés, figyelembe véve a megállapodás óta jelentősen megnövekedett árfolyamot.

A bíróság azonban szimpla értékközvetítőnek minősítette a bitcoint (amivel valószínűleg sokan nem értenek egyet), így a vádlott csupán 2700 eurós illetményi díjat, és 1760 euró kártérítést köteles fizetni.

Az Overijssel-i bíróság szerint a bitcoin nem tekinthető sem „közönséges” pénznek, sem törvényes fizetőeszköznek.

Az ítélet, amely szerint a bitcoin nem valódi pénz, nagy vitát váltott ki. A bitcoin közösség legtöbb tagja úgy gondolja, hogy az értékközvetítő (csereeszköz) pénznek minősítendő.

Elképzelhető, hogy a bíróság azért döntött úgy, hogy a bitcoin nem pénz, mert az csak virtuálisan létezik? Azaz fizikailag, kézzel fogható formában nem. Szerintünk ez is jelentősen közrejátszott a bíróság döntésében. Ön mit gondol?

Itt olvashatja az eredeti holland nyelvű bejegyzést.

Szerző: Eric Calouro
Forrás: NewsBTC