Decentralizált bitcoin tőzsde spanyol banki támogatással

2014-12-02
coinffeine

Coinffeine

A Coinffeine spanyol bitcoin tőzsde nagyjából egy éve jött létre azzal a céllal, hogy fejlesztői létrehozzanak egy nyílt forráskódú, decentralizált, P2P rendszerben működő kereskedői platformot.

A tőzsde béta verziója 2015-ben kezdi meg majd működését, és eleinte kizárólag a kriptopénz vételére-eladására fog koncentrálni. Mivel azonban a Bitcoin protokoll számtalan tulajdonféleség cseréjét lehetővé teszi, így a hosszú távú cél, a platform kereskedésének a kibővítése más pénzügyi eszközökkel, illetve tulajdonféleségekkel is.

Feltételezhető, hogy ez is szerepet játszott abban, hogy az egyik spanyol bank, a Bankinter, úgy döntött, támogatja a Coinffeine fejlesztéseit, illetve működését. A támogatás a Bankinter leányvállalatán, a Bankinter Innovation Fundation-on keresztül érkezett a platformhoz, és ezáltal a spanyol bank is beállt a bitcoin ökoszisztémát támogató többi bankintézet sorába (pl.: német Fidor Bank, észt LHV bank).

A Coinffeine még áprilisában fordult a spanyol pénzügyi és közigazgatási minisztériumhoz, hogy tájékoztatást kérjen az ország bitcoinnal kapcsolatos hivatalos álláspontjáról. A kormányzati válaszból kiderült, hogy Spanyolország elektronikus fizetési rendszernek tekinti a bitcoint, ebből következően, a kriptopénzt elfogadó spanyolországi vállalkozásokra a hagyományos fizetési rendszert alkalmazókkal megegyező engedélyeztetési eljárások vonatkoznak.

Úgy tűnik tehát, nincs akadálya annak, hogy a Coinffeine 2015-ben „élesben” is megkezdje működését, különösen, hogy már a spanyol bankintézetet is támogatói között tudhatja.