Bitcoint is elfogad a ciprusi egyetem

2013-11-23

Reuters / Jim Urquhart

A világon elsőként döntött a bitcoin-elfogadás mellett a mediterrán térség egyik legjelentősebb angol tannyelvű felsőoktatási intézménye, a Nicosiai Egyetem – és ezzel együtt indítanak egyben egy új mesterképzést is a digitális pénzek témakörében.

Az egyetem közleménye kétféle bitcoinos fizetési lehetőséget is említ: online fizetésfeldolgozón keresztül ill. közvetlenül az egyetem kincstárának címezve.

Az egyetem szóvivőjének nyilatkozata szerint ezzel a kezdeményezéssel egyrészt az a céljuk, hogy megkönnyítsék a fizetési folyamatot egyes diákok számára, másrészt pedig a saját tapasztalatszerzés is egyben. Mint mondta, az árfolyam-spekuláció nem szerepel a célkitűzéseik között.

Az online kereskedelem térnyerésére való tekintettel pedig egyben beindítják az első mesterképzést is a digitális pénzek témakörében. E képzés célközönsége a vállalkozóktól az állami tisztviselőkig terjed, és mélyrehatóan kiműveli majd az érdeklődőket a digitális pénzek technikai hátteréről.

Dr. Andreas Polemitis, a rangidős rektorhelyettes elmondása szerint míg a digitális pénz egy meglehetősen modern fogalom, addig maga a pénz, mint olyan, az emberiség egyik legősibb vívmánya. Ennek megfelelően a képzés keretében vizsgálják egyebek mellett a digitális pénzek további potenciális fejlődési lehetőségeit is, hasznos szakmai felismerésekre vezetve így rá a diákjaikat.

Az új mesterképzés várhatóan jövő tavasszal indul és angol nyelven zajlik majd, helyben – az egyetem campusának fizikai valóságában – és online formában egyaránt, így lényegében az egész világ előtt nyitva áll.

Felhasználói és döntéshozói oldalról is komolyan reflektorfénybe került a bitcoin a közelmúltban, amikor is november 18-án új mindenkori csúcsot állított be az árfolyam az MtGoxon 900$-on, amit sokan a kriptopénz iránti, világszerte erősödő befektetői bizalom jeleként értelmeznek. Ehhez a fellendüléshez nagyban hozzájárult az a tény is, hogy az USA nemrégiben lezajlott, a digitális pénzek témakörében tartott szenátusi meghallgatása is kifejezetten pozitívan zárult a bitcoinra nézve: több állami tisztviselő is “legitim” pénzügyi szolgáltatásnak nevezte annak ellenére is, hogy korábban leginkább csak a pénzmosási lehetőségei kerültek elő a politikai diskurzusokban.

A Nicosiai Egyetem egyben előterjesztett egy átfogó javaslatot is arra vonatkozólag, hogy miként léptethetnék elő a döntéshozók az országot a bitcoinos kereskedelem, -fizetésfeldolgozás és -bankolás nemzetközi csomópontjává.

Dr. Christos Vlachos, az egyetem pénzügyi igazgatója a következőképpen foglalta össze a digitális pénzek világába bevezető új képzésüket:

Élénken tudatában vagyunk annak, hogy a digitális pénzek a fejlődés megkerülhetetlen és meghatározó, komoly innovációs lehetőségeket tartogató tényezői is egyben, amelyek nem csak hogy nagyságrendekkel hatékonyabbá fogják tenni a pénzügyi szolgáltatásokat, de egyben eljuttatják ezeket a világ banki hálózatok által még egyáltalán nem vagy csak kevéssé lefedett régióiba is. Ezért is vezettük be ezt a fizetési módot valamennyi intézményünkre és minden képzésünkre kiterjedően, hogy valóban az egész világ számára elérhetővé válhassunk.

A korábban Intercollege néven működött Nicosiai Egyetem Ciprus legnagyobb magánegyeteme a maga 5.000 hallgatójával.

Forrás: RT

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.