Így váltam bitcoin-kereskedővé

2012-01-07

Szerző: Matthew DeBord

A DeBord Report olvasói már tudhatják, hogy meglehetősen ellentmondásos helyzetbe kerültem a bitcoinnal – a technológia világában oly sokak szívét-lelkét meghódító kiber- avagy kriptopénzzel – kapcsolatban. Bizonyos kommentek nyomán végül úgy döntöttem, hogy teszek egy próbát a bitcoin-kereskedéssel, csak hogy lássam, mi sül majd ki belőle.

Gondolom, hivatkozhatnék erre akár “bitcoin-kihívásként” is, a “bicikli-kihíváshoz” hasonlóan, amellyel szintén viaskodom jelenleg. Vannak is bizonyos felszínes hasonlóságok a kettő között; éppúgy, ahogy több, mint egy évtizede nem ültem már biciklire, nem kereskedtem még pénzzel – és úgy nagyjából semmi mással – sem soha.

Ennek ellenére azonban a BTC-kereskedői mellékállásom meglepően jól indult. Nem tudom, miért de a közelmúltban igencsak megindult fölfelé a bitcoin árfolyama. Persze mivel ezt eleve csak egy kísérletnek szántam, nem pedig tényleges kereseti forrásnak, ezért pár héttel ezelőtt vettem 10$-nyi bitcoint. Akkoriban épp 3,90$-on állt az árfolyam – pár perccel ezelőtt pedig, amikor túladtam rajtuk, 5,40$-on.

Végeredményben tehát így durván 3,70$ nyereséget könyvelhetek el az üzleten, az MtGox díjának levonása után. Tekintve, hogy egy meglehetősen óvatos, 20%-os nyereségminimumot tűztem ki magam elé, és legjobb esetben sem számítottam 25%-nál többre, a 37,5%-os valóság bizony szépen felülmúlta a várakozásaimat – több, mint 10%-kal. Összehasonlításképp, az S&P 500-ban 1950 óta mindössze 7% az összesített nyereség.

Ami a 10$-os kezdő összeget illeti, azért választottam éppen ezt a mennyiséget, mert ezzel a legkönnyebb számolni. Ami pedig a továbbiakat, két dolog lehetséges: ha az árfolyam újra visszaesik az előző, 25%-os célomra, akkor újra befektetem az eredeti 10$-t, ha pedig tovább megy felfelé, akkor azt az összeget félreteszem, és a 3,70$-os nyereséget fektetem be helyette. Így kialakíthatok magamnak egyfajta long-short pozíciót (nem tudom, lehet-e BTC-t shortolni az MtGoxon) azzal, hogy csak a megszerzett nyereséget teszem kockára, az eredeti 10$-t pedig tartalékban tartom arra az esetre, ha újra leesne az árfolyam.

Nyugodtan szedjétek szét és elemezzétek ezt a stratégiát, mert egyelőre legalábbis fogalmam sincs róla, hogy pontosan mit is csinálok, csak próbálkozom.

Forrás: DeBord Report

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.