Csoportos per a Cavirtex ellen

2014-11-14
Cavirtex

Cavirtex

Úgy tűnik, rosszul áll Kanada egyik legnagyobb és legnépszerűbb bitcoin tőzsdéjének, a Cavirtexnek a szénája, mivel a hírek szerint csoportos per indul ellene.

A történet röviden: a Cavirtex 2013 folyamán értékesítésre bocsátotta részvényeinek 10 %-át a kriptopénz alapú értéktőzsdén, a Havelock Investments-en. A Kezdeti Nyilvános Kibocsátás napján, 2013. március 23-án, 10 000 Cavirtex részvény került értékesítésre. Az értékesített részvények 2013 végéig szerepeltek a Havelock kereskedésében, mivel ekkor a Cavirtex kiadott egy közleményt, mely szerint kivezetik készleteiket a Havelock állományából.

A kivezetés idejében körülbelül 120 kanadai dollárért, azaz minden idők legmagasabb értékéért kereskedtek az ominózus részvényekkel. A Cavirtex ugyanakkor 30 kanadai dolláros „korrigált kilépési áron” ajánlotta fel értékesített részvényeinek a visszavásárlását.

A csalódott befektetők egy része csoportos pert indít a Cavirtex ellen, 884 800 kanadai dollár (kb. 186 millió Forint) kártérítést követelve a tőzsdétől. (A meghatározott összeg a tőzsdének a részvények kivezetésekor mért piaci kapitalizációján alapszik.)

A Cavirtex nem az első kriptopénztőzsde, amely ellen eljárás indul. Nemrég a floridai Silver ügyvédi iroda is vádemelési javaslatot tett az egyik legkedveltebb altcoin tőzsde, a Cryptsy ellen tisztességtelen üzleti gyakorlat és hanyag biztonsági intézkedések gyanújával.