Predictous: a bitcoinos hírpiac

2013-07-14

Szerző: Elaine Burke

Beindította online, bitcoinos hírpiacát, a Predictious-t a dublini székhelyű Pixode, lehetőséget adva így felhasználóinak arra, hogy a legkülönbözőbb jövőbeli események kimenetelére kössenek fogadásokat bitcoinban. Ennek az elve igen egyszerű: az ember kiválasztja egy adott, jövőbeli esemény szerinte esélyesebb vagy legalábbis neki szimpatikusabb várható kimenetelét, majd egy bizonyos mennyiségű bitcoin ellenében “részvényeket vesz” az adott kimenetelből. Ha aztán valóban az jön be, amelyikbe “bevásárolta magát”, úgy természetesen nyer is rajta valamennyit.

Felfogható ez tehát lényegében egy bitcoinos tőzsdeként is, ahol különböző hírértékű események különböző várható fejleményeinek részvényeit adhatják-vehetik a felhasználók – meghatározva ezáltal (valódi piaci forgalom keretében) az egyes várható kimenetelek odds-ait (esélyeit) és árát. Ha pedig menet közben megingana a bizodalmuk egy adott végkimenetelben, amelybe azonban már bevásárolták magukat, úgy természetesen még az adott esemény kibontakozásának határideje előtt is eladhatják a részvényeiket a veszteségeik mérséklése érdekében.

A Predictious események széles skálájával foglalkozik: sportesemények, gazdasági és politikai események, hírességekkel és szórakozással kapcsolatos események egyaránt megtalálhatóak a palettán. Lehet tehát fogadni a Tour de France várható befutójára éppúgy, ahogy különböző sorozatok végkifejletére, az USA következő elnökére, vagy épp a rövidesen megérkező trónörökös nemére. És természetesen mindezt bitcoinban.

Flavien Charlon, a Pixode vezérigazgatójának elmondása szerint a hírpiacok olyan eseményekkel foglalkoznak, amelyekkel a hétköznapi emberek is könnyen tudnak azonosulni; sporteseményekkel, választási eredményekkel, vagy épp egy tévés vetélkedő befutójával. Az ilyesmiket az ember jobban átlátja, nagyobb biztonságban érzi magát ezek kapcsán, így nyugodtabb szívvel fekteti be a pénzét is ezekbe, mint komplikált és jellemzően átláthatatlan pénzügyi termékekbe.

A Bitcoint pedig azért tartják a tökéletes pénznemnek a Prediction szolgáltatásainak igénybevételéhez, mivel ezt a decentralizált, digitális kriptopénzt senki nem manipulálhatja (így nem is fagyaszthatják be senkinek a számláit), és a tranzakciós díjak is igen erősen konvergálnak a nullához. És – nem utolsósorban – mivel bár a vállalat ír illetőségű, a bitcoin révén a világ bármely tájáról érkező felhasználóit ugyanúgy szolgálhatja ki, senki nem kerül hátrányba.

Forrás: siliconrepublic

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.